Motivul pentru care rămânem mereu fără bani

.
Care să fie oare motivul pentru care rămânem mereu fără bani? Trainerul în educație financiară Adrian Asoltanie ne dezvăluie care sunt cele patru tipare de comportament financiar, care au legătură mai mult cu personalitatea noastră decât cu nivelul veniturilor. Află ce ai de făcut pentru a rămâne cu mai mulți bani în portofel la sfârșitul lunii.

„Mi-e poftă de ceva bun…“, „N-are rost să dau banii pe toate prostiile…“, „Sunt sigur că trebuiau să fie mai mulți bani pe card…“, „Lumea ar fi un loc mai bun fără bani…“ Te recunoști în vreuna din expresiile de mai sus?

Cei șapte ani de educație financiară și câteva mii de adulți și copii întâlniți la cursurile mele i-au confirmat pe deplin lui Adrian Asoltanie, autorul acestui articol apărut în revista Unica aprilie 2018, rezultatele unui studiu realizat în anii ’80 de Olivia Mellan, psiholog și autoare a cărții „Money Harmony“. Și anume faptul că personalitatea financiară este un factor esențial în relația ta cu banii propriiAstfel, a înțeles că nu poți schimba direcția finanțelor personale dacă nu înțelegi care îți e tiparul financiar, pentru că fiecare tip de personalitate are nevoie de alte unelte în gestionarea banilor.

Cele patru tipuri de comportament financiar

Există patru tipare de comportament financiar: SPENDER (mână-spartă), SAVER (strâns la pungă), AVOIDER (inocent) sau MONK (călugărul/măicuța). Acestea sunt caracteristici înnăscute și modelate de la cea mai mică vârstă și se schimbă extrem de greu pe parcursul vieții. Cei care se schimbă o fac de obicei în urma unor experiențe dramatice (foamete, razboi, sărăcie severă sau alte crize similare). Așa se explică obsesia puter­ni­că a oamenilor în vârstă, trecuți prin greutăți, pentru ritualul mesei, pentru a pu­ne deoparte sau a-ți da la pachet „că nu se știe“, de a nu consuma totul, de a utiliza toa­te resursele în mod riguros.

Iată cum poți să-ți dai seama cine ești în relația cu banii.

Motivul pentru care rămânem fără bani

SPENDER (Mână-spartă)

Plăcerea personală și distracția sunt prioritățile tale. Fiecare experiență și achiziție te umple de bucurie. De fapt sunt hormonii fericirii care preiau controlul deciziilor tale. Primul dintre ei, dopamina, îți oferă energie, emoții și sentimente pozitive și este asociat cu ideea de recompensă: „merit și eu, după o zi de muncă…“. Efectul secundar este dependența – acțiunea trebuie repetată frecvent, pentru a simți din nou senzațiile plăcute. Al doilea hormon este ocitocina – hormonul relațiilor sociale. Dorința de a aparține grupului tău de prieteni, de a face aceleași lucruri împreună te va stimula să faci alegeri si­mi­lare în ceea ce privește hainele, gadgeturile, excursiile… Sau să te apuci de fumat ca să petreceți mai mult timp împreună. Facem lucruri similare pentru că dorim să fim acceptați și conectați cu familia, prietenii și colegii. Al treilea hormon care își face de cap în capul tău este serotonina – știi tu, acea senzație de „am poftă de ceva bun…“.

Aceste reacții chimice atât de plăcute nu durează mult și, în scurt timp, vei simți nevoia unei noi doze. Acest adevărat roller-coaster emoțional te împiedică să stabilești și să urmărești obiective pe termen lung. Ajungi astfel să cheltuiești tot ce câștigi și deseori să intri în datorii. Mintea ta aleargă constant între: „merit și eu…“, „de-aia muncesc…“, „să ne trăim viața…“, „micile plăceri ale vieții…“ și „am mare nevoie…“ legat de cele mai ciudate și inutile dorințe.

Îți spun un secret, și eu sunt mână-spartă. și am găsit câteva soluții pentru noi, dragi Spenderi:

  • Folosește CASH mai des. Te ajută să „simți“ mai bine banii tăi, munca și energia pe care le-ai consumat pentru ei. Plata cu cardul de debit nu implică nicio emoție și duce la cumpărături suplimentare cu 20-25%. Cardul de credit te duce spre 30-35% extracheltuieli, pentru că ai falsa senzație relaxantă că sunt banii altcuiva, ai băncii. Numerarul e mai ușor de controlat, de numărat, e mai palpabil.
  • Fă-ți un buget personal sau al familiei. Îl poți descărca gratuit de pe www.adrian.asoltanie.com. Îți recomand un sistem cu mai multe plicuri sau conturi care să te ajute/oblige să pui deoparte 10-15% din venituri chiar în ziua de salariu. Mai târziu e prea târziu pentru tine. Soția mea și cu mine folosim un astfel de sistem de plicuri de patru ani și funcționează excelent.
  • Redu plimbările casual prin mall și privitul la TV – acestea sunt declanșatoare ale impulsului de cumpărare căruia nu ești pregătit să-i reziști. Dopamina și ocitocina vor prelua controlul și vei găsi argumente „raționale“ pentru care chiar îți trebuie bluzița sau gentuța din vitrină. Uneori a doua zi te întrebi ce-a fost în capul tău când ai decis achiziția.

SAVER (Strâns la pungă)

Spre deosebire de spender, care „trăiește clipa“, tu, dragă SAVER, ești preocupat mai ales de viitor. Prioritatea ta e siguranța. Fiecare achiziție e atent analizată și de cele mai multe ori decizi că nu merită. Când gândești mereu pe termen lung, micile cadouri sau plăceri culinare ți se par inutile și frivole. Ești foarte conștient de toată energia și timpul pe care le-ai investit în câștigarea banilor și, drept urmare, ai mare grijă de ei. Una dintre bucuriile tale este să vezi contul de economii crescând – e confirmarea că ești pe calea cea bună, că progresezi.

Probabil că ai un buget personal sau îți notezi cu grijă fiecare cheltuială (nici nu sunt atât de multe). Esti dispus să renunți la elemente de confort și plăcere din prezent pentru stabilitate și prosperitate în viitor. Și poți anticipa ușor nevoi viitoare: de exem­plu, educația copiilor, pensia sau achiziții majore, care unui spender nici nu-i trec prin cap.

Imun la tentații, ești în stare să ieși dintr-un hipermarket doar cu produsele de pe lista de cumpărături. Mintea ta are loc pentru gânduri precum: „nu merită atâția bani…“, „bani albi pentru zile negre…“, „cine știe ce ne așteaptă…“, „n-am nevoie, nu-mi trebuie…“.

Câteva idei pentru echilibrul tău, dragă SAVER:

  • Alocă în bugetul tău o sumă de bani pentru distracții (5-10%) – în felul acesta, vei fi mai liniștit să ieși cu prietenii într-un restaurant sau club.
  • Dedică o sumă lunară pentru donații – recomand 10%, dar poți începe cu 20-50 de lei. Generozitatea e un mușchi care trebuie antrenat periodic și care vei constata că-ți aduce satisfacții interesante.
  • Caută acele plăceri ale vieții, de exemplu drumețiile sau cititul, care te ajută să te relaxezi fără să-ți golească portofelul. Scopul este echilibrul și eliminarea frustrărilor care se pot aduna pe termen lung.

AVOIDER (Inocentul)

Tu și banii tăi aveți o relație de tip love – hate. Îți plac banii și cheltuirea lor, dar nu vrei să ai de-a face cu administrarea lor. Ideea unui buget are efectul unui somnifer și cititul unui extras de cont este un chin. Pur și simplu, nu vrei să știi câți bani mai ai, pe ce s-au dus, ce datorii ai… În mintea ta nu e loc de calcule și analize, drept urmare nu știi cât e rata la bancă, dobânda sau scadența. Nu citești niciodată contractele înainte să le semnezi. Se întâmplă deseori să rămâi în urmă cu plata utilităților sau a ratei. Planurile de investiții sau achizițiile pe termen lung nu apar pe radarul tău, pentru că ești, scuză-mi expresia, puțin aerian când vine vorba de administrarea banilor.

Sunt șanse mari să te trezești la casă cu mesajul „fonduri insuficiente“, fiind to­tuși ferm convins că „trebuiau să fie mai mulți…“. Alte expresii favorite ție: „câți sunt, sunt…“, „mai vedem atunci…“, „o să mă descurc cumva…“, „nu m-am gândit niciodată la asta…“.

Nu te întrista, majoritatea românilor sunt inocenți, așa încât iată câteva sfaturi pentru tine, dragă AVOIDER:

  • Ai nevoie urgentă de un contact cu realitatea, deci fă-ți un buget personal. Știu, e greu, dureros,epuizant, dar trebuie s-o faci măcar o dată pe an. Hai că poți!
  • Înmulțește pe 12 luni atât veniturile, cât și cheltuielile, chiar și cele mai mărunte. Vei avea o imagine mai clară asupra fluxului tău financiar.
  • Educă-te, citește, vezi cum fac alții. Asta mai îndepărtează ceața care înconjoară relația ta cu banii.

MONK (călugărul/măicuța)

Tu crezi că banii sunt rădăcina tuturor relelor, ei strică oamenii, îi fac răi și lacomi. Spiritul tău imaculat nu poate să înțeleagă iadul celor care își administrează conștient și atent banii. Dacă ți se întâmplă să ai un salariu mare, te simți neliniștit și mai puțin pur. A economisi și a investi ar însemna să înmulțești răul, deci eviți aceste activități și gânduri necurate. Ești ferm convins că cei săraci sunt mai spirituali (fals) și că toți cei bogați sunt malefici (și mai fals). De fapt, banii oferă oamenilor libertatea de a se purta exact așa cum sunt în realitate.

Convingerile tale oscilează între: „banii n-aduc fericirea…“ și „nu poți fi și bogat, și fericit…“.

Iată câteva idei la care, poate, merită să reflectezi, dragă MONK:

  • Banii sunt o formă de recunoaștere a valorii pe care o oferi semenilor tăi. Munca, energia, pasiunea și cunoștiințele tale sunt curate, deci răsplata nu are cum să fie murdară.
  • Dacă vrei să-i ajuți pe alții, ți-ar prinde bine niște resurse, deci prosperitatea ta s-ar putea dovedi o binecuvântare pentru tine și ceilalți.
  • Dacă tot suntem în zona spirituală, e bine să înțelegi că ai primit niște calități și talente ce merită înmulțite și răsplătite. Abundența e un semn că faci ceva bine și oferi valoare celor din jur.

Tu ești punctul central al organizării tale financiare. Cum ți-e felul, așa ți-e portofelul. Totul începe cu propria cunoaștere și se împlinește în prosperitate și generozitate. Educația financiară e despre viață, nu despre bani!

Autoportret Adrian Asoltanie

adrian asoltanieSunt Adrian, trainer, speaker și antreprenor de aproape 20 de ani. Sunt căsătorit și tatăl a două fete istețe, frumoase și năzdrăvane: Ilinca și Catinca. După ce am învățat în cel mai dur mod lecțiile crizei din 2009 la nivel personal și în business, mi-am descoperit misiunea de a-i ajuta și pe alții să evite greșelile dureroase pe care eu le-am făcut.

Consider educația financiară un element esențial al dezvoltării individuale, un ingredient vital al succesului tău în viața personală și în carieră. Principiile esențiale pe care le promovez prin cursurile și produsele realizate oferă baza unei vieți echilibrate și prospere.

Sunt preocupat în primul rând de educația financiară în cuplu și pentru copii, un domeniu deseori ignorat de școală și societate, dar cu efecte majore în viața fiecăruia.

Mai multe informații, produse și evenimente de educație financiară găsești pe www.adrian.asoltanie.com

Sursa foto:

Citește și:

Achiziția casei: binecuvântare sau blestem?

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton