„Îmbin perfect cariera cu viaţa de familie!” – declară senin multe doamne care au cunoscut succesul în viaţa publică. Să te umple invidia şi alta nu! Ce capacităţi extraordinare au ele, de „acoperă” cu brio două planuri care cer atâta implicare?! Ce ştiu ele şi tu nu?
În România zilelor noastre, casnicele ”pure” reprezintă cazuri izolate. Majoritatea femeilor au un serviciu. De voie sau de nevoie. Unele lucrează doar ca să aducă un ban în casă. Ele sunt ”casnicele cu serviciu”: centrul universului lor este, de fapt, familia. Altele se simt împlinite axându-se pe carieră; ele nu lucrează ”oriunde, orice”, îşi selectează ”job-ul” în funcţie de visurile, capacităţile şi scopuri personale.
Tu în ce ”tabără” te regăseşti? Te întreb doar ca să te asigur că, oriunde te-ai afla, ai avantaje care
îţi justifică opţiunea.
Ai ales cariera: avantajele tale
► recunoaşterea socială (ţi se recunoaşte valoarea)
► independenţa financiară
► îţi dezvolţi o personalitate puternică
► respectul de sine (creşti în propriii tăi ochi cu fiecare nouă reuşită).
Ai ales familia: avantajele tale
► petreci mai mult timp cu familia
► eşti mai puţin stresată
► ai mai multe posibilităţi să îţi dezvolţi
personalitatea. Ţi se pare absurd? Nu este: tu ai mult mai mult timp liber, totul este să nu-l dai plocon familiei, să păstrezi ceva şi pentru tine: să ai hobby-uri care te fac fericită, îţi
ascut mintea etc.
Care e mai brează?
Cea mai mare greşeală ar fi să dăm un răspuns pripit. Nu o judeca pe „carieristă” după grila ta de valori, dacă tu eşti o femeie dedicată familiei. Iar tu, femeia „bine inserată în societate”, nu pufni ironic, atunci când vorbeşti despre „casnica de profesie”. Sunteţi două femei la fel de deştepte. Deci ştiţi la fel de bine: suntem, fiecare, o entitate distinctă. Locul de muncă şi locul în familie ne sunt influenţate de trăsăturile de personalitate, de aspiraţii, de scopurile pe care ni le-am propus. Fiecare trăieşte aşa cum se simte bine în propria piele.
„Femeia le poate face pe toate”: o capcană?
Sintagma aceasta poate fi – da! – doar o capcană. Un mod ascuns şi periculos de a ne inocula dorinţe
după dorinţe: vreau să fiu independentă, să am o carieră strălucită, să călătoresc, să am succes, să am copii etc. Să le am pe toate! Şi dacă tot ridici ştacheta, iar dorinţele nerealiste se tot adună, şi – inevitabil – nu se împlinesc în totalitate? Rezultat previzibil: scăderea stimei de sine, depresia. Stai strâmb şi judecă drept: cu siguranţă, le poţi face pe toate. Dar nu la fel de bine. Decide, de la început de drum, în ce direcţie te vei implica mai mult!
OBSEDATE SĂ DEŢINEM CONTROLUL?
Sir Stuart Rose, preşedinte al companiei Marks & Spencer, „aruncă bomba” în studiul „Paradoxul Declinului Fericirii Femeii”. El demonstrează că, după patru decenii de influenţe feministe, suntem mai puţin fericite. Satisfacţia legată de bunăstarea personală a scăzut drastic. Pe baza unui sondaj efectuat în 12 ţări din Europa, printre care şi România, Rose conchide că libertatea de a alege, câştigată cu greu, a avut un efect de limitare asupra femeilor. „Ne confruntăm astăzi cu o generaţie obosită, care încearcă să deţină controlul asupra tuturor lucrurilor” – explică el.