Mihaela Șchiopu este artist vizual, psihoterapeut, profesor, arhitect și formator. Ce au toate acestea în comun? Desenul și culoarea – pe care Mihaela le prețuieste în egală masura și le folosește ingenios cu un scop nobil: terapia, adresată în special copiilor.
În urmă cu 8 ani, Mihaela Șchiopu a fost fost invitată ca artist în proiectul ”Promisiune pentru viitor”, inițiat de compania Abbot, în colaborare cu UNOPA (Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA). Proiectul a fost dedicat tinerilor seropozitivi cu vârsta peste 16 ani, ea ocupându-se de cei pasionați de pictură. O experiență de care spune că își amintește cu mare emoție.
”Tinerii cu care am lucrat ca voluntar visau să intre la un liceu sau o facultate de arte. Cinci dintre ei au și reusit acest lucru. Bucuria și încântarea, senzația de împlinire pe care orice tânăr o are atunci cand face ceea ce a visat au rămas dublate de problematica dificilă a virusului care, în Romania, continuă să-i izoleze pe cei infectați. Mai ales că tinerii din grupul despre care vorbesc ”căpătaseră” virusul din cauza sistemului sanitar românesc al anilor 90, pe cand erau copii. Experiența m-a făcut să simt că nu era suficient să fiu doar artist și profesor. Mi-am dorit să înțeleg și să învăț tot ce se putea despre traumă, suport și speranță, așa că am devenit psihoterapeut. Acum păstrez legătura cu acei tineri, cărarora le datorez enorm și mă bucur că am avut privilegiul să-i cunosc”, marturisește Mihaela Șchiopu.
De-a lungul anilor a continuat să o preocupe ideea de a depăși durerea psihică prin exprimarea plastică și nu numai. O perioadă a lucrat ca voluntar cu adulți și copii diagnosticați oncologic. Se împlinesc doi ani de când lucrează ca art-terapeut în cadrul Asociației P.A.V.E.L. la Institutul Oncologic Fundeni, secția de oncopediatrie.
În ultimul an, Mihaela a desfășurat un curs de art-terapie și în cadrul Programului Daphne III al Comisiei Europene ”Sunia Geel 2”, pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva copiilor, a tinerilor și a femeilor, protecția victimelor și a grupurilor de risc.
Pe lângă toate proiectele pe care le are în desfășurare, Mihaela Șchiopu colaborează ca formator și art-terapeut cu Brainstorming Consulting, în vederea formării de bone calificate. Spune că a întalnit la cursurile specializate mame, femei foarte tinere care au vut să o ia de la căpat, să schimbe ceva într-un moment de răscruce: acela când ai curajul de a fi ceea ce visai de mult să fii. A descoperit inimi talentate dar și haruri neștiute: femei care pictează incredibil, care dansează și știu să spună povești în chip vrăjit.
Joi, 20 august, Mihaela Șchiopu va fi prezentă în studioul Unica.ro pentru o discutie deschisă despre dorința și determinarea de a-ţi schimba drumul în viaţă. Intră, începând cu ora 11:00, pe fiifemeiapecareoadmiri.unica.ro și adresează-i o întrebare!
Sesiunile online ”Fii femeia pe care o admiri” fac parte din proiectul ”Trei generatii pentru maine” implementat de Brainstorming Consulting în parteneriat cu agenția de publicitate Godmother și cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Proiectul „Trei generaţii pentru mâine” îşi propune să sprijine femeile între 18 și 64 de ani din Bucureşti și Ilfov care sunt în căutarea unui loc de muncă, oferindu-le cursuri gratuite de bone și babysitter, decorator florar, competențe antreprenoriale, competențe sociale și civice și competențe informatice. De asemenea, mamele cu copii între 5-10 ani care participă la cursurile de specializare, beneficiază de servicii after-school gratuite pentru micuții lor, în cadrul centrului Igloo.
Ultima modificare martie 3, 2022 3:06 pm