Cât de importantă este imaginea pentru o femeie politician şi cum se construieşte ea?
Imaginea este importantă pentru orice om politic, bărbat sau femeie, indiferent de vârstă. Pentru unii există modalităţi extrem de facile de a-şi crea notorietate – cum ar fi exhibarea unei vieţi personale tumultoase.
Eu cred că o astfel de socoteală este greşită. După părerea mea, imaginea bună rezultă din identificarea cu un proiect sau cu câteva realizări, indiferent dacă eşti primar, consilier local, parlamentar sau ministru.
Dacă ai ambiţia să urmăreşti două – trei lucruri utile pentru comunitate sau societate, să faci din ele proiectele tale personale, reuşeşti în timp să ai o imagine solidă. Şi cred că mai este un lucru important – să nu renunţi uşor.
Oamenii ştiu că nu întotdeauna poţi să rezolvi un lucru peste noapte. Şi ei se confruntă de multe ori cu aceeaşi birocraţie sau legislaţie stufoasă. Însă atunci când eşti reprezentantul cetăţenilor în Parlament, cel mai important mi se pare să nu renunţi niciodată în a-ţi duce la bun sfârşit proiectele.
De-a lungul timpului aţi trecut prin numeroase schimbări de look. Care dintre acestea v-a plăcut cel mai mult?
Fiecare schimbare m-a reprezentat pe mine într-un anumit moment. Atunci când eram necăsătorită, mă percepeam într-un fel; după ce m-am căsătorit am fost altfel, după ce am devenit mamă, din nou altfel. Sunt în acord cu mine însămi, toate înfăţişările mele m-au reprezentat aşa cum eram eu. Îmi place cel mai mult înfăţişarea pe care o voi avea în viitor. Este o surpriză chiar şi pentru mine!
Obişnuiţi să apelaţi la hairstilişti? Dar la trucuri de frumuseţe?
N-am un hairstilist în mod special, însă cer sfaturi specialiştilor din branşă ori de câte ori simt nevoia. Trucuri pentru frumuseţe are orice femeie; unele trucuri sunt mai cunoscute, altele mai puţin.
Eu sunt atentă la alimentaţie, ştiut fiind că suntem ceea ce mâncăm. Mănânc carne destul de rar, iar atunci când o fac prefer carnea de pui sau peştele. Îmi plac legumele şi fructele, pe care le mănânc între mese, iar uneori chiar în loc de mese.
Pe de altă parte, fără să fac sport în mod regulat (din cauza programului încărcat), aştept totuşi cu nerăbdare lunile de vară pentru câteva drumeţii pe munte, pentru mişcare şi aer curat. Evadările din mediul citadin sunt cure de sănătate şi frumuseţe.
Aveţi un designer vestimentar sau preferinţe printre creatorii de modă? Sunteţi atentă la etichetă când cumpăraţi o nouă haină?
Designul vestimentar este o artă pe care o înveţi după o preocupare intensă şi de durată. Îmi plac lucrurile frumoase în mod intuitiv, fără să mă preocupe neapărat diversele mode. Am apelat însă ocazional la sfaturi legate de vestimentaţie şi am reuşit să obţin câteva competenţe în îmbinarea ţinutelor şi în accesorizarea lor.
Îi sunt recunoscătoare prietenei mele Ana Maria Cornea, cea care m-a ghidat în domeniu şi pe sfaturile căreia pot conta oricând. În ceea ce priveşte eticheta sau marca, poate fi un criteriu în luarea deciziei de cumpărare. Eu cumpăr însă hainele care mi se potrivesc şi care pot fi uneori de firmă.
Cel mai important este însă dacă ele sunt în stilul meu, dacă mă reprezintă. Sunt selectivă, nu cumpăr de dragul shoppingului, ci pentru a fi o prezenţă plăcută în societate aşi în familie.
Care este cea impresionantă colecţie în care aţi investit?
Nu sunt o colecţionară pătimaşă, nu mă reprezintă acumularea de obiecte. Investesc în lucrurile de calitate, în colecţii de cărţi şi albume de artă, iar uneori în slăbiciuni feminine precum poşetele sau parfumurile.
Îmi place gama de parfumuri Boucheronşi folosesc acest parfum în ocazii mai speciale, la evenimente publice. Cea mai bună investiţie este însă, pentru oricine, investiţia în educaţie – personală şi a copiilor.
Cum definiţi eleganţa?
Eleganţa este naturaleţe în a purta hainele care-ţi plac. Aş spune că eleganţa este comportamentul plus vestimentaţia care creează o stare de bine privitorului. Eleganţa e un omagiu adus bunului gust.
Care este, în opinia dvs., cea mai stilată femeie din politică? Dar barbat politician?
Ecaterina Andronescu are un stil demn de toată aprecierea. În ceea ce priveşte bărbaţii, mie îmi place stilul soţului meu, Valeriu Turcan. Este unul dintre motivele pentru care ne înţelegem atât de bine.
Ce personalitate din politica românească admiraţi? Este cineva care vă inspiră?
Cu aceste cuvinte ne putem raporta cel mai bine la personalităţile istorice, în timp ce pentru contemporani consider mai potrivite noţiunile de adeziune şi apreciere. Am aderat la proiectul politic al Alianţei D.A., al domnului Băsescu şi al domnului Stolojanşi îi apreciez pe toţi oamenii politici care i-au rămas consecvenţi – de la Emil Boc, Liviu Negoiţă şi Vasile Blaga la Valeriu Stoica şi Gheorghe Flutur.
Aveţi prieteni în politică? Prietenia ţine cont de culoarea politică?
Da, am prieteni şi prietene în politică şi sunt de aceeaşi culoare politică. Cred că e greu să ai prietenii transpartinice, fiindcă politica este de multe ori un spaţiu al înfruntării şi e greu să te dedublezi – adică dimineaţă să fii adversar cu un coleg parlamentar din opoziţie, iar după amiază să fii prieten cu el.
În relaţiile cu adversarii politici, numele prieteniei este civilitatea. Şi mi-aş dori cât mai multă civilitate în politică.