Angajatele unei companii din Norvegia sunt obligate să poarte brăţări roşii în zilele de menstruaţie pentru a justifica timpul petrecut la toaletă.
Această plângere cel puţin uimitoare apare în raportul unui sindicat norvegian. Tot aici se arată că managerii din această ţară sunt atât de obsedaţi de productivitate încât au ajuns să cronometreze timpul petrecut de angajaţi la toaletă.
Pauza de toaletă, numai la ore fixe
Regula brăţărilor menstruale este cea mai jenantă, dar nu singura regulă stupidă. Mai mult de jumătate din manageri îi forţează pe angajaţi să ceară o cartelă electronică de câte ori vor să meargă la toaletă. Alţii au montat camere de supraveghere la uşa toaletei pentru a vedea de câte ori pe zi intră fiecare angajat şi cât stă acolo.
Norvegia nu este singura ţară care se confruntă cu aceste probleme. Şi în Anglia, managerii sunt cei care decid când merg angajaţii la toaletă – oamenii nu au voie să-şi ia pauză de toaletă atunci când vor, ci numai la ore fixe. Cei care au voie să meargă oricând fie sunt supravegheaţi şi atenţionaţi dacă abuzează, fie nu au condiţii îndeajuns de bune, fie nu au timp de pierdut cu toaleta.
La sfârşitul anilor ’90, o mare companie engleză le cerea angajaţilor să ridice mâna pentru a merge la toaletă şi primeau permisiunea numai dacă se găsea un înlocuitor. Şi tot pe atunci, şoferii de autobuz au primit oale de noapte pe care le foloseau în cabină pentru că li s-a interzis să foloseasca toaletele de la capătul traseului.
Concediată fiindcă se duce prea des la toaletă
Şi asta nu e tot. În lume există companii care descurajeaza consumul de apă în timpul programului, aşa încât angajaţii să nu meargă prea des la toaletă. În presă a apărut şi cazul unei femei care purta „scutece” pentru incontinenţă fiindcă era nevoită să lucreze şase ore fără pauză de toaletă. Iar o gravidă din Australia a fost concediata pentru că se ducea cam des la baie.
Chiar dacă angajaţii români nu se adresează presei, iar sindicatele nu cercetează condiţiile pe care le au la toaletă, oamenii se plâng pe forumuri, sub protecţia anonimatului. Cei care lucrează în callcenter sunt nevoiţi să aştepte până la pauză dacă vor să meargă la toaleta, iar in cel mai bun caz trebuie să folosească o cartelă magnetică pentru a ieşi din birou, ceea ce înseamnă că minutele petrecute la baie nu le sunt plătite.
Iar o vânzătoare se plânge că magazinul unde lucrează nu are o toaletă şi este nevoită fie să se abţină, fie să închidă magazinul şi să meargă la un centru comercial din apropiere.