Dacă norocul ți-l faci și cu mâna ta, atunci pasa nefavorabilă prin care trece firma pe care o conduci s-ar putea datora viziunii nerealiste și chiar lipsei de implicare. Înainte de a-ți învinui angajații, colaboratorii sau chiar partenerii și furnizorii, adu-ți aminte când ai dat ultima oară tonul în privința strategiei pe care ar trebui să o urmeze organizația. Să iei pulsul departamentelor nu este întotdeauna suficient, mai ales într-o lume în care lipsa de inovație afectează aproape în timp real existența companiilor. Pentru un viitor în care să te uiți cu mulțumire peste rezultatele financiare, ar fi cazul să aplici câteva măsuri proactive.
Gadgeturi moderne, pentru eficiență deplină
Într-un business de succes, timpul pierdut cu operațiuni inutile sau lentoarea datorată lipsei de mijloace tehnice este un concept inexistent. Poate că angajații companiei tale s-ar descurca mai bine cu ajutorul unor computere mai rapide, al unor smartphone-uri de cea mai nouă generație, sau al unei soluții de stocare în cloud, care să permită acces nelimitat. Dacă încă ți se pare că ai avea de-a face cu o cheltuială nejustificată, ar trebui să calculezi efectele pe termen lung generate de imposibilitatea onorării unor contracte, din cauza unor probleme tehnice. Datorită unor mijloace cu adevărat performante, implicarea în proiectele firmei va fi mai mare, iar încadrarea în deadline-uri, floare la ureche.
Găsește angajații potriviți, cu unelte moderne
Dacă departamentul tău de HR nu este tocmai o forță a naturii, iar instinctele angajaților în a găsi omul potrivit la locul potrivit s-au cam atrofiat, poți apela la o soluție modernă pentru recrutarea de personal. Fie că ești în căutarea unui angajat de tip white collar, blue collar sau ca faci chiar head-hunting, poți profita de un timp mediu de închidere de două săptămâni și de o listă scurtă ce include numai candidați de calitate. Timpul tău este important, așa că poți lăsa inclusiv programarea interviurilor în seama unor specialiști, în timp ce tu te concentrezi pe a elabora o fișă a postului cât mai clară pentru cei cărora le vei oferi șansa de a obține un post.
Explorează noi valențe ale resurselor umane
Odată ce ai adus sânge nou în organismul firmei tale, pune la treabă mințile proaspete ce pot aduce cu ele idei de mare efect. Un program de mentorat, care să îi adapteze pe noii veniți la modul de organizare a companiei, le va oferi acestora ocazia de a intra repede în ritmul de lucru și de a-și însuși rapid procesele companiei. Aparența relației de tip maestru-discipol este, însă, iluzorie, pentru că noii angajați pot fi ei înșiși un exemplu de organizare și de viziune. Dă-le ocazia de a lua decizii încă de la început, cel puțin la un nivel care să nu afecteze profund evoluția financiară pe termen lung, și ai putea descoperi chiar noi lideri.
Calibrează-ți constant poziția în piață
Ai fost atât de ocupată cu atât de multe în ultima vreme, încât ai pierdut concentrarea pe care ar fi trebui să o acorzi strategiei de marketing. Fără o bună înțelegere a climatului în care te situezi și fără un ochi ager menținut în permanență asupra concurenței, vei pierde nu doar locurile fruntașe, ci chiar șansa la o revenire. O cercetare de piață are avantajul de a-ți dezvălui ce anume caută clienții, îți poate furniza idei noi pentru îmbunatățirea produselor şi te poate lămuri cu privire la trendurile care pot fi anticipate. Pentru un rezultat mulțumitor, urmează îndeaproape recomandările care rezultă din strategie și ține aproape acei angajați care înțeleg ce mai bine importanța unei asemenea misiuni.
Oferă cadrul perfect pentru un moment de respiro
Dacă în firma ta încă mai este nevoie de un team building anual pentru ca angajații să se destindă, înseamnă că ai rămas în urmă cu noutățile. Nu toți sunt încântați de ideea unui weekend petrecut departe de familie, dar alături de o gașcă uneori prea gălăgioasă. Dacă vrei să împaci gusturile tuturor angajaților, instituie obiceiul unor evenimente plasate la mijlocul săptămânii, care să nu-i forțeze pe colegii tăi să-și rupă ore din weekend. Încearcă să construiești sentimentul de atașament față de companie, cu activități antrenante, precum sesiunile de escape room, incursiunile în parcurile de aventură sau partidele de bowling. Energia degajată în astfel de momente poate face minuni cu angajații pe termen lung.
Nu este ușor să revitalizezi o companie care plutește temporar în derivă. Cu strategiile de mai sus și cu alte idei adaptate la context, ai putea avea o surpriză plăcută mai repede decât de aștepți acum.
(P) Material realizat în colaborare cu colorful.hr.
Credit foto: Shutterstock
Ultima modificare iulie 17, 2019 6:35 pm