10 puncte de urmărit în căutarea unui job

.

Scriam într-un post anterior despre căutarea unui job, atunci când prioritatea este siguranţa financiară a mea şi/sau a familiei mele, sau pur şi simplu intrarea…
  … într-un domeniu în care aş vrea să capăt experienţă. De multe ori, greşelile pe care le facem sunt banale, şi tocmai de aceea aş vrea să le reiau, în încercarea de a crea un check list care să ne ajute în acest sens.

1. Curriculum Vitae

Dacă nu l-ai refăcut de ceva timp este important să te uiţi cu atenţie peste el, este prima ta carte de vizită. Ideal ar fi ca acesta să fie uşor de urmărit, într-o aranjare în pagină care să facă posibil înţelegerea cât mai clară a locului de muncă actual, a celor anterioare, studiilor şi zonelor de specializare, la o prima privire. Nu pot sublinia suficient de mult cât de important este să menţionezi şi realizările tale în fiecare job relevant, ele sunt cele care spun cel mai mult despre cât de performant eşti în realitate.

2. Poza

Dacă decizi să pui o poză pe CVul pe care îl trimiţi, încearcă să ai o imagine cât mai profesionistă şi poza să fie una reprezentativă pentru modul în care ai vrea să te perceapă ceilalţi. Ideal ar fi o poză într-o ţinută de business, tip paşaport sau similar. Din păcate, încă văd în multe situaţii poze făcute în medii total informale, în situaţii sociale diverse, situaţie în care sincer…nu mă mir dacă nimeni nu ia în calcul respectiva aplicaţie. Poate transmite orice altceva decât profesionalism!

3. Adresa de email

Nu este prima oară când subliniez lucrul asta, şi revin, pentru că am văzut-o întâmplându-se în continuare. Există atât de multe surse pentru crearea unei adrese simple de email, ideal numele.prenumele@.com/ro, merită folosite! Cu siguranţă este mult mai potrivit decât adresele de email pe care le folosiţi în corespondenţa personală, am văzut atât de multe mesaje surprinzătoare de la
„blonda”, „be happy”, „serious”, etc.

Curiozitatea şi faptul că am fost obişnuită cu aceste tipuri de greşeli m-a determinat să le deschid şi să descopăr un CV ataşat. Rămîne însă un semn de întrebare vizavi de maturitatea persoanei care decide că este în concordanţă cu obiectivul sau profesional să poarte corespondenţa din spatele unui pseudonim, nu întotdeauna prea fericit.

4. Mailurile colective

 Din nou un subiect reluat. Efortul de a trimite un mesaj individual nu este atât de mare şi denotă respect pentru cel căruia te adresezi, ca să nu mai vorbim de interes faţă de compania pe care o reprezintă şi joburile pe care le-ar putea avea disponibile. Dacă nu ai timpul şi interesul necesar pentru a face acest gest, ce mă îndreptăţeşte să cred că vei avea interes pentru orice discuţie cu noi, sau că abordezi cu seriozitate mai degrabă decât oportunist căutarea unui job?

5. Adaptarea scrisorii de intenţie

Păcatul cel mai des întâlnit este acela al unei scrisori de motivaţie mult prea generale, chiar dacă foarte elaborată şi folosind limbajul potrivit. Obiectivul acesteia rămîne totuşi acela de a explica de ce mă interesează postul pentru care aplic şi ce anume din experienţă mea mă recomandă pentru acel post. Există cu siguranţă soluţii de a pune toate astea în 2-3 paragrafe care să îşi dovedească utilitatea şi pentru cel care are de făcut o selecţie între sute de CVuri care ajung în inbox-ul său. Este adevărat, că cere puţin timp şi interes, însă cred că efortul este justificat.

Citeşte continuarea pe CareerAdvisor.ro

Articolul a fost redactat de Mădălina Uceanu – Career Coach, activă de peste 15 ani în domeniul recrutării şi specialistă Unica.ro.

Foto: Shutterstock

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale