Atunci când te prezinţi la un interviu de angajare trebuie să fii foarte atentă să eviţi anumite greşeli care pot apărea în modul în care răspunzi întrebărilor adresate de recruiter.
Interviul de angajare este, de cele mai multe ori, la fel de simplu ca şi un joc, însă trebuie să te gândeşti serios ce fel de întrebări ţi se vor pune şi cum ai de gând să le răspunzi. Fii pregătită să le răspunzi cu încredere!
Cum să răspunzi la întrebările din cadrul interviului de angajare este o abilitate pe care o poţi învăţa. În realitate este doar o chestiune de anticipare a întrebarilor care îţi vor fi puse şi de pregătire şi practică a răspunsurilor relevante.
Iată mai jos câteva întrebări care te pot pune în dificultate, modalităţile în care ar fi bine să răspunzi şi greşelile pe care trebuie să le eviţi.
Răspuns: De nenumărate ori, din dorinţa de a lăsa libertate intervievatului, recruiterii apelează la o astfel de întrebare pentru a afla mai multe detalii legate de personalitatea sa.
Întrebarea te poate debusola, deoarece sunt foarte multe aspecte ce vizează personalitatea ta pe care tu le consideri relevante, însă trebuie să te gândeşti că recruiterul doreşte să afle acele aspecte ale personalităţii care te recomandă pentru postul respectiv cum ar fi soft skills (abilităţi de comunicare şi interpersonale, de gestionare a resurselor, aptitudini organizatorice etc.) sau hard skills (aptitudini foarte importante cum ar fi o diplomă de specializare de înalt nivel într-un anumit domeniu, cunoştinţe tehnice, depinderi etc).
Greşeală: Nu te gândi că este relevant pentru recruiter câţi fraţi ai, de unde eşti sau care este mâncarea ta favorită.
2. Întrebare:Când aţi citit ultima carte legată de domeniul dumneavostră?
Răspuns: Prin această întrebare angajatorul doreşte să afle dacă eşti o persoană conectată la domeniul în care profesezi/vrei să profesezi. Dacă raspunsul tău nu te favorizează, spre exemplu nu ai citit o carte legată de domeniul tău de ani de zile, trebuie să menţionezi alte surse şi metode (internet, workshop-uri, traininguri, reviste de specialitate) prin care tu rămâi la curent cu informaţiile, cercetările, tendinţele din domeniu.
Greşeală: Cea mai mare greşeală este să spui că nu citeşti nimic legat de domeniu.
3. Întrebare:De ce aţi ales să vă părăsiţi actualul/fostul loc de muncă?
Răspuns: Intervievatorul îşi doreşte să afle prin intermediul unei astfel de întrebări cum relaţionezi tu cu oamenii, dacă ai avut conflicte cu colegii, superiorii, dacă îţi plăcea activitatea pe care o desfăşurai şi eventuale motive ale plecării tale.
În cazul în care faci o schimbare de carieră poţi să te foloseşti de acest pretext şi să spui că la locul de muncă anterior/curent totul era „nemaipomenit” şi că pur şi simplu îţi doreai o schimbare de carieră (daca eşti întrebată, explici motivele pentru care îţi doreşti această schimbare). Acesta este răspunsul cel mai simplu.
Dacă jobul pentru care aplici este în acelaşi domeniu, sau este vorba chiar de acelaşi post atunci este de preferat să menţionezi alte posibile motive precum: distanţa mare între casă şi locul de muncă (în cazul în care sediul companiei angajatoare este mai aproape), reputaţia foarte bună a companiei angajatoare (te-ar ajuta foarte mult să te documentezi înainte de interviu) sau posibilităţile de promovare pe care le oferă noua companie (în cazul în care acestea chiar există).
Greşeală: Chiar dacă, din punctul tău de vedere, fostul loc de muncă era un mediu ostil, nu trebuie să aminteşti ceva de asta. În niciun caz nu trebuie să arunci cu noroi în companie, angajaţi sau cultură organizaţională deoarece te pui pe tine într-o lumină nefavorabilă.
4. Întrebare:Ce hobby-uri aveţi?
Răspuns: Menţionează acele activităţi care te ajută să te dezvolţi intelectual şi eventual sporturile preferate. Trebuie să impresionezi şi dacă pentru a face asta, este nevoie să ascunzi anumite informaţii care nu te pun într-o lumină favorabilă sau nu te deosebesc de tinerele de vârsta ta, poţi să „nuantezi” adevărul.
Greşeală: Chiar dacă activitatea ta preferată este să frecventezi cele mai în voga cluburi, să faci cumpărături sau pur şi simplu să petreci timpul cu prietenele, angajatorul nu trebuie să ştie aceste aspecte. 5. Întrebare:Doriţi să ne întrebaţi sau să aflaţi ceva?
Răspuns: În cadrul interviulul de angajare, atât intervievatorul cât şi candidatul vor pune întrebări şi vor lua parte la dialog. Este un proces bidirecţional creat pentru a releva compatibilitatea dintre angajat şi postul vacant, respectiv companie. Aşa că nu uita să pui, la rândul tău, câteva întrebări legate de postul respectiv, de planurile de viitor ale companiei, de tipul de cultură organizaţională.
Greşeală: Încearcă să eviţi întrebările legate de posibilităţile de promovare, mai ales daca eşti la debutul carierei sau să spui „nu am nici o întrebare”, aces lucru va da impresia că ori nu interesează deloc postul, ori nu ai înţeles nimic şi ar trebui să întrebi prea multe lucruri.