Diana Blinda, fondatorul Hansen, vorbeşte despre afaceri, antreprenoriat şi tendinţele în design interior.
um aţi luat decizia de a deveni antreprenor şi care au fost motivele care v-au determinat să alegeţi acest domeniu?
Am mai fost antreprenor şi în perioada 1996-1997, deci cu mulţi ani înainte de a pune bazele companiei Hansen. Aş putea să trag concluzia că am o înclinaţie spre noutate şi risc, sau că îmi place să-mi decid singură soarta. La începutul anilor ‘90, după ce am terminat facultatea, mi-am dat seama că este crucial să fii omul potrivit la locul potrivit. Domeniul actual l-am ales în urma unei întâlniri cu un om interesant din domeniul amenajărilor de birou. Să spunem că a fost soarta sau o oportunitate pe care am recunoscut-o şi prins-o din zbor.
Cum a fost desprinderea de mentalitatea de angajat şi trecerea la aceea de antreprenor?
Din fericire pentru mine şi afacerea mea, nu am avut niciodată mentalitate de angajat. Altfel spus, de câte ori am fost în postura de angajat, am vrut să revoluţionez modul de a face lucrurile acolo. Uneori, am fost apreciată, alteori, nu.
Care sunt principalele lecţii pe care le-aţi învăţat din experienţa de antreprenor?
Principala lecţie a fost că în perioadele în care îţi merge foarte bine, trebuie să faci şi nişte rezerve de cash. Am învăţat că trebuie să-ţi alegi cu mare grijă cu cine lucrezi şi cu cine faci parteneriate. Oamenii se schimbă şi tu te schimbi, relaţiile şi priorităţile se schimbă. Am mai învăţat, cu amărăciune, că sentimentele trebuie să le laşi acasă, şi că, în acelasi timp, trebuie să iei cu tine la birou pasiunea pentru ce faci şi entuziasmul.
Am învăţat că, dacă nu ai curaj, nu o să ţi se întâmple nimic spectaculos niciodată.
De asemenea, am învăţat că ajută să porţi „uniformă” sau să interpretezi un rol, dacă scopul e bun. Important e să nu uiţi să fii tu însăţi în acţiunile tale (indiferent de uniforma pe care o porţi sau de rolurile pe care le joci).
Să zicem că o femeie îşi propune ca, de mâine, să îşi lanseze propria afacere – aşa cum probabil că multe dintre cititoarele site-ului se gândesc să facă, la un moment dat. Care sunt lucrurile de care i-aţi recomanda să ţină cont pentru primii paşi?
Aceasta este o întrebare pe care o aşteptam de mult! Depinde de business. Dacă e un business care se va desfăşura doar pe teritoriul României, un pas important pentru o femeie româncă este să-şi găsească un partener. Preferabil bărbat.
Ştiu, nici mie nu-mi place această recomandare, aşa cum nu mi-a plăcut să descopăr misoginismul multor bărbaţi români. Am fost ignorată de mulţi participanţi de discuţie, în cadrul unor întâlniri la care am participat împreună cu partenerul meu. Primeam cel mult un salut la sosire şi unul la plecare. Acest lucru nu mi s-a întamplat niciodată dacă interlocutorii erau străini, nici măcar din partea celor din zone mediteraneene, cunoscuţi ca fiind mai înclinaţi spre misoginism.
O altă recomandare pentru viitoarele antreprenoare este să-şi aleagă cu grijă sursele de finanţare şi să le re-evalueze permanent. O afacere poate fi minunată dar va muri repede fără resurse financiare.
Cum aţi administrat riscul pe care vi l-aţi asumat odată cu lansarea afacerii? Probabil că activitatea unui antreprenor, cel puţin la început, stă mult sub semnul incertitudinii…
Sincer, administrarea riscului a fost ultimul subiect la care m-am gândit acum şapte ani, când am fondat firma. Mai preocupaţi am fost, eu şi partenerul meu, să avem clienţi, clienţii noştri să fie mulţumiţi, să ne construim o echipă şi mai ales o reputaţie. De altfel, cred că atenţia personală acordată clienţilor a fost şi este şi unul dintre atuurile Hansen.
Dacă vorbim de riscuri, cel mai greu a fost să convingem firma de leasing să semneze contract cu noi pentru prima maşină.
După ultimii trei ani (2008, 2009, 2010), managementul riscului a devenit un subiect la care lucrez constant. Încă nu am găsit soluţiile perfecte, însă ştiu sigur că următoarea criză ne va „găsi” pregătiţi.
Există o anumită mentalitate care v-a ajutat în succesul dvs.? Se spune că oamenii de succes gândesc într-un anumit fel şi au o perspectivă pozitivă asupra vieţii.
Da, cred că o veşnică nemulţumire m-a făcut să caut mereu. Sunt pasionată de viaţă, de tainele ei, sunt dornică să cunosc şi să înţeleg lumea. Am căutat mereu clienţi deschişi, alături de care să lucrăm bine, am căutat mereu oameni pentru Hansen care sa fie „Hansen”, am căutat mereu produse speciale şi furnizori de încredere. Mă întreb dacă nu cumva nemulţumirea mea se numeşte perfecţionism?
În ce context aţi luat decizia de a urma programul de MBA Româno-Canadian şi ce impact a avut acesta asupra carierei dvs.?
Am urmat programul de MBA Romano-Canadian la începutul carierei, la distanţă de 4 ani de la absolvirea facultăţii, care nu a fost de profil economic.
Pentru mine a fost exact genul de educaţie de care am avut nevoie pentru a-mi structura cunoştinţele de business dobândite în cei 4 ani de experienţă de lucru.
Cele 12 luni ale programului de MBA au fost o experienţă extraordinară, care mi-a adus o schimbare radicală în modul de gândire.
Mă bucur mult că am luat decizia de a urma un MBA şi pentru că în acea perioadă am cunoscut oameni deosebiţi, atât profesori cât şi colegi, care apoi mi-au devenit prieteni.
Ce este la modă în acest an în materie de mobilier? Cum vă puneţi la curent cu ultimele tendinţe?
Este la modă natura! Flori, copaci, iarbă, fluturi, libelule. Toate acestea, sub formă 3D sau aplicaţii grafice. De exemplu, masa de cafea în forma de piatră de râu sau cuier în formă de copac, libelule pe lampă şi fluturi pe eşarfe.
Citesc tot timpul reviste, de fapt, sunt dependentă de reviste de design interior, de arhitectură şi de modă. Wallpaper şi Monocle sunt preferatele mele.
De asemenea, merg la târguri de mobilier şi de design interior, merg la prezentări de modă şi la festivaluri de artă. Citesc newslettere concepute de portaluri de design şi de arhitectură. Vorbesc cu arhitecţi şi designeri şi învăţ de la ei. În tot acest timp, îmi educ şi îmi testez gusturile în materie de design. De multe ori, descopăr lucruri speciale, avangardiste, care, în timp, ajung să fie apreciate şi în România, în primul rând de clienţii mei.
Dvs. când faceţi o alegere legată de mobilier care sunt principalele criterii pe care le aveţi în vedere?
Dacă mobilierul este pentru acasă, trebuie să ne placă şi mie şi soţului meu, deopotrivă. Dacă este vorba de mobilier pentru biroul nostru sau pentru portofoliul firmei, atunci în joc intră perfecţionismul meu.
Grila de criterii pentru a alege o gamă de mobilier se aplică nu doar produsului, ci şi firmei care o fabrică. Hansen este un promotor de mobilier internaţional de design. Avem furnizori italieni, spanioli, germani, nordici, dar şi canadieni şi israelieni. Preferaţii mei sunt germanii, pentru că te poţi baza pe ei. Nu sunt neapărat cei mai talentaţi la design, însă compensează prin seriozitate.
Cum obişnuiţi să vă petreceţi timpul liber?
Citesc reviste, navighez mult timp pe net, îmi răsfăţ pisicii. În anumite week-end—uri merg la târguri de adopţii de animale s-o ajut pe fiica mea care lucrează ca voluntar la Asociaţia Robi.
Care sunt tentaţiile în faţa cărora nu rezistaţi (cumpărături, pantofi, ciocolată etc.)?
Nu rezist deloc acestor tentaţii: cărţi, reviste, pantofi, ciocolată şi condimente.
Aduc condimente din fiecare călătorie şi nu mai e mult până să deschidem un bar de condimente.
Reuşesc să rezist animalelor care îmi ies în cale doar pentru că soţul meu încă nu e pregătit să avem acasă un adăpost de animale.
Ce credeţi că v-a ajutat să ajungeţi în acest moment al vieţii dvs.? Mai aveţi ceva ce doriţi să bifaţi pe lista realizărilor?
M-au ajutat răbdarea, curiozitatea şi norocul. Şi, da, un strop de inconştienţă în anumite momente. Noroc că nu mi-am dat seama la momentul respectiv.
Da, mai am un obiectiv drag, pe care aş vrea să-l bifez ca făcut în cel mult 2 ani de azi înainte. Îmi doresc să lucrez cu designeri români şi să facem împreună lucruri frumoase. Am prieteni designeri, sunt foarte încântată de talentul lor şi am încredere că vom reuşi împreună, mai repede şi mai uşor decât fiecare singur pe drumul lui.
Ce vă place cel mai mult din viaţa de antreprenor?
Cel mai mult apreciez libertatea de a-ţi organiza timpul. Mi se pare extraordinar să poţi să-ţi iei liber într-o zi de miercuri ca să faci snowboard la Sinaia la cota 2000.
Aşa cum este extraordinar să poţi să lucrezi noaptea când ai inspiraţie.
Foto: arhiva personala