Rosu si alb de la Murfatlar (Video)

.

La Murfatlar se face vin de aproape 2000 de ani.

Încă din antichitate, Dobrogea era cunoscută pentru cultivarea viţei de vie. Vinul obţinut aici era, la acea vreme, unul dintre principalele …
La Murfatlar se face vin de aproape 2000 de ani.

Încă din antichitate, Dobrogea era cunoscută pentru cultivarea viţei de vie. Vinul obţinut aici era, la acea vreme, unul dintre principalele produse care făceau obiectul schimburilor comerciale dintre populaţia autohtonă şi coloniile greceşti de pe malul Mării Negre. Mărturii scrise despre tradiţia producerii vinului la Murfatlar au fost lăsate şi de faimosul poet latin Publius Ovidius Naso, care a trăit în exil în cetatea Tomis în perioada 9 -17 d.C.

Denumirea de Murfatlar vine probabil de la Muruvet (om generos) apoi Muruvetli (om curajos, cu inima deschisa). Aceasta denumire s-a metamorfozat cu timpul in Murfat, apoi in Murfatlar- adica „urmasii lui Murfat.”

Nucleul a ceea ce urma să devină cea mai prestigioasă podgorie din România a fost constituit în anul 1907, când au fost înfiinţate primele plantaţii viticole cu soiuri nobile vest-europene. La inceput numai pe o suprafata de 10 ha, din initiativa unor mari precursori ai stiintei viticole romanesti. In acel an au fost plantate primele soiuri de vie altoite Vest europene: Chardonnay, Pinot Gris si Pinot Noir, ca solutie de refacere dupa dezastrul filoxeric din 1884.

In 1927 a fost infiintata Statiunea de cercetare Viticola Murfatlar moment in care sortimentele de vie au fost extinse la: Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Traminer rose, Riesling Italian, Cabernet Sauvignon si Merlot.

In 1955 s-a infiintat Intreprinderea de Stat Murfatlar, prin extinderea plantatiei pana la 2100 ha, In 2000, societatea a fost privatizata; este momentul in care noul management a demarat un amplu proiect investitional ce urma sa puna in valoare atat traditia cat si experienta acumulate de-a lungul anilor, adaptandu-se totodata si noilor tendinte ale pietei.

Binecuvântată cu unul dintre cele mai potrivite amplasamente naturale, Podgoria Murfatlar este aşezată în sud-est-ul României, între Dunăre şi Marea Neagră, în centrul Podişului Dobrogei, beneficiind astfel de efectul protector al reliefului împotriva curenţilor reci, predominant nord-estici şi influenţa favorabilă a vecinătăţii Mării Negre, care temperează căldurile şi gerurile excesive. Condiţiile de complex natural ale zonei, şi în special solurile, sunt asemănătoare cu cele întâlnite în regiunea Bordeaux din Franţa.

Climatul continental, diversitatea amplasarii plantatiilor viticole, efectul protector al reliefului impotriva curentilor reci predominant nord-estici, influenta favorabila a vecinatatii Marii Negre, care tempereaza caldurile si gerurile excesive, ofera podgoriei Murfatlar un microclimat particular favorabil pentru realizarea unei largi varietati de vinuri.

Astazi Murfatlar detine aproximativ 3000 ha de vie, repezentand cea mai reprezentând cea mai mare suprafaţă cultivata cu viţă-de-vie din România, aparţinând unui singur producător.

20 milioane sticle/an

Complexul viti-vinicol Murfatlar utilizează în prezent cele mai noi tehnologii de producere a vinului, capacitatea de stocare fiind mai mare de 280.000 hectolitri, una dintre cele mai mari din România. Cele două linii de îmbuteliere realizează circa 20 milioane sticle/an, din care o parte este reţinută pentru învechire în cinci vinoteci cu o capacitate de 3 milioane sticle. Vinul învechit are un rulaj anual de 10-15% şi este destinat pentru piaţa internă şi export.

Unul dintre principalii exportatori de vinuri

Produsele companiei sunt în prezent importate de mai mult de 15 ţări, principalele destinaţii fiind: SUA, Marea Britanie, Germania, Finlanda, Suedia, Danemarca, Israel, Japonia. O particularitate a exportului de vin de la Murfatlar este aceea că aproape întreaga cantitate se comercializează pe pieţele externe sub etichetă proprie.

Tipsuri despre vinuri

* Vinurile se clasifică după:
– culoare, (la vinul alb, fermentaţia mustului are loc separat de pieliţe şi seminţe, cu unele excepţii, la cele roşii şi în mai mică măsură la cele rosé, se practică maceraţia peliculară),
– conţinut alcool (vinul are între 8,5-15% alcool) ,
– conţinut zahăr (vin sec, vin demisec, vin demidulce, vin dulce)

* Cabernet Sauvignon este regele vinurilor rosii. Recunoscut pentru gustul si aroma desavarsite; este bogat, intens. Este un vin curajos, complex si puternic. O prezenta notabila si cuceritoare. Se potriveste de minune cu o friptura in sange, dar la fel de bine poate fi servit singur.

* Merlot este un vin rosu aprins, vioi, vivace cu un continut ponderat in tanin cu gust de fructe de padure si vanilie.

* Pinot Noir este preferatul meu. Este un vin care merge la orice fel de mancare si are un gust extraordinar de cirese.

* Chardonnay este vinul alb cu care nu dai niciodata gres. Unul dintre cele mai populare vinuri albe deoarece este un vin echilibrat.

* Sauvignon Blanc este cel mai usor dintre vinurile albe, si este recunoscut pentru aromele sale de citrice. Este un vin demisec foarte accesibil.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton