Ai crede că meseria de neonatolog este extrem de grea din moment ce nou-născuţi nu pot spune ce îi doare. De fapt, Cătălina Iordan spune că este uşor să lucrezi cu bebeluşii.
„Sunt unii dintre cei mai oneşti pacienţi, căci deşi nu pot vorbi, ei pot comunica foarte precis prin mijloacele nonverbale de care dispun şi pe care în timp le putem recunoaşte foarte bine. Sunt fiinţe extrem de expresive. Semnele şi simptomele acestora nu pot fi mascate, ascunse, disimulate. Este incredibil să descoperi câtă nevoie de comunicare au, ce abilităţi dezvoltă pentru a stabili punţi de legătură cu tine. Este de-a dreptul fascinant şi emotionant.”
Dificultatea intervine în cazurile care necesită terapie intensivă. „Vă imaginaţi că toate gesturile practicate, toate metodele invazive de susţinere vitală sunt destinate unor dimensiuni reduse, unor fiinţe extrem de fragile”, explică medicul. În astfel de cazuri responsabilitatea este şi mai mare căci nou-născuţii sunt complet neajutoraţi, complet dependenţi de medic şi în plus au nevoie de multă afecţiune ca să suporte durerea provocată de manevrele medicale.
Medicul ne destainuie că este cu adevărat extrem de dificil să comunici părinţilor că bebeluşul lor se află într-o stare critică, că necesită îngrijiri în salonul de terapie intensivă şi întreaga echipă de neonatologi depune eforturi susţinute pentru ca evoluţia acestuia să fie cât mai favorabilă.
Cătălina spune că încearcă să-i integreze pe părinţi în echipa care se ocupă de nou-născutul cu probleme, astfel încât aceştia să colaboreze la demersul medical.
Drept urmare, leagă relaţii calde şi durabile cu părinţii care se despart cu greu de ea, chiar şi când bebeluşii lor cresc şi nu mai au nevoie de neonatolog.
Dr. Cătălina Iordan despre meseria de neonatolog
• „Cu riscul de a fi suspectată de orgoliu voi face o mărturisire de credinţă: meseria mea este una minunată!”
• „Eşti mereu acolo, în imediata apropiere a strigătului vieţii cu care orice nou-născut îşi face anunţată venirea printre noi.”
• „În fapt, ca definiţie, neonatologia este o specialitate medicală, ramură a pediatriei, care se ocupă cu studiul nou-născutului sănătos, cu depistarea, diagnosticarea și tratarea bolilor specifice acestei grupe de vârstă, precum și cu îngrijirea și menținerea în viață a nou-născutului prematur.”
• „Poate vă întrebaţi care este satisfacţia cea mai mare. De fapt nici n-aş numi-o astfel ci mai degrabă bucurie, fericirea pe care o resimţi la finalul acelor minute, ore, zile şi nopti de eforturi susţinute şi gesturi complexe de terapie intensivă, aplicate la dimensiuni atât de mici ca ale unui prematur de numai câteva sute de grame când, istovit fizic şi psihic, poţi privi în ochii părinţilor şi le poţi comunica faptul că micuţul lor a depăşit complicaţiile majore, că este stabil sau face chiar progrese.”
• „Am optat pentru meseria de medic din pasiune şi din convingerea că dintre toate meseriile practicate aceasta este cea mai nobilă, prin excelenţă umană. Este o meserie de apostolat care cere sacrificiu, devotament, în care nu-ţi este îngăduită nicio eroare, pentru că, de profesionalismul care include pregătirea ta teoretica, practică, experienţa, dăruirea şi conştiinţa depind vieţi omeneşti.”
• „Am crezut şi continuu şi astăzi să cred că meseria de medic pentru care am optat este cea care îmbină perfect cele două componente ale firii umane, partea raţională din care derivă aplicarea practică şi cea emoţională din care derivă caldura umană. Ma consider dintre cei norocoşi din acest punct de vedere pentru alegera făcută cu douăzeci de ani în urmă, în ciuda unor sacrificii şi renunţări ce ţin de viaţa mea privată.”
Foto: arhiva personală