Femeia în societate îndeplineşte mai multe roluri, acela de mamă, soţie, parteneră, fiică, soră, prietenă, angajată sau studentă etc.
Toate aceste responsabilităţi multiple ajung să o copleşească uneori şi simte că nu mai are deloc timp şi pentru ea. Pentru a nu cădea şi tu în capcana timpului, învaţă cum să-ţi îndeplineşti responsabilităţile zilnice, fără ca acestea să reprezinte un stres în plus în viaţa ta. Urmează în continuare cele 10 sfaturi practice şi profită din plin de timpul rămas la dispoziţie!
1 Organizează-ţi un program zilnic
Fă-ţi o agendă personală sau o listă cu tot ceea ce ai de făcut pe par-cursul zilei acasă, la serviciu şi în timpul liber. Pe măsură ce îndeplineşti din treburi, taie-le de pe agendă sau de pe listă. Este foarte important să verifici în permanenţă respectarea programului, pentru a putea deţine controlul asupra sarcinilor pe care le ai de îndeplinit. Dacă din întâmplare nu poţi realiza un obiectiv propus, nu-i nimic, include-l pe lista din ziua următoare.
2 Începe-ţi ziua cu o seară în avans
Înainte de a merge la culcare, alege-ţi hainele şi accesoriile pe care le vei purta a doua zi şi gândeşte-te la meniul de dimineaţă. Dacă pentru acesta din urmă vei avea nevoie de alimente congelate, nu uita să le scoţi afară. În cazul în care ai copii mici care merg la grădiniţă sau la şcoală, pregăteşte-le săculeţul sau ghiozdanul, pentru ca dimineaţa să-ţi rămână doar să-i îmbraci şi să le prepari micul-dejun.
3 Impune un program membrilor familiei
Pentru ca după-amiezele în căminul tău să se desfăşoare într-o atmosferă plăcută este bine ca fiecare membru al familiei să aibă în casă propriile responsabilităţi. De exemplu, copiii să se schimbe singuri de haine atunci când ajung acasă, să ia o gustare şi apoi să se apuce de temele şcolare. Tu să le verifici temele, după care să te apuci de pregătirea cinei. De asemenea, şi ei te pot ajuta la treburile casnice, cum ar fi de exemplu curăţarea legumelor pentru cină sau ducerea gunoiului. După masa de seară, la care este obligatoriu să ia parte toată familia, restul timpului rămas până la ora de culcare îl puteţi petrece fie împreună, fie separat, în funcţie de programul fiecăruia.
Organizarea sarcinilor la serviciu este foarte importantă. Odată ce ai ajuns la serviciu, verifică-ţi agenda cu ordinea de zi. Poţi începe prin a rezolva mai întâi treburile mai dificile care ştii că te solicită mai mult, pentru a lăsa spre sfârşitul programului, când deja devii mai obosită, sarcinile mai uşoare şi mai puţin stresante.
5 Învaţă să spui „NU”
Există persoane care îşi cu-nosc foarte bine limitele timpului lor. Acestea sunt cele care dau replici de genul: „Nu ştiu, nu e treaba mea” sau „E ora 16,00, iar programul meu a luat sfârşit”. Şi pentru tine a venit timpul să înveţi să spui „Nu”. Starea ta de bine contează mai mult.
Pentru a nu mai pierde mult timp la cumpărături, fă-ţi aprovizionarea pentru o săptămână întreagă. În ceea ce priveşte alimentele perisabile, cum ar fi pâinea, fructele sau laptele, nu îţi va lua mai mult de 10 minute cumpărarea acestora. Aşadar, restul timpului rămas liber îl poţi folosi pentru activităţile tale preferate.
7 Simplifică plata facturilor
Nu mai este nevoie să pierzi timpul aşteptând la cozile interminabile pentru plata facturilor. În prezent, băncile oferă diferite alternative de plată, prin internet sau prin intermediul cardului bancar. Mai mult de atât, prin acest sistem se pot efectua mai multe plăţi printr-o singură tranzacţie.
8 Deleagă şi altora din sarcinile tale
Indiferent că este vorba de treburile casnice sau de cele de la serviciu, trebuie să accepţi că uneori ai nevoie de ajutor. Dacă faci parte din categoria persoanelor care au impresia că sunt de neînlocuit, ei bine, este timpul să-ţi schimbi mentalitatea. Altfel, vei avea întotdeauna timpul ocupat cu diverse mărunţişuri. Începe cu delegarea treburilor de rutină, pe care ştii că şi altcineva le poate face. Astfel vei beneficia de mai mult timp liber.
9 Stabileşte anterior ce vei face în timpul liber
Chiar dacă eşti în afara orelor de serviciu, este bine să-ţi faci un program cu privire la modul în care-ţi vei petrece timpul liber. Încearcă să-ţi faci planul de aşa manieră încât să aloci câte puţin din timpul tău atât familiei, cât şi prietenilor şi distracţiilor personale. Astfel, vei avea parte şi de varietate în viaţa ta, iar în plus, nimeni nu se va simţi neglijat. De asemenea, alege-ţi o zi pe săptămână numai pentru răsfăţul tău personal. În timpul acesta cere să nu fii deranjată sub nicio formă.
10 Adu-ţi aminte că şi mâine mai e o zi
În cazul în care simţi că te copleşesc o mulţime de treburi şi nu ştii cum să le rezolvi mai repede, aminteşte-ţi că şi mâine e o zi. Aceasta nu înseamnă că trebuie să te transformi în adepta amânărilor. Acţionează astfel doar în situaţiile de criză. Ocupă-te de urgenţe, iar activităţile mai puţin importante lasă-le pentru o dată ulterioară.
Camelia Şucu este un exemplu de urmat în acest sens.