Atunci cand afli ca ai fost chemata la un interviu te pregatesti cu atentie. Ceea ce poate nu stii este ca si angajatorii se pregatesc pentru ca vor sa selecteze un candidat perfect.
In aceasta situatie sa nu te surprinda daca angajatorul va folosi inclusive metode mai „neortodoxe”, iesite din tipar, pentru a face cea mai buna alegere.
Tu trebuie sa te adaptezi si sa iti imbogatesti arsenalul cu ceva mai mult decat „raspunsurile standard” la intrebarile clasice. Arma angajatorilor, pentru a face o selectie „la sange” a candidatilor, are si un nume: interviul stresant!
Desi inainte era folosit cu moderatie, doar pentru posturi de conducere sau care implica o activitate stresanta, interviul de tipul asta castiga teren, tocmai din cauza crizei, care practic transforma orice post intr-unul stresant!
De ce ii place angajatorului?
Interviul stresant testeaza capacitatea candidatului de a ramane calm si eficient in situatii limita. Cel care conduce interviul va adopta diferite strategii sau „jocuri” si iti va urmari toate reactiile. Desigur, nivelul de stres dorit a fi indus de angajator difera in functie de fisa postului.
Dar orice sef vrea sa testeze cat mai amanuntit urmatoarele aspecte ce tin de candidat: 1) Nivelul profesional : cunostinte in domeniu, deprinderi si aptitudini care te recomanda pentru post; 2) Inteligenta: intelect in general, rapiditate si logica a gandirii, capacitatea de a rezolva probleme; 3) Personalitatea – temperamentul, dorinta de a munci, abilitate de relationare etc.
Pentru a obtine aceste informatii rapid si in profunzime, angajatorul iti va crea o senzatie de anxietate, disconfort sau chiar furie si in acelasi timp iti va testa capacitatile amintite mai sus. Astfel el va vedea gradul tau de rezistenta si pana unde esti in stare sa-ti arati capacitatile, fara a fi afectata de conjunctura.
Iata cele mai utilizate tehnici de selectie prin stres si cum reusesti sa le fentezi: Ti se pare ca e prea cald in camera? Chiar este! Daca scaunul pe care stai e inconfortabil, sala nu e luminata suficient sau e prea luminata, daca e prea cald sau prea frig, afla ca ti-a fost aranjat un decor. Nu lasa sa se vada disconfortul si nu face remarci privind „conditiile de lucru precare”. Ei vor sa vada cat de repede te plangi, iar tu trebuie sa le arati esti puternica.
Angajatorul are o atitudine ostila, agresiva! Iti taie vorba, te intrerupe si face glume sau spune ca nu-l intereseaza ce spui si ca nu te vede capabila pentru jobul acesta. Joaca teatru! Nu lua personal absolut nimic! Pastreaza-ti calmul (oricum nu ai ce pierde, daca lui nu-i place de tine nu are sens sa te consumi) si argumenteaza. Atunci cand faci o afirmatie („sunt responsabila”, „concurenta are un punct slab”) trebuie sa o argumentezi cu exemple practice, care tin de experienta ta si activitatile intreprinse pana acum. Fii mereu pe subiect si chiar daca angajatorul vrea sa te atraga intr-o discutie in contradictoriu, nu-l lasa! Asta inseamna ca stii care e miza discutiei si nu lasi orgoliul personal sa te distraga.
Intrebari personale, insultatoare sau fara sens! De ce 2+2=4? Ramai masca si te intrebi care ar fi raspunsul corect? Nu e buna abordarea pentru ca nu exista astfel de raspunsuri la intrebari aiurea precum aceasta. In acel moment angajatorul nu se asteapta la un raspuns corect, sau la un anumit tip de raspuns, ci iti testeaza prezenta de spirit, creativitatea, capacitatea de improvizatie, flexibilitatea in gandire. Asa ca, atata timp cat nu raspunzi „nu stiu”, ci „pentru ca altfel 2+3 nu ar mai putea sa dea 5” (si orice alte variante amuzante, creative), esti ok! Mai rau este cand primesti intrebari indiscrete, formulate cu dublu inteles: „Cate compromisuri esti dispusa sa faci pentru acest job?” Ramai relaxata, dar serioasa si raspunde fara ironii sau jigniri. Incearca sa dai un raspuns profesionist si sa nu iei in seama insinuarile. Axeaza-te pe faptul ca poti lucra peste program, poti face deplasari etc. Nu te lasa intimidata, nu da detalii personale si accentueaza doar aspectele profesionale!
Angajatorul e plictisit, vorbeste la telefon, nu zice nimic dupa ce raspunzi la o intrebare. Tocmai ti-ai incheiat un raspuns complex, de care esti mandra si te astepti ca angajatorul (sau mai rau cei doi, trei interlocutori) sa iti ofere un feed-back pe masura. Surpriza, tacerea se instaleaza! Si… se prelugeste! Asteapta 3, 4 secunde (pentru a nu risca sa intrerupi o idee inceputa de angajator) si daca tacerea persista e timpul sa intrebi tu ceva (ideal ar fi sa fie o intrebare legata de continutul discutiei si nu una pregatita de acasa, nepotrivita contextului). In orice caz, nu te foi pe scaun, nu tu juca cu parul si nu bate cu degetele in masa la gandul ca angajatorul iti pierdea vremea. El doar te testeaza sa vada cum faci fata momentelor stanjenitoare. Asa ca intreaba-l (cat mai natural) sau cere-i detalii in legatura cu ceva ce a spus mai devreme. Daca in timpul discutiei angajatorul este prins cu telefoane sau cu privirea intr-un punct fix, nu dispera! Ceea ce spui tu nu este atat de plictisitor, poate dimpotriva. Cheia aici este persistenta! Nu-ti pierde interesul si formuleaza raspunsuri la obiect. Accentueaza abilitatile tale potrivite pentru acest tip de job, precum si pasiunea pentru domeniu, dorinta de munca. Un cadidat bine pregatit, interesat de job, nu de beneficii, va creste in ochii acestuia.
Vestea buna in cazul in care ai parte de un interviu stresant: cu cat ti se pare ca esti mai luata la rost, peste picior, in gluma &co, cu atat reprezinti de fapt un interes mai mare pentru angajator, care te testeaza dur pentru ca iti vede potentialul.