De când suntem mici ştim că un cuplu reprezintă un tot, un întreg care implică două părţi. Aceste două părţi trebuie să stea cât mai mult timp împreună pentru ca întregul …
… să poată avea formă de „întreg”. De aceea, dacă ai obişnuiţa de a sta prea mult timp la serviciu în afara orelor de program, sacrificându-ţi viaţa personală, ar fi indicat să-ţi reconsideri priorităţile. Până la urmă şi viaţa personală este la fel de importantă pe cât cariera.
De obicei, workaholicii sunt cei mai expuşi la acest pericol, efectele negative asupra vieţii personale, fiind generate de timpul îndelungat petrecut la serciviu. Poate unii dintre ei aleg să petreacă foarte mult timp la serviciu şi din lipsa unei vieţi personale sau sociale. Însă, este indicat pentru aceştia, ca, puţin câte puţin, să încerce să-şi construiască şi o viaţă în afara globului lor de sticlă numit „carieră” în care trăiesc aproape zi şi noapte.
Transformarea biroului în a doua casă, nu este o soluţie şi are cu siguranţă, în timp, efecte negative asupra sănătăţii şi a relaţiei de cuplu. Dacă eşti o femeie care petrece foarte mult timp la serviciu, încearcă atunci când ajungi acasă, să-ţi bucuri puţin partenerul, făcându-l să nu-ţi simtă atât de rău lipsa.
Dacă atât tu, cât şi partenerul tău de cuplu lucraţi mult, probabil că unele aspecte ale vieţii de cuplu vor fi neglijate, însă atunci când unul dintre voi exagerează cu munca acest lucru poate duce la deteriorarea serioasă a relaţiei, iar de aici şi până la apariţia anxietăţii, stresului şi a tensiunii este numai un pas.
Portretul robot al unui angajat cu probleme în relaţia de cuplu îl arată pe acesta ca o persoană foarte ataşată de jobul său, foarte implicată şi care se consumă foarte mult atunci când ceva la serviciu nu iese conform planului. Pentru el nu există viaţă dincolo de birou sau în cazul în care există este mult mai puţin importantă decât aceasta.
În cele mai multe cazuri scuzele pe care le are un angajat care petrece foarte mult timp la job, în detrimentul celor dragi, sunt fie îmbunătăţirea situaţiei financiare, fie realizarea propriei cariere.
Poate aceste intenţii sunt într-adevăr bune însă, nu cred că există oameni pe lumea asta pe care să-i facă mai fericiţi banii sau cariera decât dragostea exprimată a familiei sau a partenerului de cuplu.
Şi poate că la un moment dat, acea persoană va dori să aibă pe cineva drag aproape care s-o consoleze atunci când suferă sau s-o înţeleagă atunci când are nevoie, iar dacă acel cineva nu va fi, probabil că nici cel mai strălucit proiect nu-i va putea umple golul din suflet.
Dragostea, ca o afacere
Se spune că în afaceri trebuie să dai pentru a primi înapoi. Dragostea funcţionează pe acelaşi principiu şi în ea pentru a culege roadele, trebuie să investeşti timp şi răbdare.
Dacă te-ai recunoscut cumva în vreunul din aceste scenarii, poate în timp vei dori să-ţi reconsideri scala valorilor personale şi cine ştie poate vei fi mai împlinită.
Foto: Shutterstock