Planifică-ţi bugetul de Sărbători!

.

Pentru cele dintre noi care trebuie să fie atente la soldul cardului şi la bugetul familiei, perioada Sărbătorilor şi mai ales cea de după sunt momente de adevărată echilibristică financiară.
 Cum poţi să ieşi din concediul de sfârşit de an fără datorii şi fără cel puţin două luni de reţineri spartane de la orice fel de plăcere? Este un lucru ştiut că femeile au un talent propriu lor de a cheltui banii.

Sociologic vorbind, bărbaţii acumulează banii deoarece le întăresc şi le confirmă statutul şi sentimentul de putere, iar cheltuielile pe care le fac sunt din necesitate sau tot motivate de status. Femeile în schimb au o abordare hedonistă a banilor şi văd în ei un mijloc, nu un scop – un mijloc de a-şi oferi mici şi mari bucurii, fie că e vorba de a oferi cadouri celor dragi sau de a cheltui cu nemiluita pe haine şi cosmetice. 

Evident că, încercând să ne facem cât mai mult pe plac, atât nouă, cât şi celor din jur, riscăm să pierdem din vedere limitele pe care le-am stabilit pentru bugetul Sărbătorilor. Nu strică să ţii cont că, deşi anul se termină, contorul datoriilor nu se resetează. În plus, nu e de bun augur să îţi închei anul şi să îl începi pe cel nou cu vântul suflând prin buzunare.

Știu că pare imposibil să te restrângi cu cheltuielile în acestă perioadă. Poţi avea parte de bucuriile Sărbătorilor fără să te întrebi, la final, unde sunt banii. Trebuie să îţi re-gândeşti însă atitudinea faţă de bani şi câteva obiceiuri pe care probabil nici nu le conştientizezi. Iar unele lucruri pur şi simplu trebuie spuse, chiar dacă nu vor cădea tocmai bine. 

1. Gândeşte-te bine ce îţi doreşti. Dacă ai mereu senzaţia că ceea ce ai nu e suficient de bun şi că vecinul sau colega au ceva mai bun, nu vei fi mulţumită… oricât de mulţi bani ai cheltui ca să fii! Faptul că eşti împreună cu cei dragi de Sărbători, că sunteţi sănătoşi şi aveţi ce pune pe masă e esenţial. Alegerea culorii feţei de masă şi a preparatelor care intră în meniu devin doar detalii amuzante. Nu trebuie ca totul să se asorteze, ca la un hotel de 5 stele. Dacă nu eşti designer şi nu lucrezi pentru un client, important este să creezi atmosfera de sărbătoare. Iar pentru aceasta e suficientă puţină inventivitate şi familia reunită în jurul mesei de Crăciun!

2. Evită hypermarketul. În perioada dinaintea Sărbătorilor, hypermarketurile sunt aglomerate, iar plăcerea de a face cumpărături se transformă într-o „cursă infernală” în care nu îţi doreşti decât să scapi de acolo mai repede. Astfel te trezeşti că nu mai cumperi ce e pe listă, ci ce se nimereşte mai la îndemână, că substitui produsele pe care le voiai cu cele care sunt în magazin şi, în general, plăteşti mai mult pe produse care fie nu sunt ce îţi doreai, fie nici nu fac parte din plan. 

3. Mergi singură la cumpărături. Îţi va fi mai uşor să navighezi printre rafturile magazinelor, nu te vei mai certa cu partenerul ce marcă de castraveţi muraţi vă trebuie, iar copiii nu vor mai face scandal, vrând câte ceva de pe fiecare raft cu dulciuri. A merge însoţită la cumpărături e sinonim cu concesii şi compromisuri la care nu eşti dispusă, doar obligată. Și uite aşa se duc banii, înainte ca tu să îţi dai seama. Nu spune nimeni să nu ţii cont şi de gusturile familiei sau să nu le iei cadouri copiilor, ci s-o faci într-un mod în care poţi controla cheltuielile. 

4. Nu te lăsa expusă prea mult la reclame. Publicitatea ne creează nevoi artificiale, făcându-ne să simţim că pur şi simplu nu putem trăi fără anumite produse. Echipe întregi de experţi ştiu cum să te ducă la raft şi cum să îţi bage mâna în buzunar. De aceea e bine să ştii ce ai nevoie şi să ai un buget pentru fiecare activitate. 

5. Plăteşte cu bani lichizi, nu cu cardul. Astfel, te vei limita la suma din portofel, fără a te baza pe descoperitul de cont sau pe credit. 

6. Atenţie la sănătate! Problemele de sănătate care te aduc pe tine şi pe cei din familie la Urgenţe de Sărbători vă vor goli buzunarele. Citeşte articolul nostru despre medicamentele pe care trebuie să le ai în casă pentru zilele când farmaciile nu sunt deschise şi în general fii cumpătată, atât în ceea ce priveşte mâncarea, cât şi băutura. Excesele pot declanşa probleme mai grave decât o indigestie. 

7. Mai mult nu este întotdeauna mai bun. Decât să cumperi tot felul de mărunţişuri care se pot pierde sau se consumă, obiecte de sezon fără valoare afectivă sau practic, optează pentru cadouri mai puţine şi care vorbesc mai mult despre tine. Poţi oferi prăjitura la care te pricepi cel mai bine, ambalată frumos, dar şi orice alte lucruri la care te pricepi şi de care cei din jur se vor bucura. 

8. E chiar necesar să ţii pasul cu ceilalţi? Dacă prietena ta cea mai bună face Revelionul în Tunisia, asta nu înseamnă că şi tu trebuie să mergi musai undeva. Poate că nu eşti obişnuită să te întrebi pe tine însăţi ce te face fericită, şi probabil că de multe ori ai considerat că e important să fii „în rândul lumii”, dar adevărul e că nu scrie nicăieri că toţi trebuie să fim la fel. Nu îţi planifica bugetul în funţie de nevoile altora. 

Sigur, Crăciunul şi Anul Nou sunt un moment de veselie şi de relaxare şi mai ales de generozitate. Asta nu înseamnă însă a arunca banii pe fereastră, mai ales când suma lor este limitată. Analizându-ţi obiceiurile de consum vei reuşi să elimini sursele risipei şi să începi anul cu bine din punct de vedere financiar. 

Foto: Shutterstock

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale