Sistemul educaţional din România este precar şi incert. Instituţiile de învăţământ nu sunt dotate corespunzător şi nu le oferă tinerilor inteligenţi facilităţi pentru a-şi dezvolta abilităţile.
Sunt doar două dintre motivele care îi alungă din ţară pe olimpicii internaţionali. Preferă să caute succesul pe meleaguri străine, într-un loc în care vor cunoaşte un cuvânt ce pare lipsit de sens în România: apreciere.
„În străinătate mi se oferă mult mai multe oportunităţi. Vreau să devin cercetător în chimie şi deja am început să ma înscriu la universităţi din Statele Unite ale Americii”, ne-a declarat Ioana, o tânără din Oradea, câştigătoare a medaliei de aur la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară „Tuymaada”.
Pe de altă parte, Vlad, un adolescent din Bârlad, medaliat cu argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Iran, crede că va reuşi în ţară.
„Talentul este intens exploatat de marile ţări ale lumii, dar eu cred ca îmi voi găsi finanţare şi în România pentru ceea ce îmi propun să fac. Important este să-mi duc studiile la bun sfârşit, fie că le voi termina sau nu în România, iar apoi să am suficient suflu pentru a mă lansa în acest tunel aerodinamic al societăţii actuale, alimentat parcă mai mult alternativ”, consideră acesta.
Realitatea tristă arată însă faptul că în alte ţări, posibilităţile de cercetare şi nivelul tehnologic la care se află aparatura sunt mult mai mari.
În domenii de cercetare ca ingineria chimică, mecanica cuantică sau nano-biofizica, ce necesită aparatură modernă, nu ne putem ridica la acelaşi nivel cu ţările dezvoltate ale lumii.
„Aparatele de factură veche pe care laboratoare de cercetare de la noi din ţară le au în dotare, pot doar confirma nişte teorii care astăzi sunt deja cunoscute şi au fost testate de zeci de ori înainte. Asta nu înseamnă cercetare”, consideră Vlad.
Sistemul de învăţământ românesc este puţin dezvoltat, din laboratoare lipsesc echipamentele moderne, nu se pune accentul aproape deloc pe cercetare, iar valorile nu sunt susţinute cum ar trebui.
Realizări recunoscute internaţional
În palmaresul celor doi olimpici sunt medalii obţinute pe plan naţional şi internaţional la olimpiade de astronomie, astrofizică, fizică şi chimie.
Din clasa a IX-a, Ioana a început să participe la olimpiadele naţionale de chimie, când a obţinut şi premiul doi.
După multă pregătire, în clasele a X-a şi a XI-a aceasta a obţinut premiul întâi.
Tot din clasa a a X-a s-a calificat şi la olimpiadele internaţionale.
În 2008, Ioana a obţinut o medalie de argint la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară „Tuymaada”, iar în 2009 a primit medalia de argint la Olimpiada Internaţionala de Chimie „Mendeleev”, desfăşurată la Ashagabat în Turkmenistan şi medalia de aur la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinara „Tuymaada” care a avut loc la Yakuţia, în Siberia Orientală.
Luna trecută el a participat la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică în Iran, unde s-au prezentat peste 100 de concurenţi din 20 de ţări. Vlad a fost premiat cu medalia de argint.
La olimpiadele naţionale, tânărul moldovean a fost premiat cu distincţii atât în Astrofizică şi Astronomie, cât şi în Fizică. Cele mai importante premii sunt cele trei medalii de bronz pe care le-a primit în cadrul olimpiadelor de Astronomie şi Astrofizică şi cele două menţiuni obţinute la olimpiadele de Fizică la care Vlad este prezent încă din clasa aX-a, când a obţinut două mentiuni.
Foto: Shutterstock, arhivă personală