Slujbe murdare care aduc bani frumoşi

.

Te-ai gândit vreodată ce ai face dacă profesia ta nu ar mai fi căutată? Eşti genul care se agaţă de o situaţie, sau vezi oportunităţi chiar şi în cele mai neaşteptate locuri?
Èši-l mai aminteşti pe Victor Petrini, personajul lui Marin Preda, care, proaspăt ieşit din mina de Uraniu, constată că fosta lui viaţă de profesor de filosofie la Universitate e doar un vis? El îşi găseşte de lucru la deratizare, unde ajunge să îi cunoască pe ceilalţi într-un fel la care puţini dintre noi avem acces.

Sigur, ca femei, toate ne dorim să fim prinţese când creştem mari. Dar, cum lumea nu e formată doar din regi şi regine, ne „mulţumim” şi cu roluri de vedete TV, medici, copywriteri şi toată suita de meserii care cresc concurenţa la facultăţile „la modă”.

Există însă unele meserii de care va fi mereu nevoie şi care se plătesc bine tocmai pentru că nimeni nu se prea înghesuie să le practice. Siguranţa locului de muncă este mai mare, poate şi pentru că angajatorii nu găsesc pe toate drumurile doritori să îi înlocuiască pe cei care au meserii „murdare”. La drept vorbind, nicio muncă nu este murdară, cu sensul de umilitoare, însă pentru unele activităţi chiar ai nevoie de un stomac rezistent.

Când vine însă vorba de raportul ore muncite – bani câştigaţi, cei care practică meserii „murdare” ne pot râde în nas nouă, celorlalţi: în vreme ce noi stăm peste program cu orele, sperând să fim luaţi în calcul pentru o mărire de salariu sau ca să ne păstrăm locul de muncă, ei pleacă acasă, fac lecţii cu copiii şi chiar au şansa unei vieţi care mai înseamnă şi altceva decât supradoze de stres.

1. Gunoier

Poate nu ştiai, dar gunoierii au avut parte în 2009 de creşteri salariale şi bonusuri mai mari decât angajaţii din bănci. Ca procente, evident, dar meseria de gunoier presupune o muncă relativ uşoară pentru un salariu pe care mulţi alţii îl obţin muncind până la epuizare în fabrici.  Marele avantaj este că golitul de pubele nu te consumă total, iar la sfârşitul turei mai poţi încă să faci şi alte lucruri. Riscul de a face atac cerebral în timp ce ridici gunoiul e aproape nul, în timp ce statul în şedinţe până la 11 seara în fiecare zi te face oricând eligibilă pentru Urgenţe.

2. Gastroenterolog

Acea specializare a medicinei care se ocupă cu diagnosticarea şi tratarea bolilor tractului digestiv se numeşte gastroenterologie. Fiindcă suntem un popor care mănâncă mult şi prost, iar cancerul de colon face din ce în ce mai multe victime, gastroenterologii de la noi din ţară pot spune că le-a pus Dumnezeu mâna în cap. Ba mai mult, medici turci, arabi şi de alte neamuri îşi deschid într-o veselie clinici la noi. Pe lângă acest aspect macabru al meseriei, gastroenterologia este o specializare sigură a medicinei, concurenţa este scăzută, iar perspectivele sunt promiţătoare chiar şi la noi în ţară.

3. Vidanjor sau curăţător de toalete ecologice

Sună dezgustător, nu? O toaletă ecologică se curăţă în 10 minute, iar tot ceea ce trebuie să facă muncitorul este să fixeze un furtun, să apese un buton, apoi să spele totul de la distanţă cu apă parfumată care iese dintr-un furtun cu ajustare de presiune. Este clar că nimeni dintre noi nu se visa vidanjor în copilărie, dar să nu le plângem de milă celor care au acest job: majoritatea câştigă pe oră mai mult decât mulţi dintre noi.

4. Specialist îmbălsămare

Pompele funebre vor fi mereu la mare căutare, pentru că moartea nu este încă opţională. Persoanele care visau să se facă legişti, dar cărora le era groază de Facultatea de Medicină pot să se specializeze în îmbălsămări. Avantajele sunt multiple. Cu o astfel de specializare în mână, îţi poţi găsi de lucru oriunde în lume, urgent şi pe bani frumoşi. Munca în sine nu este mai murdară decât chirurgia, însă cultura noastră atribuie atingerii lucrurilor moarte statutul de tabu.

În România, o îmbălsămare costă minimum 300 de lei, şi cum în fiecare zi mor în medie 800 de oameni, cei care se ocupă cu aşa ceva nu se pot plânge că nu au de unde să facă rost de bani. Unde mai pui că pentru fiecare cerinţă specială a familiei (machiaj post-mortem, îmbrăcare etc.) se adaugă tarife suplimentare!

5. Instalator

Faima îndoielnică pe care le-au adus-o filmele porno nu este o exagerare: instalatorii chiar sunt personaje care apar frecvent la uşa noastră şi de care avem adesea nevoie urgentă. Cei dintre noi care locuim la bloc avem ţevi, racorduri, sisteme, bifurcaţii şi altele asemenea, toate expuse riscului de a se defecta de la supra-exploatare, erodare, înfundare şi alte cauze.

Puţini dintre noi ştiu să repare o ţeavă fisurată, iar aceasta înseamnă că instalatorul este chemat la ore imposibile, atunci când se întâmplă incidentele. La rândul lui, luxul de a putea chema specialistul la orice oră costă şi el. În plus, munca bine făcută îi aduce instalatorului recomandări, deci publicitate gratuită şi o bază de clienţi mereu crescândă. Și meseria de instalator poate fi practicată în paralel cu o alta, ceea ce înseamnă o şansă dublă la venituri sigure şi substanţiale.

Soluţii pentru vremuri grele există mereu, după cum reiese din situaţiile de mai sus. Mulţi dintre noi nu ne punem întrebarea ce se întâmplă cu reziduurile noastre odată ce ele nu se mai află sub ochii şi mai ales sub nasul nostru, dar plătim cu dragă inimă ca cineva să vină şi să facă mizeria să dispară.

Atâta vreme cât vor exista gunoaie şi tot felul de alte deşeuri, meseriile murdare vor fi sigure şi bine plătite, iar cei care îşi pot „dresa” stomacul şi nu se tem de muncă vor avea mereu alternative.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton