Horezu, o gură de aer proaspăt, într-un vas de lut ars

.

Oraşul Horezu îl găseşti în inima judeţului Vâlcea, la jumătatea distanţei dintre Râmnicu Vâlcea şi Târgu Jiu.

Localitatea este atestată în documente încă din 1487 şi reprezină o …
Oraşul Horezu îl găseşti în inima judeţului Vâlcea, la jumătatea distanţei dintre Râmnicu Vâlcea şi Târgu Jiu.

Localitatea este atestată în documente încă din 1487 şi reprezină o străveche vatră de cultură şi civilizaţie.

Admirând meşteşugurile străvechi, dintre care olăritul e cel dintâi, bisericile cu sfinţi care împlinesc dorinţe, peşterile cu lilieci şi cariera de piatră te vei simţi ca şi cum ai face o călătorie înapoi în Evul Mediu.

Principala atracţie la Horezu sunt, fireşte, olarii, împreună cu celebrele lor vase de lut. În casele lor te trezeşti dintr-o dată în alt timp.

Meşterul cu chipul blajin modelează lutul pe roată cu dibăcie şi o tandreţe care te emoţionează. Meşteşugul l-a învăţat de la tatăl lui şi îl transmite fiului.

După ce sunt modelate şi lăsate la uscat, vasele se ard în cuptor la o temperatură de 1000 de grade, după care sunt pictate de soţiile olarilor, şi arse încă o dată. O dată pe an, în prima săptămână din luna iunie, timp de trei zile, olarii din Horezu se întrec în meşteşug cu cei din Satu Mare, Corund, Marginea sau Oboga.

În jurul Horezului sunt multe mânăstiri foarte frumoase, adevărate piese de artă autentică.

Mânăstirea Hurezi, cea mai importantă ctitorie brâncovenească, te intâmpină cu o atmosferă medievală. Biserica păstrează încă jilţul domnesc şi policandrul – aşa sunt numite în textele vechi – ca şi poarta din lemn masiv, ferecată cu fier, care pazea familia domnească în vremuri de bejenie.

Mânăstirea Polovragi datează şi ea tot din secolul 16. Arhitectura şi picturile brâncoveneşti se potrivesc perfect cu peisajul care te îndeamnă la calm şi serenitate. În plus, poţi să admiri colecţia de cărţi şi icoane foarte valoroase.

La Mânăstirea Bistriţa te întâmpină o biserică imensă, care duce cu gândul la catedralele gotice. Aici se află moaştele întregi „binemirositoare” ale sfântului Grigorie Decapolitul. Se spune că, dacă te aşezi sub masa pe care este aşezată racla cu moaştele, şi îţi pui o dorinţă, ţi se îndeplineşte. Poţi şi să verifici cât de greu va fi: dacă ridici de raclă şi ţi se pare uşoară, la fel va fi şi împlinirea dorinţei tale. Dacă ţi se pare grea… Nu se ştie cât e de adevărat, cert este că în biserică e coadă!

Altă atracţie sunt Cheile Bistriţei, cele mai înguste din ţară. Priveliştea este austeră, zgomotul apei, pereţii abrupţi de stâncă de jur împrejur şi aerul netulburat te fac să înţelegi de ce îşi căutau aici călugării sihaştri locul de rugăciune.

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale