În această perioadă dificilă, mulţi angajaţi se întâlnesc cu gustul amar al concedierii. Dacă te numeri printre ei, iată mai jos care îţi sunt drepturile şi cursul normal al lucrurilor!
Dacă lucrezi într-o companie care face disponibilizări în scopul eficientizăii activităţii şi a reducerii costurilor, dacă eşti concediată pentru motive care nu ţin de tine, prin lege, îţi sunt garantate o serie de drepturi minimale, dar şi o serie de drepturi suplimentare care sunt, de regulă, prevăzute în favoarea ta prin contractul colectiv de muncă. Consultantul în carieră Adrian Dumitru ne-a ajutat să întocmim o listă cu paşii principali ai disponibilizării.
Oferirea unui alt post în companie
În primul rând, anterior disponibilizării, ca angajat ai dreptul de a ţi se oferi un loc de muncă vacant în cadrul companiei, compatibil cu pregătirea ta profesională, ori, în cazul în care un astfel de loc de muncă nu există, de a fi cuprinsă într-o formă de recalificare profesională în vederea ocupării unui post în aceeaşi societate, dacă acest lucru este posibil.
Preavizul de 20 de zile
Organizaţia trebuie să-ţi dea un preaviz de 20 de zile lucrătoare înainte de a te concedia. În perioada preavizului de 20 de zile, ai dreptul să absentezi patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-ţi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. În momentul de faţă însă, cei mai mulţi angajaţi îşi pierd locurile de muncă din cauza crizei, tipul de concediere cel mai des utilizat în perioada actuală fiind cea generată de motive economice care nu are legătură cu salariatul.
Plata zilelor de concediu neefectuate şi salariilor compensatorii
Adrian Dumitru, spune că un alt pas spre concediere trebuie să fie „cel al plăţii zilelor de concediu de odihnă neefectuate”. La momentul încetării contractului de muncă, ai dreptul să beneficiezi în afară de achitarea integrală a drepturilor cuvenite la zi şi de o compensaţie bănească, care nu poate fi mai mică de un salariu lunar.
Consultaţă şi outplacement
Consultanţa şi outplacementul (adică o firmă care caută un job pentru tine), pot fi alte drepturi de care beneficiezi dacă, în timpul consultărilor, compania agreează aceasta cu partenerii sociali, în funcţie de situaţia ta individuală.
Legea nu garantează un cuantum minim al plăţilor compensatorii, lăsând acest aspect la libera negociere dintre partenerii sociali, materializată în prevederile contractului colectiv de muncă. În prezent, cuantumul minim al plăţilor compensatorii este de un salariu lunar, acesta fiind garantat prin contractul colectiv la nivel naţional, sub care nu poate coborî nici unul dintre contractele încheiate la niveluri inferioare.
„În ce priveşte pachetele compensatorii garantate prin contractele colective de muncă, practica societăţilor din România este foarte diversă, pornindu-se de la minimul prevăzut de contractul naţional de un salariu lunar şi putând ajunge până la circa 20 de salarii lunare, plus alte beneficii”, spune consultantul în carieră.