Raluca Turcan: Pentru femei, politica este o cuşcă cu hiene

.

O prezenţă şarmantă şi activă în politică românească, Raluca Turcan a reuşit să îşi impună ideile cu eleganţă şi rafinament intr-o „cuşcă cu hiene”. Cu o ascensiune remarcabilă în doar…
… şase ani de carieră politică, deputatul de Sibiu spune că a intrat în politică cu dorinţa de a schimba lucruri, iar pentru asta consideră că trebuie să fii în schimb „specializată în gherilă urbană”.
 
Cu sau fără antrenament în acesta sferă, la numai 34 de ani, Raluca Turcan este şi vicepreşedintele partidului la a cărui temelie a contribuit.  

Una dintre cele mai elegante femei din politică, doamna Turcan ne-a declarat că  nu apelează la designeri pentru că îi plac lucrurile frumoase în mod intuitiv.
 
Cum a ajuns unde este astăzi, cât de importantă este imaginea unei femei în politică şi ce impresii împărtăşeşte despre Ludovic Orban sau Alexandru Sassu, poţi afla în interviul pe care Raluca Turcan ni l-a oferit. Iar în galeria foto, găseşti câteva fotografii frumoase pe care chiar ea ni le-a trimis.
 

Ce legătura este între economie, relaţii publice şi politică? Când v-aţi hotărât să intraţi în politică şi cu ce gând?

M-am angajat în domeniul relaţiilor publice la o firmă unde lucra şi domnul Stolojan. Când domnia sa a intrat în politică, mi-a propus să devin consilier de imagine în cadrul echipei pe care o construia. De-abia la 4 ani după acel moment am decis să intru în politică – în anul 2004, cu dorinţa de a schimba lucruri.

Aveam să înţeleg ulterior că o specializare nu este niciodată suficientă şi că procesul de schimbare este unul de durată. Şi dacă vrei să reuşeşti, trebuie să dai dovadă de constantă, răbdare şi foarte multă rezistenţă, psihică şi fizică.

Glumind puţin, vreau să vă spun că pentru o femeie în politică, cel mai bine e să fie specializată în gherilă urbană, pentru că practic ea se află într-o cuşcă cu hiene. Unei femei îi este mult mai greu pentru că nu se luptă doar cu adversarii politici, ci şi cu o mulţime de prejudecăţi şi clişee. Când ai şi rezultate, în ciuda faptului că politica rămâne un domeniu dominat de bărbaţi, cu atât este mai mare bucuria.

Unii politicieni spun că politica este o „mocirlă”.  Pentru dvs. este o „miză” mai bună politica decât un post mai „curat” de economist?


Murdăria, ca şi curăţenia, ţine de oameni. Eu nu văd politica precum o mocirlă, chiar dacă din loc în loc apar bălţi şi locuri neîngrijite. Politica e locul în care poţi face ceva pentru ceilalţi, cu un impact puternic.

Într-o altă meserie, efortul tău are un impact limitat; atracţia pentru politică e deci dată de posibilitatea de a face schimbări pe scară largă. Iar rezultatele îţi creează un sentiment de mulţumire personală.

Care este persoana care v-a ajutat să ajungeţi unde vă aflaţi astăzi?

Sunt recunoscătoare pentru şansa pe care mi-a oferit-o domnul Theodor Stolojan la începutul carierei mele politice. Orice tânăr are nevoie de o şansă pentru propria ascensiune, iar eu am avut-o.

Cu timpul am reuşit să valorific şansa pe care am primit-o şi mi-am construit cariera prin forţe proprii. Şi, la rândul meu, atunci când voi avea ocazia, voi oferi şi eu o şansă unei tinere sau unui tânăr cu potenţial. Aşa este corect. Trebuie să întorci altcuiva şansa pe care Dumnezeu, la un moment dat, ţi-a oferit-o ţie.
 

Care este funcţia la care aspiraţi şi peste cât timp aproximaţi că o veţi ocupa?

În curând împlinesc 34 de ani de viaţă şi 6 ani de activitate politică. Sunt deci tânără, dar am experienţă politică. În legătură cu funcţiile politice, nu-mi fac planuri de carieră în acest fel, fiindcă în politică există mulţi factori dincolo de controlul personal. Partidul pe care îl reprezinţi poate fi la putere sau în opoziţie, iar opţiunile pentru o funcţie sau alta depind de mulţi factori, precum performanţele electorale, mai ales ale organizaţiilor judeţene, alianţele parlamentare care se construiesc etc.

Cel mai mult îmi doresc să îmi fac datoria faţă de sibienii mei dragi. De asemenea, vreau să-mi leg numele de mai multe legi şi iniţiative, precum Parteneriatul Stat – Biserică în domeniul asistenţei sociale şi de noua lege a televiziunii şi radioului public.

Funcţiile sunt doar recunoaşterea experienţei şi a eforturilor, iar această recunoaştere poate veni şi la 30 de ani şi la 50 de ani. Sunt pregătită oricând este momentul.

Atribuiţi o scurtă descriere pentru următoarele personalităţi:

Ludovic Orban – un om cu un caracter sub semnul întrebării
Aura Vasile – n-aş vrea să o caracterizez, fiindcă mi-ar veni în minte lucruri nu tocmai plăcute
Elena Udrea – ambiţioasă
Vasile Blaga – eficient
Alexandru Sassu – o dezamăgire constantă. 

Află cât de importantă este imaginea pentru Raluca Turcan în pagina următoare!

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton