Respectul pe care ţi-l porţi este foarte legat de propia imagine. Aprecierea şi recunoaşterea celor din jur te vor ajuta să ai încredere în capacităţile şi potenţialul tău.
Practic având un personal brading bun, îţi creşte automat şi stima de sine. Dacă te uiţi la majoritatea oamenilor din jurul tău, care au întâlnit succesul profesional, o să constaţi că cei mai mulţi dintre ei au avut o doză sănătoasă de stimă de sine pe care au folosit-o pentru a avea energie si motivaţie să meargă mai departe atunci când au primit critici din partea celor din jur.
Dacă nu ai stimă de sine, automat nu ai puterea emoţională de a face anumite lucruri care să te conducă la rezultatele dorite, lucru ce îţi va fi foarte folositor mai ales la serviciu. Fără stima de sine acţiunea este oprită. Încearcă să-ţi imaginezi că emoţiile sunt ca benzina şi motorul acţiunilor tale, şi că acţiunile tale au nevoie de benzină.
Într-o formă sau alta, fiecare dintre noi încearcă să polarizeze asupra lui o putere, pe care să o poată folosi în orice împrejurare. Indiferent că o vrea pentru poziţia din organizaţie, pentru respect, pentru măriri de salariu, pentru autosatisfacţie sau pentru a atinge succesul. Un lucru este clar, toţi oamenii doresc puterea chiar dacă nu o numesc aşa.
Atunci când vei deveni mamică, aceasta trebuie să fie principala grijă când îţi vei creşte copilul. În jurul vârstei de 16-18 ani el trebuie să aibă destulă stimă de sine pentru a reuşi în viaţă. Pe scurt un om cu încredere în el se lasă mai puţin descurajat atunci când întâmpină dificultăţi.
Legătura cu emoţiile
Stima de sine este legată de emoţii. Dacă cineva are emoţii pozitive, va avea succes, dacă are emoţii negative, va fi blocat şi nu va face nimic. Studiile au dovedit că emoţiile negative sunt de şase ori mai puternice decât cele pozitive. Centrii din creier care gestionează frica sunt de şase ori mai numeroşi decât cei care gestionează emoţiile pozitive.
Pentru că este legată de partea pozitivă a vieţii, stima de sine îi ajută pe oameni să aibă încredre în ei şi în faptul că vor reuşi să facă ce îşi propun.
Cum să-ţi consolidezi respectul de sine în carieră
1. Învăţă să spui nu colegilor negativişti – asociază-te cu persoane care sunt pozitive, care au stimă de sine crescută şi spune nu colegilor negativişti, care îţi consumă energia şi care prezintă exemple de cum să nu ai respect faţă de propia persoană.
2. Finalizează orice lucru pe care ţi-ai propus să-l faci – cel mai frecvent întâlnit duşman al stimei de sine este amânarea. Atunci când finalizezi un obiectiv şi obţii rezultatul aşteptat, obţii succese pe baza cărora vei construi viitoare succese.
3. Încearcă să devii expert în ceva – încetează să mai fii bună la toate şi acumulează expertiză într-un domeniu care îţi place şi care îţi dă certitudinea că eşti potrivită profesional pentru clienţii sau colaboratorii tăi. Aceast lucru va atrage recunoaşterea din partea colegilor, colaboratorilor şi competitorilor dar nu ca urmare a faptului ca eşti foarte vizibilă în piaţă (ceea ce inflamează egoul) ci ca urmare a faptului că ai rezultate (ceea ce consolidează respectul de sine).
Sursa: Andy Szeckeli, trainer.
Foto: Shutterstock