Se poate crede destul de uşor că salariul este principala motivaţie care-i determină pe oameni să lucreze. Organizarea ştiinţifică a muncii se baza pe această idee, însă istoria cercetărilor…
… de psihologie a muncii a demonstrat că realitatea este mult mai complexă.
Interesul pentru activitatea depusă, condiţiile de lucru sau relaţiile cu colegii şi superiorii sunt elemente la fel de importante ca şi nivelul de salarizare în explicarea satisfacţiei la locul de muncă.
Studiu
Doi cercetători germani au analizat legătura dintre satisfacţia cu privire la nivelul de salarizare şi intenţia de a părăsi firma în viitorul apropiat. În acest scop, autorii studiului au chestionat 221 de ingineri din diverse întreprinderi specializate în diferite sectoare.
Din această anchetă rezultă că satisfacţia personală faţă de salariul primit nu determină în mod direct intenţia de a rămâne sau de a părăsi locul de muncă actual, însă faptul de a te simţi sprijinit sau nu de către superiori contribuie la întărirea legăturii dintre cele două elemente.
Rezultate
Studiul relevă faptul că un salariu bun nu este esenţial dacă angajatul nu se simte încurajat şi ascultat de către superiori. Rezultatul este cu atât mai clar cu cât subiecţii chestionaţi sunt ingineri – aşadar, persoane al căror statut relativ privilegiat în raport cu alţi salariaţi ceea ce îi determină să fie mai exigenţi.
Într-un context în care inovaţia tehnologică este unul dintre elementele-cheie ale reuşitei economice atât pentru firme, cât şi pentru naţiuni, dezvoltarea şi transferul de competenţe au nevoie, printre altele, de o relaţie de încredere între firmă şi angajaţi, nu numai de salarii mulţumitoare.
În ciuda faptul că aceasta este concluzia la care ajung majoritatea studiilor, subiectul este unul care rămâne în grija strategiilor interne ale fiecărei organizaţii, unele dintre ele alegând totuşi în mod evident să mizeze pe strategia opusă şi pe o schimbare frecventă de personal.
Foto: Shutterstosck