Ce este principiul Pareto şi în ce domenii se aplică

.

Principiul Pareto este numit adesea de profesioniști legea 80/20. Principiul Pareto este folosit în multe domenii tehnice, în afaceri sau în management, dar îl poți folosi și tu pentru a lucra mai eficient. Iată cum se explică principiul Pareto și cum te ajută!

Legea celor 20%

Principiul Pareto descrie un fenomen statistic care ne arată că, în general, 80% din consecințele unui plan sau ale unei situații sunt determinate de 20% dintre cauze. Regula 80/20 este cunoscută și ca legea celor puțini, dar critici (esențiali) și a fost observată și validată de către economistul italian Vilfredo Pareto.

În anul 1895, Pareto a observat că oamenii dintr-o societate deschisă păreau să se împartă natural în două categorii – 20% din populație era reprezentată de oamenii bogați și influenți, iar restul de 80% erau oamenii obișnuiți.

Ulterior, acesta a descoperit că toată activitatea economică a Italiei era, de fapt, supusă acestui principiu: 80% din bogăția Italiei era controlată de 20% din populație. Iar acest procent nu se aplică doar Italiei, el poate fi regăsit adesea în cele mai multe state europene.

Dincolo de aspectul social și economic, Pareto ne învață că, dacă ne concentrăm eforturile într-o singură direcție, avem cel puțin 80% șanse de succes. Astfel, putem deveni mult mai eficienți, ne putem atinge mai ușor obiectivele și ne putem îmbunătăți anumite aspecte ale vieții.

Conform economistului italian, legea 80/20 poate fi aplicată în diverse situații, dar cel mai adesea este ușor de observat în:

  • Afaceri: 80% din profituri provin de la 20% din produse sau clienți
  • Managementul timpului: 80% din realizările importante se datorează activităților concentrate într-un procent de 20%;
  • Tehnologie: 80% din erorile de software sunt cauzate de 20% din bug-uri.

Principiul Pareto pe înțelesul tuturor

Încearcă să analizezi, la finalul unei zile, ce rezultate cu adevărat importante ai avut. Ce procent din tot ceea ce ți-ai propus să faci este cu adevărat semnificativ și util, atât la serviciu, cât și acasă. Probabil, vei constata că o bună parte din activitățile tale nu ți-au adus o satisfacție reală, le-ai făcut doar pentru că trebuie făcute, dar nu te-au ajutat să faci un progres. În schimb, câteva dintre activitățile și deciziile tale sigur sunt eficiente și valoroase, sigur îți vor aduce satisfacție la finalul zilei sau pe viitor.

Fie că ești un profesionist care dorește să-și dezvolte productivitatea, un antreprenor care vrea să-și optimizeze vânzările sau pur și simplu cineva care dorește să-și îmbunătățească viața de zi cu zi, principiul Pareto ar putea fi un instrument valoros pentru tine. 

Acest principiu te va ajuta să înțelegi și care sunt cauzele pentru care simți că muncești foarte mult, ai diverse activități, dar nu reușești să finalizezi ceva important. Sau poate consideri că ai multe sarcini de îndeplinit, însă le amâni pentru că nu știi cu ce să începi.

Conform lui Pareto, trebuie să analizezi lucrurile făcute în ziua respectivă, să observi care au fost cele mai importante, cele care ți-au adus cele mai consistente rezultate. Corelează apoi cu timpul pe care l-ai petrecut în acest sens, comparativ cu restul activităților zilei. Astfel, vei știi pe ce trebuie să te concentrezi mâine, la ce merită să muncești și cum poți să îți salvezi timpul liber.

Principiul Pareto și avantajele lui

Unul dintre marile avantaje ale acestui principiu este că el poate fi aplicat în orice domeniu și chiar în viața casnică. Practic, el te învață să delimitezi acele sarcini sau activități reduse ca număr, dar care au cel mai mare succes/impact.

Se spune adesea, în mod eronat, că principiul Pareto înseamnă succes fără muncă. Este complet greșit! Legea 80/20 te învață să îți concentrezi munca pe direcția cea mai bună pentru a obține cu certitudine rezultatele cele mai bune. Acest principiu spune că doar 20% din activitatea ta este cu adevărat esențială și ea îți aduce 80% din satisfacții.

În afaceri, spre exemplu, trebuie să analizezi strict acele produse, colaborări sau acel număr de clienți care îți aduc profit și vei observa probabil că ele reprezintă doar 20% din întreaga activitate/producție, dar generează profit într-un procent de 80%. Așadar, trebuie să te concentrezi pe acele proiecte, colaborări sau produse și pe acei clienți care aduc mai mult profit decât restul. Aici trebuie să îți concentrezi eforturile, să dezvolți produsele respective, să dezvolți colaborarea cu acei clienți, pentru a avea profit și succes pe mai departe.

Și în viața personală se poate aplica principiul Pareto. Conform economistului italian, 80% din satisfacția personală este generată de 20% dintre persoanele din cercul apropiat. Acum că ai citit acest lucru, gândește-te câți prieteni apropiați ei cu adevărat, câți oameni sunt cu adevărat lângă tine oricând, și la bine, și la greu. Probabil că nu vei trece de procentul de 20% dintre toți cunoscuții tăi. Dar aceștia 20% sunt suficienți, deoarece ei îți oferă cele mai frumoase momente, cele mai mari bucurii și în ei trebuie să investești toată afecțiunea și atenția ta. De obicei, pentru cei mai mulți dintre noi, în procentul de 20% intră cel puțin unul dintre părinți, partenerul de viață, copiii și cel mult prietenul de o viață/prietenul cel mai apropiat.

În concluzie, principalele avantaje ale regulii 80/20 ar fi următoarele:

  • rezolvarea eficientă a unei probleme prin identificarea cauzelor principale și ierarhizarea în ordinea importanței lor;
  • aflarea direcției în care trebuie îndreptate eforturile;
  • stabilirea priorităților în funcție de nevoi și urgențe;
  • ameliorarea utilizării resurselor limitate.

Dezavantajele principiului Pareto

Legea lui Pareto poate fi aplicată în numeroase domenii și inclusiv în viața personală sau în carieră. Cu toate acestea, ea nu trebuie generalizată. Cu toate că este un principiu eficient, el nu se aplică în orice situație. Sunt numeroase cazuri în care, pentru a obține rezultate bune, trebuie să depui mult mai mult efort decât 20%. Așadar, nu trebuie să generalizăm procentul lui Pareto, ci să îl folosim pentru a ne concentra eforturile pe ceea ce este important, chiar dacă depășim procentul de 20%. În mod normal, cu cât un proiect este mai complex, cu atât sunt necesare mai multe resurse și efort.

Un alt dezavantaj al principiului este acela că neglijează resursele de nișă, detaliile semnificative. Spre exemplu, chiar dacă numai 20% dintre clienții produselor tale cumpără cantități mari, nu trebuie să neglijezi clienții care cumpără sporadic sau cantități mult mai mici. Ar trebui să te gândești ce anume le place și să dezvolți produse care să îi atragă mai mult, decât cele pe care le ai deja.

Astfel, ajungem la un alt dezavantaj al regulii lui Pareto și anume limitarea inovației. Dacă te concentrezi mereu doar pe acele 20% dintre produsele sau resursele profitabile, vei neglija alte produse care pot fi îmbunătățite și care pot aduce noi profituri pe viitor. Într-un mediu competitiv, inovația este esențială pentru a te dezvolta pe termen lung. De exemplu, o companie care se concentrează doar pe produsele sau serviciile care aduc cele mai mari profituri imediate, poate pierde oportunitatea de a dezvolta noi produse care ar putea deveni viitoare surse de venituri.

În concluzie, iată care ar fi dezavantajele principiului Pareto:

  • generalizarea te poate îndruma către o direcție greșită
  • eliminarea unor detalii importante
  • limitarea creativității și a inovației
  • lipsa de flexibilitate

Regula lui Pareto în vânzări

Poate că domeniul în care ajută cel mai mult legea 80/20 este cel al vânzărilor. Dacă te concentrezi pe acele activități care generează cele mai mari beneficii, vei putea să crești veniturile și să-ți îmbunătățești performanța. Acest principiu te ajută să identifici mult mai ușor care este profilul clientului ideal pentru produsele și serviciile tale.

De asemenea, dacă observi că anumite canale de marketing sau metode de promovare sunt mai eficiente, te poți concentra pe acestea pentru a obține rezultate mai bune. Resursele sunt limitate, iar principiul Pareto te ajută să îndrepți resursele acolo unde vor aduce cel mai mare randament.

Mai mult decât atât, regula 80/20 demonstrează că 20% din timpul tău îți aduce 80% dintre rezultate, iar 20% dintre angajații unei companii aduc 80% din veniturile ei. Așadar, vei ști care sunt acei angajați care merită să fie promovați și motivați să rămână alături de tine.

Principiul lui Pareto în carieră

Ține cont de regula 80/20 și identifică acele activități care aduc rezultate mari, apoi concentrează-te asupra lor. Astfel, vei reuși să îți dezvolți competențele cheie. Spre exemplu, dacă ești o persoană foarte bine organizată și observi că modul în care organizezi tu munca și proiectele dă roadele cele mai bune, atunci concentrează-te asupra proiectelor care îți vor pune în valoare această abilitate. Sau, dacă observi că ești un bun negociator, atunci îndreaptă-te către posturile din companie unde poți să îți pui în valoare calitatea de negociator pentru a crește și pentru a obține un salariu mult mai bun pe viitor.

De asemenea, regula te ajută să te concentrezi pe sarcinile cele mai importante pentru a-ți gestiona mai bine timpul. În cele mai multe cazuri, doar 20% dintre activitățile desfășurate la birou sunt cu adevărat eficiente și profitabile. Încearcă să te concentrezi asupra lor în prima parte a zilei, când ești odihnit, și vei avea rezultate mai bune. Activitățile de rutină sau cele mai ușoare și puțin importante pot fi amânate pentru a doua parte a zilei, în care oricum energia ta scade și pofta de lucru se diminuează.

foto: Shutterstock

Ultima modificare octombrie 3, 2024 6:47 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale