La începutul anilor ’90, brichetele erau la mare preţ. Strângea cetăţeanul câteva şi o dată pe lună mergea cu ele la meseriaş, să mai pună o piatră, să mai înlocuiască o supapă sau să-i facă plinul, cârpeală tipic românească. De regulă, încărcătorul de brichete era policalificat: avea şi tocilarie şi maşină de făcut dubluri la chei şi multe alte talente menite să repare nimicurile de prin casă.
Acum s-a ales praful şi de acest segment, cine are o brichetă de încărcat, o aruncă şi îşi cumpără alta cu 2 lei de la buticul din faţa blocului, că doar nu se duce până la Piaţa Obor pentru a o reumple pe cea veche.
Cei care fac chei şi ascut diferite obiecte se pare că au şanse să mai reziste câţiva ani. Când ţi se toceşte o cheie, se îndoaie sau pur şi simplu trebuie să faci o dublură, trebuie să apelezi la un astfel de meşter care poate să-ţi ascută şi forfecuţa de pieliţe sau cuţitele de bucătărie.
Meserii care vor dispărea
Piaţa muncii se va transforma dramatic și în următorii ani din cauza tehnologizării tot mai prezente în orice industrie.
Sobarii, dulgherii, manipulanţii sau parchetarii sunt meseriaşii pentru care viitorul nu va aduce lucruri prea bune pentru că breslele vor fi printre primele care vor dispărea de pe piaţă.