Este foarte indicat ca la momentul intrării într-un mediu organizaţional să cauţi sprijinul unui mentor. Ajutorul din partea lui va fi foarte important pentru tine.
Atunci când intrii într-un mediu organizaţional nou pentru tine, poate chiar primul, este foarte important să ai pe cineva experimentat în preajma ta, care să-ţi îndrume paşii, să te ajute atunci când nu te descurci şi să te atenţioneze când greşeşti.
În cele mai multe cazuri este de preferat ca mentorul pe care ţi-l alegi să fie din acelaşi departament în care lucrezi, acest lucru facilitând comunicarea şi asigurând prin experienţa lui în domeniu deţinerea cunoştinţelor profesionale şi aptitudinilor necesare pentru îndeplinirea cu succes a sarcinilor profesionale.
Poziţia de mentor nu este prevăzută în organigrama unei companii şi din acest motiv poţi avea dificultăţi în identificarea acelei persoane. În acest caz să-ţi „găseşti” un mentor presupune să simţi persoana, s-o dinstingi dintre toţi membrii departamentului şi s-o alegi să-ţi fie îndrumătoare. Atunci când îţi alegi mentorul trebuie să crezi că te va ajuta să te dezvolţi şi că, în acelaşi timp, va dori să accepte acest statut în raport cu tine.
Meşteşug lăsat moştenire
Ajutorul oferit de un mentor este important pentru că el te poate învăţa secretele meseriei, care de cele mai multe ori nu ţin numai de dobândirea unor informaţii. Un mentor nu „predă” meserie. El te ghidează în procesul personal de dezvoltare, te ajută să găseşti parcursul potrivit şi are impact la un nivel mult mai mare decât acela al profesionalului.
„Dacă nu avem bătrâni, să ni-i cumpărăm”
Business coach-ul Alin Drăguşescu consideră că nevoia de mentori este mai mare în jurul vârstei de 20-25 de ani. „Asta nu înseamnă însă, că doar atunci poate fi util un mentor. Învăţarea este un proces continuu iar mentoratul este una din metodele de învăţare. Există profesionişti care mentorează tineri şi care, la rândul lor, au un mentor. Cred, însă, că poţi avea mai mulţi mentori de-a lungul carierei, pe măsură ce evoluezi, te schimbi sau pe măsură ce îţi defineşti din ce în ce mai bine ceea ce vrei”, spune Alin.
Ajutorul unui mentor este oricând bine venit. Nu avem cum să ne departajăm de el. „Există o vorbă din popor care spune: dacă nu avem bătrâni să ni-i cumpărăm, pentru că oamenii înţeleg prin statutul de bătrân, înţelepciune. La un mentor nu trebuie să renunţaţi niciodată iar la începutul carierei este bine să apelăm la el pentru că atunci avem cele mai multe întrebări şi neclarităţi”, consideră bussines coach-ul, Alin Drăguşescu.
Foto: Shutterstock