Sărbători, febra cumpărăturilor, produse care mai de care mai tentante. Nu e de mirare că după „valul” de cheltuieli, bugetul familiei s-a împuţinat. Nu-i bai, cu ajutorul câtorva trucuri simple, ajungi din nou cu finanţele la „linia de plutire”.
E dezolant să constaţi că toţi banii de care dispui într-o lună „zboară” instantaneu doar pe produsele din gama strictului necesar. În plus, după extra-cheltuielile de Paşte şi de 1 Mai, când toate rezervele s-au topit, bate vântul şi mai tare prin buzunare. Poate consideri că e inutil să faci planuri ale bugetului, care, şi-aşa, e anemic, dar, din această situaţie, poţi să ieşi la liman doar economisind. Iată câteva modalităţi cu ajutorul cărora depăşeşti impasul financiar cauzat de răsfăţul de sărbătoare.
Buget la dietă
► Cumpără fructele şi legumele de la piaţă, nu de la supermarket. Pe lângă faptul că sunt mai ieftine, sunt şi mai sănătoase. ► Atunci când pleci la cumpărături, fă-ţi o listă şi respect-o cu stricteţe. Chiar dacă tentaţia e mare, nu cumpăra niciun produs în plus. Foloseşte bani cash, nu plăti cu cardul. Astfel, realizezi mai bine ce sumă cheltuieşti.
Organizează-te
Notează-ţi cheltuielile, stabileşte priorităţile şi fă tot posibilul să nu te împrumuţi. Împrumutul înseamnă datorii şi de aici începe „lanţul slăbiciunilor” în buget.
Evită consumul inutil
► Stinge lumina când nu te afli în cameră şi închide calculatorul, radioul sau televizorul când nu le foloseşti. ► Dacă nu ai deja, cumpără-ţi becuri economice. Sună banal, dar chiar sunt eficiente. Durata de viaţă a acestora e de zece ori mai mare, iar consumul energetic va fi de cinci ori mai mic.
► Pentru mesele în oraş sau produsele semipreparate, garantat, scoţi din buzunar o sumă mai mare de bani. Nu găti mai mult decât ai nevoie. Mâncarea aruncată înseamnă risipă. ► Dacă obişnuieşti să-ţi cumperi mâncare de la cantină când eşti la serviciu, încearcă să-ţi faci pachet de acasă pentru masa de prânz. ► Compară magazinele şi află preţul cel mai bun pentru ce ai nevoie. Dacă vrei haine, exploatează la perioadele cu reduceri. ► Nu te lăsa păcălită de aşa-zisele promoţii. Analizează de două ori înainte de a achiziţiona astfel de produse. ► Foloseşte maşina de spălat rar şi eficient. Dealtfel, hainele uşoare le poţi spăla de mână. Procedând astfel, vei economisi apă şi curent electric. ► Până îţi redresezi bugetul, renunţă o perioadă la a mai merge la cinema sau la cafenele în timpul liber. Relaxează-te economic, vizionând filme acasă.