În mod surprinzător, persoanele rămase fără loc de muncă sunt mai nemulţumite de sistemul democratic decât de guvernanţii care conduc ţara, arată un studiu…
… preluat de livescience.com.
Deţinerea unui loc de muncă poate schimba radical opiniile oamenilor în ceea ce priveşte regimul politic din ţara lor.
Astfel, 130 de mii de şomeri din 69 de ţări consideră că problema locurilor de muncă nu este influenţată de guvernanţi, ci de regimul democratic. Asta spre deosebire de angajaţi, aşa cum reiese din cercetare.
Astfel, aceştia s-au arătat nemulţumiţi de această formă de guvernare politică, ce are la bază dreptul cetăţenilor de a-şi alege guvernanţii.
Mai mult, percepţia majorităţii şomerilor privind rata şomajului se detaşează şi de cei care susţin că probleme sociale apar din cauza guvernului şi deciziilor luate de politicieni, cei dintâi acuzând în mod exclusiv democraţia.
Astfel, în Turcia, cu precădere, oamenii condamnă sistemul şi nu guvernul, indiferent dacă economia merge prost, percepţie care se vede şi în presă, exemplifică cercetarea. De asemenea, Egipt, Nigeria sau Iran se numără printre ţările care nu susţin drepturile democratice ale cetăţenilor, care ar fi ales oricum lideri necinstiţi.
În ţările nedemocratice, rata şomajului are un impact mai mare asupra persoanelor fără loc de muncă, acestea declarându-se ferm împotriva democraţiei.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 130 de mii de persoane şomere din 69 de ţări, 30% dintre acestea neavând loc de muncă de mai mult de un an.