Meserii foarte bine plătite în România

.

Arhitect de sistem din domeniu IT, consultant software, Chief Finacial Officer sau safety manager sunt doar câteva dintre meseriile care-ţi pot aduce lunar în buzunar un venit care trece lejer de …
… 2.000 de euro. În România anului 2009 încă poţi câştiga foarte bine dacă ştii ce domeniu să alegi.

Împreună cu Adrian Dumitru, consultant în carieră freelancer, am întocmit un top 5 al celor mai mari salarii din ţara noastră din acest an.

Dacă te pricepi la domeniul IT, te specializezi şi găseşti un post liber de arhitect de sistem senior, urci direct pe primul loc al topului nostru, primid un salariu mediu de 3.543 de euro lunar.

Pe locul 2 al topului se află tot un specialist din domeniu IT, consultantul software cu trei ani de experienţă, care primeşte un salariu mediu de 3.200 de euro.

Acesta este urmat pe locul 3 de CFO (Chief Finacial Officer), tot cu trei ani vechime şi cu un venit mediu de 2.918 euro pe lună.

Aflaţi pe poziţia a patra a topului, specialiştii ca safety manager-ul, managing director-ul sau CEO-ul (Chief Executive Officer), câştigă peste 2.800 de euro lunar.

„Săracii topului”, dacă îi putem numi aşa, salariaţi cu trei ani de experienţă care ocupă funcţii de plant manager, major account manager, audit manager, national sales manager, sales director, general manager, head of legal department sau country manager, se află în topul nostru pe locul 5 şi primesc salarii medii cuprine între 2.000 şi 2.800 de euro lunar.

2.500 de euro lunar pentru avocaţi şi jurişti

Avocaţii şi juriştii au continuat în acest an să câştige foarte bine ajungând la venituri lunare de peste 2.500 de euro provenite din salariu şi comision, salariul fix reprezentând un procent destul de mic, potrivit revistei Business Magazin.

Dragoş Gheban, business development manager al unei companii de recrutare, citat de revista mai sus spunea că „media salarială din bănci ajunge acest an la 1.500 de euro pe lună, însă salariile la nivel de top management pleacă de la 6-7.000 de euro şi urcă până la 20.000 de euro, făra bonusuri, care până anul trecut puteau duce la dublarea salariului de bază”.

Unii dintre cei mai fericiţi angajaţi sunt cei din industria IT, unde, criza nu s-a făcut aşa de mult simţită şi unde necesitatea companiilor de a scădea salariile şi de a reduce numărul angajaţilor a fost foarte mică. Şi angajaţii din FMCG (sectorul bunurilor de consum) se pot declara liniştiţi pentru că încă primesc salarii peste media pieţei.

Venit pe anul fiscal 2008, un milion de euro!

Acesta este cel mai mare venit declarat anul trecut la Fisc de către un bucureştean care lucrează în domeniul consultanţei de management. Anul trecut în acest domeniu, salariul maxim a fost de 86.000 de euro.

Culmea este că în acest domeniu n-ai să găseşti angajaţi trecuţi de prima tinereţe, cu păr grizonat şi zeci de ani de experienţă în spate, ci tineri cu vârste de peste 25 de ani şi cu experienţă de minimum trei ani.

Pe locul doi în topul salariilor record se situează un alt bucureştean care lucrează tot în domeniul consultanţei, iar câştigul lunar al acestuia s-a ridicat la aproape 55.000 de euro pe lună.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton