Învaţă să te «vinzi»

.

Ştii care sunt secretele de bază ale unei apariţii irezistibile? Sunt foarte puţine, dar valorează foarte mult. Învaţă-le acum!
Se vorbeşte tot mai mult despre cum să faci o impresie bună şi cum să devii o femeie de succes. Există şcoli şi cursuri de PR, personal branding, achievement şi excelenţă. Majoritatea cărţilor de self-help, apărute în ultimii ani ca ciupercile după ploaie, sunt pline de reţete pentru obţinerea unui succes uşor şi garantat. Te învaţă în cinci paşi cum să gândeşti pozitiv, în opt paşi cum să citeşti gândurile interlocutorilor în funcţie de limbajul corpului şi în zece paşi cum să ai audienţa la degetul mic. Multe reguli, multe sfaturi, mult limbaj persuasiv. Cărţi care se repetă şi care îşi lasă cititoarele cu o stimă de sine chiar mai mică decât înaintea lecturii.

Să te simţi bine în corpul tău

Toată lumea ştie că este important cum ne îmbrăcăm, că trebuie să ştim să vorbim corect şi pe un ton plăcut, că sunt situaţii în care e bine să zâmbim şi altele în care e bine să fim ferme, că este esenţial să putem face conversaţie într-un mod sclipitor chiar când nu avem chef sau ne chinuie o migrenă. Este important să acumulăm cât mai multe informaţii despre cât mai multe domenii, să fim în temă cu ştirile zilei, cu ultimele apariţii editoriale, muzicale şi cinematografice. Este important, însă nu şi suficient. Avem nevoie de ceva mai profund şi în aparenţă invizibil. Avem nevoie să ne simţim bine în corpul nostru, să avem încredere în inteligenţa noastră şi să ştim să trecem uşor peste insuccesele inevitabile.

Aruncă rochia incomodă

Spre exemplu, poţi să îmbraci o rochie frumoasă şi scumpă, dintr-un material spectaculos şi aparţinând unui brand renumit. O rochie după care şi femeile, şi bărbaţii ar întoarce privirile. Însă, dacă nu te simţi confortabil în ea, dacă nu te poţi relaxa, rochia îţi va face un deserviciu. Va atrage atenţia asupra nesiguranţei tale. Sau, într-un caz mai fericit, vei arăta impecabil în ea, însă cu un efort foarte mare. Vei fi atentă cum stai, cum te mişti, cum îţi vine, şi nu vei mai avea puterea necesară să mai fii atentă şi la ce spui tu sau la ceea ce spun ceilalţi. Este esenţial să-ţi dedici în primul rând timp pentru a învăţa să te simţi bine în corpul tău. Poţi face mici exerciţii acasă sau în contextele mai familiare şi relaxante. Poţi să înveţi să-ţi relaxezi corpul şi să adopţi o postură dreaptă şi relaxată în acelaşi timp, indiferent de hainele pe care le porţi. Exersează acasă, fii atentă în permanenţă cum stai. Astfel, curând postura se va automatiza şi o vei putea menţine în orice context, fără un efort special.

Scrie harta lumii pe corpul tău

Un alt exerciţiu pe care-l poţi folosi pentru a arăta bine este focalizarea asupra părţilor corpului care îţi plac cel mai mult; poate fi vorba de faţa ta, de mâini, picioare, gură sau orice altceva. Fiecare femeie are o hartă a propriului său corp, care ar putea fi comparată cu harta lumii: aşa cum există ţări frumoase, exotice, atrăgătoare, fiecare femeie are anumite părţi ale corpului ei care îi sunt dragi şi de care este mândră; la fel cum există ţări subdezvoltate sau mai puţin atrăgătoare, ea are şi părţi ale corpului pe care ar dori să nu le observe nimeni. Dacă ea se va focaliza pe părţile corpului din a doua categorie, în interiorul său se va simţi urâtă şi respingătoare şi va emana în exterior un aer de nesiguranţă şi inadecvare. În schimb, dacă învaţă să se concentreze asupra a ceea ce îi place la ea, se va simţi din ce în ce mai atrăgătoare şi va radia în jur armonie şi bună dispoziţie – acel „je ne sais quoi” despre care vorbesc francezii.

Ascultă vocile care te încurajează

Dacă reuşeşti să creezi o impresie favorabilă prin intermediul corpului, este timpul să te focalizezi apoi pe un nivel mai profund – nivelul capacităţilor. Vei întâlni oameni în poziţii de autoritate sau doar pe poziţii sociale mai bune, şi există riscul să fii intimidată în prezenţa lor, iar cuvintele să ţi se oprească în gât. Înainte de o întâlnire cu aceşti oameni „importanţi”, te poţi pregăti mental să îţi păstrezi siguranţa de sine. Mai întâi, treci în revistă momentele din trecutul tău în care ai obţinut un succes recunoscut de ceilalţi. Regăseşte starea emoţională intensă din acele momente şi bucură-te de ea. Apoi, gândeşte-te la oamenii semnificativi din trecutul tău: profesori, un bunic sau o bunică, un prieten mai în vârstă şi cu mai multă experienţă de viaţă. Aminteşte-ţi în detaliu cuvintele lor de laudă şi încurajare. Regăseşte în amintire tonul vocii lor, expresia feţei lor când îţi vorbeau. Memorează aceste imagini şi pune-le bine într-un colţ al minţii tale. Ori de câte ori te simţi intimidată într-o întâlnire sau te temi că nu o să ştii ce să spui sau că o să faci o gafă, readu aceste imagini în prim-plan şi ascultă vocile suportive ale mentorilor tăi. Cu ajutorul lor, poţi să-ţi regăseşti încrederea în capacităţile tale şi în inteligenţa ta. Dacă acei oameni pe care tu îi admiri au avut atâtea aprecieri la adresa ta, este doar o chestiune de timp ca şi alţii să te aprecieze, pe măsură ce te cunosc.

Renunţă la scopul egoist

Nu în ultimul rând, când mergi la o întâlnire importantă, scoate-ţi din minte planurile de a obţine o colaborare sau orice fel de avantaje. Acestea ar crea o presiune emoţională prea mare şi ţi-ar afecta comportamentul în mod negativ. Mai degrabă priveşte întâlnirea respectivă ca pe o ocazie de a cunoaşte oameni şi de a te simţi bine, de a face schimb de idei şi de perspective. Va fi mult mai simplu astfel să fii tu însăţi şi le vei da celorlalţi şansa să te cunoască aşa cum eşti. Când cineva e în situaţia să-ţi acorde o favoare, nu se va gândi la avantajele pe care le vei obţine tu, se va gândi dacă are sau nu încredere în tine. De aceea, o atitudine relaxată şi pozitivă, care inspiră încredere, va fi aceea care îţi va deschide uşa la următoarea întâlnire.  Viitorul tău şef sau colaborator va dori să te aibă în preajmă în măsura în care i-ai trezit interesul în primul rând ca om. Şi încă un secret care nu dă greş niciodată: ascultă-ţi interlocutorul. Fă-l să se simtă important. Încearcă să afli ce contează pentru el şi întreabă-l despre aceasta. Încurajează-l şi admiră-l cu sinceritate. Va rămâne cu impresia că a cunoscut o persoană valoroasă, pe care te poţi baza. Când va avea primul job liber, te va suna el însuşi să ţi-l propună!

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale