Cum să ajungi în stafful european

.

Am intrat in Uniune, gata cu restrictiile – te gandesti tu, pe buna dreptate. De cand visezi sa-ti faci o cariera afara! Pentru 2008, vor fi scoase la concurs 250 de posturi in institutiile Uniunii.
Bineinteles, concurenta e acerba. Dar ce motive ai avea sa nu fii printre cei alesi? Din 12.000 de aplicanti initial, numai 250 se vor angaja. Afla ce trebuie sa faci ca sa fii unul dintre ei!

Poate sa spuna cine ce vrea, tu stii ca acolo, undeva in Europa, un birou te asteapta doar pe tine. Ca sa-ti faci o idee despre ce te asteapta, poti sa te inscrii la seminarii pregatitoare; le gasesti pe www. euroconcurs.ro. Alte informatii importante despre examenele pentru anagjarea in UE sunt si pe www.eutests.eu . Care sunt pasii pe care ii vei urma?
 
Pe fotoliu, fii gata… start pe internet!
Intri pe site-ul Oficiului European de Selectie a Personalului (EPSO) ca sa vezi care sunt ofertele de job: www.europa.eu/epso . Poti sa afli de ele si din presa de specialitate.
 
Spune tot despre tine!
Aplici pentru jobul pe care ti l-ai ales. In majoritatea ofertelor, prima aplicare se face online. Dupa ultimele statistici, cam unul din douazeci de candidati trec de aceasta selectie, asa ca fii foarte atenta la cerinte si completeaza rubricile foarte corect. Daca treci de etapa aceasta, e posibil sa ti se ceara si alte tipuri de documente: copii legalizate de pe diplome si cartea de munca,  recomandari – se trimit prin posta.
 
Doi plus doi fac patru… si alte socoteli
Dai testele de cunostinte despre UE si abilitati numerico-verbale. Unde? La Centrul de examinare din Romania (exista cate unul in fiecare tara membra). La noi, este pe strada Econom Cezarescu Nr 1-11 din Bucuresti, tel: 021 310 09 75. In ce consta? Un test de verificare a cunostintelor despre Uniunea Europeana.

Se da pe calculator, fiecare candidat are seria lui de 20 de intrebari, diferite de ale celorlalti. Dureaza 20 de minute. Dupa cinci minute de pauza, treci la urmatorul test, cel de verificare a abilitatilor numerico-verbale. Dureaza vreo jumatate de ora si contine in total 30 de intrebari. O parte sunt probleme de logica si calcule matematice, iar cealalta, in functie de domeniul ales. Ti se dau un text si o serie de intrebari referitoare la el, cu raspunsuri-grila. Exista carti de pregatire si teste online care te ajuta sa-ti faci o idee despre cum va fi examenul. Dureaza trei-patru luni pana afli rezultatele.
 
Dupa sase luni de asteptare…
Dai inca un examen scris, care consta in intrebari cu mai multe variante de raspuns si un eseu. Numarul de admisi va fi stiut dinainte, asa ca totul depinde de punctaj. Cei care trec mai departe vor fi invitati la Bruxelles pentru un interviu/examen oral.
 
Oglinda oglinjoara, cine are cel mai frumos CV din tara?
Dai examenul oral. Drumul pana la Bruxelles ti-l platesti, dar iti va fi decontat acolo. Proba o sustii in fata unui juriu format din patru-cinci oficiali. Iti vor fi testate personalitatea, abilitatile de comunicare, limbajul, cunostintele despre obiectivele UE si situatia actuala. Daca esti admisa, vei fi plasata pe o asa-numita „lista de asteptare”. Aceasta inseamna ca indeplinesti criteriile pentru a fi recrutata, de indata ce postul devine vacant. Listele sunt valabile pana la doi ani, de multe ori valabilitatea este reinnoita. Ai dreptul sa-ti faci lobby, adica, daca stii ca esti pe lista de asteptare, poti sa-ti trimiti CV-ul cum afli de un nou post care corespunde cu pregatirea ta. Sustine cu argumente ca meriti, mai mult decat ceilalti, sa primesti postul.

Nici cainii nu latra, nici greierii nu taraie
Atat de liniste este in satele din jurul oraselor unde sunt birourile europene. Si e aer curat, si o ordine perfecta. Esti in etapa in care iti intri in drepturi. Esti invitata sa-ti iei jobul in primire, de regula prin telefon. Ti se ofera o lista cu posibilitati de cazare, de la hotel pana la apartament de inchiriat, singura sau impreuna cu alti colegi din Uniune. Procedurile de recrutare dureaza in total intre trei luni si un an, iar perioada de proba acolo este de noua luni. Desi am intrat in UE, inca nu suntem cetateni europeni cu drepturi depline de munca in toate tarile.

Care sunt salariile minime la care te poti astepta in Uniune, povestea a trei femei care au reusit sau o multime de intrebari si de raspunsuri in legatura cu un job „afara” gasesti intr-un amplu material in Unica Job.

Foto: NorthFoto

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton