Mitul femeilor invidioase pe colegele lor la locul de muncă pare să se clatine. Un nou studiu arată că femeile tind, de fapt, să-şi ajute coechipierele, pentru a creşte productivitatea întregii unităţi.
Susţinută de ani întregi de studii şi cercetări pe piaţa muncii, teoria numită sugestiv „Sindromul Matca” presupune că femeile ajunse într-o funcţie de conducere se simt constant ameninţate de subalternele lor şi sunt nesigure pe poziţia obţinută.
Cu toate acestea, un studiu recent realizat de compania Catalyst a dezvăluit că femeile sunt mult mai dispuse să-şi ajute subalternele să se dezvolte profesional decât bărbaţii.
Studiul a arătat că mitul femeilor care îşi sapă colegele pentru a-şi consolida poziţia nu este fondat şi că femeile care ocupă funcţii de conducere sunt foarte atente la potenţialul subalternelor lor.
Mai mult chiar, acestea aleg să ajute respectivele colege să avanseze profesional prin activităţi de mentoring şi coaching, formal sau informal.
Potrivit studiului, 65% dintre femeile care au primit sprijin în dezvoltarea aptitudinilor profesionale şi traininguri aleg să facă acelaşi lucru cu subalternele lor pe care le consideră tinere speranţe. Prin comparaţie, numai 56% dintre bărbaţii care au primit un astfel de sprijin arată aceeaşi grijă faţă de colegii lor.
Diferenţa este şi mai mare când vine vorba de ajutarea femeilor, indiferent de sexul managerului. Astfel, 73% dintre femeile cu funcţii de conducere îşi ajută colegele, în timp ce numai 30% dintre managerii de sex masculin fac acelaşi lucru pentru tinerele din companiile pe care le conduc.
Foto: Thinkstock