Indiferent că eşti între cunoscuţi, la o petrecere, într-un cadru relaxant sau cu atât mai mult într-un cadru business, felul în care strângi mâna atunci când faci cunoştinţă cu cineva…
…sau saluţi pe cineva cunoscut, poate dezvălui despre tine mai multe lucruri decât ţi-ai putut imagina vreodată.
În continuare o să-ţi prezint câteva formule de a strânge mâna şi modul în care este interpretată fiecare, dar pentru început o să vorbim puţin despre semnificaţia stângerii de mână, în general.
Poate cunoşti sau nu, strângerea de mana este un obicei vechi de sute de ani, mai exact din timpurile medievale, atunci când aceasta era gestul de exprimare a intenţiilor bune cu care se întâlneau două persoane.
În zilele noastre, în afară de marcarea primului pas într-o nouă relaţie socială – salutul-, semnificaţia stângerii de mână, a luat alte conotaţii, reprezentând fie un gest de salut (foarte răspândit între băraţi) fie marcarea unui moment de împărtăşire a unui sentiment de bucurie sau de tristeţe.Lăsând la o parte toate aceste elemente, stângerea de mână „vorbeşte” foarte mult despre tine, despre personalitatea ta şi interesant este că, în ciudat faptului că acest gest intră în categoria „limbaj nonverbal”, poate fi controlat.
Cum, poate te întrebi…. sunt absolut fel convins că ai avut parte în experienţa ta socială de momente în care ai cunoscut persoane despre care ai avut la prima vedere o impresie bună, dar atunci când aţi avut primul „contact” fizic, ţi-ai schimbat părerea simţind în palma ta, o mână transpirată, rigidă, flască sau una care ţi-a stâns mâna ca într-o menghină.
Aceste tipuri de stângeri de mână sunt cele care deranjează în cele mai frecvente cazuri interlocutorii, pentru că, pe bună dreptate, nu cred că-i este nimănui confortabil să fie nevoit să se spele pe mâini după ce a atins o mână transpirată ori lipicioasă, sau să-şi facă masaj după ce falangele i-au fost aproape zdrobite de o mână fermă care dorea să exprime dominanţă.
Aşa că, dacă până acum nu dădeai foarte mare importanţă modului în care strângeai o mână sau poate nu realizai cu adevărat semnificaţia şi implicaţia acestui gest, ar fi timpul s-o faci, pentru că în carieră mai ales, acest lucru te poate avantaja sau dezavantaja semnificativ.
Exită studii care relevă deschiderea angajatorilor de a angaja mai degrabă un candidat tatuat sau cu percinguri decât un candidat care la interviu face cunoştinţă cu recruiterii având mâna umedă, lipiciosă sau fără vigoare.
Aşadar dacă vrei să nu faci o impresie proastă atunci când mergi la un interviu şi dai mâna cu interlocutorii, analizează-ţi stângerea de mână şi dacă te poziţionezi într-una dintre categoriile următoarele, fă ajustările pe care le consideri necesare pentru a-ţi îmbunătăţi aceast tip transmitere a informaţiilor despre tine.
Cum să nu strângi mâna?
Cu toate că este prezentă mai mult în rândul bărbaţilor, există cazuri în care femeile folosesc tehnica de strângere de mână tip „macho”, care pune o presiune exagerată asupra mâinii interlocutorului, care poate devenii deranjată. Mulţi oamenii folosesc acest gest dorind să-şi arate forţa fizică, însă gestul este interpretat exact invers, drept fiind o încercare de a ascudere a unor complexe şi a unei posibile slăbiciuni la nivel intelectual ascunsă de exprimarea prea evidentă a puterii fizice.
Gestul întâlnit în randul sportivelor poate fi relativ acceptabil, însă la o femeie de carieră, scuzele nu-şi au locul. Încercarea de exprimare a fermităţii şi autorităţii care stau în acea persoană, eşuează!
O altă modalitate a strângerii mâinii deranjate este strângerea degetelor, atunci când o persoană te apucă greşit de mână şi-ţi strânge doar degetele până atunci când observi cu sângele nu mai poate circula prin vene.
La polul opus se află „peştele mort” sau strângerea mâinii flasce, cum mai este cunoscută. Acest tip sugerează exact trăsăturile care se înţeleg din numele ei: lipsa de fermitate, încredere, ambiţie sau energie.
Page: 1 2