E luni si iti trebuie urgent o sursa de inspiratie pentru maldarul de probleme de pe birou… Iti dam o mana de ajutor. Ce ai zice de un „Ghid Practic de Imbunatatire a Creativitatii”?
Intai, sa pornim de la definitie. Ce e aceea o idee? Dupa unii autori, ideea nu e altceva decat „o noua asociere a unor elemente vechi” sau „o izbanda a asocierii”. Cand intre doua sau mai multe ganduri disparate se iveste un inteles nou. Exact ca la un joc de puzzle, atunci cand vezi dintr-odata ca doua sau trei piese se potrivesc. Imaginea formata de ele este solutia pe care o cautai.
Usor de zis… Dar ce e de facut concret?
Defineste problema
Pare banal, dar orice drum incepe cu primul pas. In cazul nostru acesta este definirea problemei. Poate te gandesti la ea deja de catva timp. Cu toate acestea e bine sa o mai privesti o data, cu atentie si din toate unghiurile. Multe idei geniale au aparut dupa ce s-a revizuit definitia problemei. De exemplu, in loc de „cum sa atrag mai multi clienti in magazin?” problema corecta ar fi „cum sa vand mai multe produse?”. Solutia se schimba: vanzarea din usa in usa, pe internet, sau vanzarea prin comanda telefonica etc. Sau, in loc de „cum sa-i fac pe angajati sa nu mai intarzie dimineata?” poti reformula „cum sa-i fac sa vina la timp?” O schimbare mica poate pune problema intr-o alta lumina.
Culege informatii
Transforma-te intr-un burete de informatii, lasa-ti pe ON curiozitatea, informeaza-te, documenteaza-te. Acumuleaza materie prima pentru creier, acele „elemente vechi” din care printr-o asociatie dibace sa scoti ideea noua. Si fa asta intr-o stare de deplina incredere. Ideile sunt nenumarate. Solutiile zumzaie cu miile in jurul tau chiar in acest moment. Ca sa te „predispui la idei” ai putea sa incerci atitudinea cea mai de succes: poarta-te ca si cum ai fi gasit-o deja!
Cauta ideea
Sa zicem ca acum esti saturata de toate informatiile, de toate amanuntele, de toate dedesubturile legate de subiect. E timpul sa inceapa travaliul. Scormoneste-ti mintea, impleteste-ti dendritele, foreaza subconstientul. Cauta asocierile acelea noi si neobisnuite. E partea cea mai dificila. Dar nu dispera. Dupa ce ai incercat toate combinatiile si ai analizat toate posibilitatile, dupa ce ai ajuns la senzatia „gata, nu mai pot!” si ti-a venit sa arunci deoparte pixul sau sa inchizi calculatorul, urmeaza etapa…
Uita tot!
Nu e o gluma. Chiar uita! Ocupa-ti mintea cu altceva. Incepe documentarea pentru o cu totul alta problema. Subconstientul tau va continua sa lucreze si, surpriza! Cand te vei intoarce la prima problema, peste o zi sau doar peste cateva ore vei gasi idei interesante!
Pune-ti ideea la lucru
Ai putea sa crezi ca asta nu mai are legatura cu creativitatea. Ti-a venit deja o idee! Da, dar daca nu faci nimic cu ea, daca n-o exprimi, daca nu-i dai o forma si n-o trimiti in lume sa salveze ceva, sa imbunatateasca ceva sau sa creeze ceva, e ca si cum n-ai fi avut-o niciodata. Si de pare (specialistii o spun) ca daca nu-ti oferi satisfactia de a duce o idee pana la capat, nici alte idei n-or sa mai fie tentate sa vina spre tine.
Mult succes!
Foto: NorthFoto