Adio meserie de ceasornicar, legător de cărţi, tapiţer sau filatoare. Vremurile se schimbă şi, odată cu ele, vin şi meseriile care, vorba tinerilor, „sunt pe val”. Noi îţi prezentăm câteva dintre ele şi îţi arătăm ce trebuie să faci ca să poţi obţine şi tu un astfel de post.
Moaşă – o meserie cu o tradiţie de când lumea
intotdeauna femeile au adus copii pe lume şi dintotdeauna au avut alături pe cineva care să aibă grijă ca lucrurile să-şi urmeze bunul curs – moaşele. Mai nou, există şi la noi Facultăţi de Moaşe şi viitorul acestei meserii se anunţă promiţător. Am stat de vorbă cu Vania Limban, una dintre cele mai apreciate moaşe din ţară, şi am aflat cum trebuie să te pregăteşti pentru această profesie. „Meseria de moaşă necesită competenţă profesională, răbdare, înţelegere, atenţie şi… mult suflet. Ca să ajungi moaşă ai nevoie de o calificare specială, la nivel universitar, diferită de cea a unui asistent medical. Durează patru ani, iar după absolvirea Facultăţii de Moaşe, ai posibilitatea de a lucra într-o maternitate de stat sau într-un centru de naşteri privat.”
Mai puţin ştiut este faptul că o moaşă nu asistă femeile gravide doar la naştere, ci le ajută şi în cele nouă luni dinaintea acestui moment. „Prin gimnastică posturală şi acvatică, exerciţii de respiraţie, programe speciale pentru mămici şi bebeluşi, cum sunt cele pe care le desfăşurăm noi la Active Center, ne îngrijim de sănătatea femeilor gravide şi a bebeluşilor şi promovăm naşterea naturală acolo unde nu există probleme de ordin medical„, spune Vania. Prin activitatea sa, ea a reuşit redefinească meseria de moaşă şi crede că viitorul zămbeşte acestei profesii.
Make-up artist o profesie în slujba frumuseţii
Marina Chiorean este jovială, drăguţă şi un profesionist desăvârşit. De 7 ani practică meseria de machieuză şi, deşi recunoaşte că nu este o meserie uşoară, spune cu încântare: „Este fascinant! Parcă ai o cutie magică şi o pensulă jucăuşă cu care împrăştii în lume frumuseţe şi culoare, oferind celorlalţi o parte din bucuria ta de a trăi.” Pe vremea când lucra la o firmă care importa cosmetice de lux, Marina şi-a descoperit pasiunea pentru această meserie. A urmat primul curs de machiaj, sub îndrumarea lui Alexandru Abagiu, apoi şansa de a lucra în televiziune. „Înarmată cu ambiţie şi tenacitate, am făcut faţă timp de 2 ani unui program destul de încărcat din care am ieşit cu o bogată experienţă. Apoi am aflat că agenţia Kruger-Brent organizează în ţară cursuri extraordinare de machiaj. Acolo am descoperit că meseria mea înseamnă mai mult, respectiv chimie, anatomie, desen, efecte speciale etc. Am rămas să lucrez la ei şi au urmat, pe rând, sesiuni foto, prezentări de modă, reclame„, îşi aminteşte Marina.
Desigur, ca în orice meserie, există şi aici dificultăţi. Trebuie să lucrezi sub presiunea timpului, uneori chiar 24-26 de ore încontinuu, în frig, în caniculă, sau întâlneşti persoane care au deja părerile lor despre machiaj. Şi trebuie să fii dispus să te adaptezi şi acestor lucruri.
Şi tu poţi avea succes!
Te întrebi totuşi ce poţi face ca să ajungi şi tu acolo? Marina face un „inventar” al lucrurilor de care ai nevoie: ► studii medii (diplomă de Bacalaureat) ► suma necesară înscrierii la cursul de make-up ► timp pentru a merge la şcoală, deoarece nu se pot face cursuri la fără frecvenţă ► o sumă importantă de bani, pe care va trebui să o investeşti în trusa de machiaj. La acestea se adaugă abilităţile personale de a lucra cu oamenii. „De felul cum ştii să gestionezi relaţiile cu oamenii depinde viitorul tău. Dacă dai dovadă de neseriozitate sau dezinteres, nu vei fi chemat a doua oară”, spune Marina. Vestea bună este că în acest moment, există, foarte multe oportunităţi şi cereri din partea caselor de producţie, a organizatorilor de evenimente, a televiziunilor şi a saloanelor de frumuseţe, deci posibilităţile de realizare sunt mari.
Ce ne-am face în lumea Turnului Babel, dacă nu ar exista vorbitorii de limbi străine? Laura Popescu este unul dintre ei. A terminat Facultatea de Litere la Sibiu, cu specializare engleză-franceză şi iubeşte această meserie: „Îmi place că, în profesia de translator, trebuie să rezolvi situaţiile pe loc. Lucrezi cu oamenii şi trebuie să redai în altă limbă ceea ce tocmai s-a spus şi de aceea devii un pilon important în discuţia lor. Practic, de tine depinde ca ei să se înţeleagă„. Integrarea în UE a deschis noi perspective cunoscătorilor de limbi străine, iar salariile care se obţin ca translator sau ca traducător sunt destul de frumoase. Dacă te tentează o carieră în acest domeniu, trebuie să urmezi cursurile unei facultăţi de profil şi să stăpâneşti la perfecţie cel puţin o limbă străină.