„Neata, sefu! Ai dormit bine? Da? Super! As vrea si eu o marire de salariu… sa zicem incepand cu pastele cailor. E ok?” Pe scurt, cum sa ceri o marire de salariu?
Cand e ok sa o ceri, in ce conditii, cat sa ceri – intrebarile delicate cer manevre pe masura. Ca sa nu dai cu jobul in gard, trebuie sa fii un pic „en garde”. Fa cunostinta cu noul tau numar preferat: 39, articolul din Codul muncii care prevede si dreptul la negociere salariala.
Momentul: Cine se scoala de dimineata… primeste bani gheata
Cand? Incepe negocierea subtil: in niciun caz primul lucru luni dimineata sau vineri dupa-amiaza, inainte de weekend. Poti incepe „atacul” cu un e-mail prin intranet, in care sa ceri o intrevedere. Nu te astepta sa ti se raspunda in primele trei milisecunde! Daca ai rabdare, va merge mult mai bine, pentru ca graba strica treaba (a se citi negocierea de salariu).
Momente delicate. Daca stii ca firma trece printr-un moment financiar dificil (dar, pana la urma si tu la fel, nu?) nu astepta. Abordeaza-ti seful. Cere-i o estimare pentru cand mai puteti avea discutia: asa vei fi „in carti” cu prima ocazie de redresare financiara.
Esti «proaspata». Seful poate argumenta ca ai prea putina vechime/experienta/realizari pentru a fi candidata la o marire de salariu. Intreaba-l exact ce ar trebui sa faci pentru a te astepta sa primesti mai multi bani. Sa iti iei mai multe atributii, sa lucrezi mai multe ore, sa fii implicata in proiecte de mai mare amploare… Asa capeti perspectiva.
Evaluarea anuala. Poate fi un moment bun daca stii ca oricum vor iesi la iveala performantele de peste an, iar discutia nu va fi deschisa de tine. Conteaza daca esti dispusa sa astepti sau daca nu esti indrazneata de fel.
Suma: Cate parale faci?
Informeaza-te! Pune-te la curent cu cifrele! Afla care sunt conditiile salariale din contractul tau. Daca deja esti platita cu maximum pentru postul tau, probabil ca nu cauti o marire, ci o promovare! Afla care e pretul „pietei”. Vezi care sunt cererea si oferta pe piata muncii pentru la un post ca al tau si cauta salariile medii, ca sa stii cam la ce sa te raportezi.
Pluseaza! Mergi pe 5%-10% mai mult decat suma reala pe care o vrei. Poti chiar sa te gandesti dinainte la suma cea mai mare pe care o poti pretinde si la cea mai mica pe care o poti accepta: trebuie sa fie mai bine decat ce primesti acum si sa iti satisfaca nevoile de cheltuiala. Altfel poti sa ii spui doar tentativa de marire de salariu. Nu se pune!
Nu te lasa! Fii pregatita sa ai unul sau doi asi in maneca: daca nu vei obtine o marire de salariu pe diverse motive (ca firma nu are bani sau cine stie ce altceva), fii pregatita sa accepti altceva in schimb. Ori ca e vorba de mai multe zile libere, traininguri finantate de firma, un mobil, un laptop, ori ca sunt bonuri de masa, nu te lasa! Ceva-ceva tot trebuie sa iasa dupa negociere. Altfel, nu merita.
Strategia: Metode de abordare
Fa-ti lobby inteligent. Nu te comporta ca si cum nu exista niciun dubiu ca meriti marirea de salariu. Foloseste doar cuvintele, nu te apuca sa lesini in speranta ca iti vei convinge seful.
Lasa capra vecinului in pace. Nu te apuca sa ceri acelasi salariu ca al prietenei tale, Maricica. Negociaza, nu impune. Amenintarea cu plecatul din firma sau promisiunile sinucigase nu merg.
Asculta, si apoi cere. Daca auzi o suma mai mare decat cea pe care o visai? Nu se stie niciodata si ar fi pacat sa ratezi sansa asta.
Foto: NorthFoto