Carmen Avram: „Jurnaliştii au puterea să schimbe lucrurile în bine”

.

Este director editorial al ştirilor Antena 1 şi Antena 3, prezintă „În premieră“ anchete care scot la iveală adevăruri şocante, zboară spre zone de conflict şi trăieşte istoria în direct; dar ziua se termină mereu cu speranţă şi umor, în compania lui Adi.
Cine este Adi? Un om cu suflet cald. Aşa îl descrie Carmen Avram pe soţul ei, Adrian Ursu, jurnalistul  pe care l-a cunoscut într-o deplasare la Copenhaga, în urmă cu 16 ani. Şi de atunci, au trăit fericiţi. Sună ca o poveste, dar când vine vorba de Carmen Avram, viaţa ei bate orice film. Are diplomă de inginer, 18 ani de presă, mai multe transmisiuni în direct decât ar putea să numere, iar de curând a primit funcţia de director editorial al ştirilor de la Antena 1 şi Antena 3 şi realizează o emisiune care la prima ediţie a fost lider de audienţă. Tot ce am enumerat aici nu are nicio legătură cu norocul, ci cu efort şi ambiţie. Şi multă curiozitate, şi curajul de  a o lua mereu pe un drum nou. Asta, spune ea, i se trage din copilărie. S-a născut în Vişeu de Sus, a făcut Politehnica la Iaşi, a terminat Drumuri, Poduri, Căi Ferate şi a ajuns să lucreze la Bucureşti, în presă. ,,Fac drumuri de când mă ştiu şi sper să nu mă opresc curând.“

Dacă îi cauţi numele pe internet şi citeşti comentariile de la sfârşitul materialelor, vei găsi doar cuvinte de laudă. Nu se consideră mondenă şi a stat mereu departe de scandaluri. Este un om simplu, care face lucruri mari. Încă de pe vremea când lucra  la Pro Tv şi era corespondent  special. Ajungea în cele mai întunecate locuri, în mijlocul unui război sau în faţa unei poveşti care, prin imagini şi vorbe, te impresiona şi te uitai cu plăcere la   emisiunea „România, te iubesc!“.  După 14 ani de Pro Tv, spune: ,,Trăiesc mai intens decât am trăit în ultimii ani!”. S-au împlinit şase luni de când lucrează pentru Antena 1 şi se simte deja de-a casei. ,,Nu am avut o problemă majoră să trec de la Pro Tv la Antenă. Mihai Gâdea a încercat să-mi facă tranziţia uşoară, m-a introdus redacţiei, m-a susţinut şi mi-a creat, încă înainte de a ajunge eu în Antenă, o atmosferă favorabilă“, spune jurnalista.

Funcţia de director editorial al ştirilor celor două Antene, emisiunea „În premieră“ şi deplasările în diferite colţuri ale lumii îi ocupă până şi pauzele de ţigară. ,,Mi-aş dori o săptămână de 9 zile, dar mi-a zis Mihai Gâdea că ar fi degeaba, că le-aş munci şi pe celelalte. Problema e că, dacă n-aş trăi aşa, aş îmbătrâni. Fizic şi psihic. Ca director editorial, trebuie să mă ocup de programele de ştiri, să gândesc o strategie, să le dau o formă, să înţeleg cui ne adresăm şi ce anume ar vrea telespectatorii să afle. E o piaţă grea,
România are un public care îşi pierde interesul faţă de televiziune, e o ţară dificilă, cu probleme multe, e nevoie să gândeşti un program de ştiri astfel încât să-ţi dea informaţie corectă, documentată şi împachetată foarte bine, să nu obosească, să nu apese, să te atingă şi să te mişte. Lucrăm constant la asta, şi rezultatele se văd deja“, spune Carmen Avram. Şi nu exagerează cu nimic. „În premieră“  a prins repede, se vorbeşte despre ea pe piaţă. ,,Materialele noastre sunt preluate, fără reţinere, de alţii care uită să ne citeze, însă pe noi ne încântă că am ajuns, după patru ediţii, să dăm tonul. Muncim emisiunile foarte mult şi cred că e imposibil să nu remarci calitatea subiectelor şi a realizării. Emisiunea e structurată în trei părţi: anchetă, reportaj şi portret. Anchetele sunt greul emisiunii. Trebuie să fie bine documentate şi scrise bine, explicit, pentru că sunt un gen jurnalistic dificil de digerat. Şi, dacă nu le faci inteligibile, nu mai ajungi
cu informaţia acolo unde trebuie, la tele-spectator. Am dat cateva lovituri de presă: de exemplu, a fost materialul despre rezerva de aur a României, care a făcut furori, peste 11 mii de accesări pe site, imediat după difuzare!

Este pentru prima dată realizator şi prezentator. ,,E o… misiune nouă pentru mine şi îmi place nespus! Pentru că, pentru prima oară, pot pune în practică absolut tot ce am învăţat şi ceva mai mult: să prezint. Sigur că e o presiune enormă, dar iubesc starea asta. De când facem emisiunea, am învăţat constant. Montaj, imagine, producţie, învăţ să organizez o echipă, să depăşesc obstacole. Iar în final, duminică la ora 21, când începe „În premieră“, ne aşezăm în grup la televizor, ne uităm la ce am făcut, e un sentiment atât de frumos să vezi munca ta în forma ei finală şi să ştii că ai reuşit să
scoţi un produs bun. Îmi place mult şi mă umple de energie.“

Crede cu tărie că jurnaliştii au puterea să schimbe lucrurile în bine. La nivel de mentalitate. „Încet, încet, în ultimii 20 de ani s-a schimbat modul în care oamenii se raportează la putere, au învăţat să ceară socoteală, să facă presiuni, şi aici presa are meritul ei. Lipsa de informaţie naşte monştri. E un fapt, se vede în toate dictaturile din lume. S-a văzut şi la noi. Am câştigat dreptul de a ne putea schimba şi de a schimba lumea. Merită să luptăm pentru el şi să-l păstrăm, chiar dacă efectele nu sunt întotdeauna imediate.“

E pasionată de Orientul Mijlociu. Cu mulţi ani în urmă, când pleca în Israel foarte des şi îşi vopsea părul roşcat, colegii îi spuneau Rashela. ,,Este ţara pe care o cunosc cel mai bine, e o fascinaţie a locului pe care am încercat foarte multă vreme să mi-o explic, dar cred că e atât de complexă încât n-am reuşit să găsesc un singur răspuns. Cred că e amestecul de istorie, religie, oameni, atitudini. Încerc să plec din fiecare loc cu o amintire. Îmi iau pălării sau magneţi.“

Este romantică şi superstiţioasă. Îi plac filmele de dragoste şi romanele lui  Gabriel Garcia Marquez, cu oameni prinşi în iubiri necondiţionate, duse până la moarte. ,,Nu cred că există ceva mai frumos pe lume decât o iubire împărtăşită. Cred că perfecţiunea unei vieţi constă în a reuşi să găseşti şi să păstrezi lângă tine un om care să te iubească în fiecare zi a vieţii lui şi care să simtă că fără tine ar fi înjumătăţit. În final, doar asta ne rămâne. Sentimentul de bine pe care îl ai lângă un om care te înţelege şi te vrea lângă el.“ Toate astea şi în plus umor, spontaneitate şi flori, spune Carmen Avram, e un obicei pe care Adrian Ursu îl păstrează şi astăzi. Cât despre superstiţii… sunt mici!  ,,Se trage de la faptul că nu îmi place să zbor şi atunci am încercat să mă agăţ de tot felul de tertipuri, ca să-mi fac curaj. E bine să ai mici superstiţii, când ai temeri. Îţi dă o doză de încredere. Am fost în Thailanda de curând şi un călugăr budist mi-a legat la mână o brăţară din aţă, pentru noroc. O port de atunci şi, coincidenţă sau nu, mi-a mers bine, m-am
întors întreagă din două deplasări grele şi prezint o emisiune foarte bună. Îmi place gândul că există pe lume oameni pentru care aş putea fi model. Sigur că am vise neîmplinite. Dar sunt superstiţioasă, cum am stabilit. Aşa că nu le spun.“

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton