Importanţa interviului prin telefon

.

Dacă până nu demult erai obişnuită să fii sunată de către recruiteri şi să fii programată pentru un interviu susţinut faţă în faţă, acum, acesta poate începe direct de la telefon.

Faptul că numărul aplicanţilor pentru un singur job a crescut foarte mult în ultimul an, atingând chiar şi cifra de 2.500, i-a determinat pe recruiteri să apeleze destul de des la interviurile susţinute la telefon.

Aceasta este o metodă practică şi folositoare care scuteşte timpul ambelor părţi şi chiar banii candidatului, dacă acesta este din alt oraş.

Chiar dacă pare mult mai uşor decât un interviu clasic, susţinut la aceeaşi masă cu recruiterul, interviul prin telefon necesită pregătire similară.

Trebuie să fii gata să oferi orice informaţie despre ceea ce se regăseşte în CV-ul tău, să clarifici detaliile şi să dai explicaţii suplimentare, la cerere. 

În plus, nici limba străină nu trebuie neglijată. S-ar putea să ai surpiza să fii sunată de către un recruiter care va susţine interviul cu tine direct în limba specifică postului pentru care el recrutează.

Toate aceste lucruri, nu trebuie să te sperie. Gândeşte-te că în faţa ta se află chiar recruiterul şi adoptă atitudinea potrivită.

Evidenţiază-ţi cunoştinţele, explică detaliat şi cât mai profesionist ce ţi se solicită, controlează-ţi tonul vocii şi anunţă-ţi disponibilitatea pentru eventualul interviu susţinut la sediul companiei.

Pretenţiile salariale se pot discuta direct de la telefon

Nu uita că şi aspectul financiar s-ar putea să fie adus în discuţie de către recruiter. Gândeşte-te din timp la ce pretenţii salariale ai şi nu te baza pe ideea că îţi vei modela oferta în funcţie de feeling-ul pe care îl vei avea la interviul susţinut faţă în faţă.

Cât timp vorbeşti cu recruiterul, evită să ai orice activitate care ţi-ar putea distrage atenţia. Este indicat să-ţi controlezi respiraţia şi reacţiile corporale, pentru a nu-ţi demasca eventualele emoţii.

De asemenea, foloseşte un ton al vocii cât mai calm şi respectuos pentru a-i induce o stare de bine celui de la capătul firului.

Evitarea surselor de zgomot este un alt aspect de care trebuie să ţii cont. Nu ar fi plăcută o situaţie în care l-ai ruga pe recruiter să repete ceva ce tocmai a spus.

Evită să-l întrerupi atunci când acesta îţi comunică ceva, reţine-i neapărat numele lui şi al companiei din partea căreia sună şi nu uita ca la sfârşitul convorbirii să-i mulţumeşti pentru oportunitatea creată.

Foto: Shutterstock

 

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale