Şase, vine tipa cea nouă!

.

La tine in birou a aparut o fata noua. Si, bineinteles, e centrul atentiei. Te faci ca ploua sau o faci pe „colega cea buna?” Un colectiv deja format inseamna confort, rutina sau amicitie

Un coleg nou nu poate decat sa sparga monotonia, fie cu zgomot, fie mai discret. Monotonia ca monotonia, dar cine si cum sparge gheata? Esti pregatita sa iti intampini noul coleg?

Mai intai reputatia, apoi colega…

E ceea ce se intampla inainte de venirea propriuzisa a noului coleg, sau barfa. Nu e dovedit cu studii ca barfa dauneaza grav sanatatii. Dar e clar ca ce-ti poti imagina are sanse sa nu se pupe cu realitatea. Poate ti-ai inchipuit ca noul coleg va fi un super-tip, minunat si fermecator. Sau poate ti-ai imaginat vreo tipa ambitioasa, gata sa-ti ameninte pozitia de cea mai buna din departament.

De ce ti-e frica nu scapi, mai ales daca lucrurile respective sunt in mintea ta. Zvonurile sunt periculoase: e posibil sa-ti creezi niste asteptari care sa corespunda mai mult cu ce ti-ai dori decat cu adevarul adevarat. Si inca nu ar fi vreo problema daca ai fi impartiala cu adevarat. Mintea umana are cateodata nevoie sa i se dea dreptate; si iti poate juca feste „in teren propriu”. O sa zici ca noua colega iti e antipatica, aparent fara sa stii de ce. Iti aduci aminte de gandurile de mai inainte? Sa fi avut vreo legatura? Tu ce zici?

Nu aruncati cu primele impresii!
Momentul adevarului: omul nou apare la serviciu. Nu mai e o posibilitate, e o persoana in carne si oase in fata ta. Problema e cum faci sa nu se simta prost, ci bine-venit? Un exces de familiaritate poate sa-l sperie pe noul coleg: ori il incomodeaza (ce, tie iti place cand vreun calator din autobuz e prea apropiat de tine?), ori se va simti indatorat (doar ii dezvalui lucruri din „interior”, poate faci parte dintr-o „bisericuta” si incerci sa il cooptezi si pe el).

Reversul medaliei sau varianta in care nu il bagi in seama, sau de-abia schitezi un zambet, iarasi nu e ok. Chiar daca nu asterni covorasul de onoare, nu-i cazul sa ii dai impresia ca a ajuns in cel mai neprietenos birou din lume. Pune-te in pielea noului venit! O sa obtii cantitatea cea mai potrivita de atentie pe care sa i-o acorzi. Pentru ca nu e ok nici sa te prefaci ca nu e acolo, nici sa-l tratezi ca pe un colet care oricum trebuia sa vina.

Dar nici sa-l coplesesti cu atentie, ca si cum nu ar sti nici sa foloseasca robinetul de la chiuveta daca nu ii arati tu. Cea mai buna solutie: te prezinti, schimbi doua-trei vorbe si lasi portita deschisa, in caz ca vrea sa mai afle una-alta despre cum merg treburile. Linisteste-l: nu va trebui sa invete totul din prima zi!

Dupa colectiv, vine „gasca”
Una e turul de onoare pe care il face impreuna cu seful si alta e pauza, unde colegii sunt intre colegi. Daca esti populara la birou, ia-l si pe noul coleg cu tine in pauza de masa si prezinta-l in jur. Daca tot ai facut onorurile, du-ti rolul de „gazda” pana la capat: mai spune-i cate ceva despre politicile neoficiale – cam ce intarziere e acceptata, cine e responsabil cu papetaria, unde e departamentul contabilitate, din astea.
Oricum, noul coleg are nevoie de un timp de adaptare la noul colectiv. Dar, pana se retina toate numele, poate ca e mai util sa stie unde e sala de mese, de exemplu. Nu-ti pierde rabdarea, dar nici nu pierde prea mult timp cu „scolitul” noului sosit.

Explica-i in linii mari limbajul specific cu prescutarile si jargonul profesional de rigoare. Oricat de tentant ar fi, nu barfi vreun coleg mai dificil sau – Doamne, fereste! – pe sef. Nu are rost sa il incarci pe noul venit cu niste lucuri pe care, cel mai probabil, le va afla singur; si nici nu e cazul sa ii dai apa la moara in caz ca e vreun turnator.

Foto: NotrhFoto

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale