Delta Dunării, un colţ de rai

.

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării are o suprafaţă de 580.000 de hectare, care reprezintă aproximativ 2,5% din suprafaţa României.

Este locul unde Dunărea se varsă în Marea Neagră, în …
Rezervaţia Biosferei Delta Dunării are o suprafaţă de 580.000 de hectare, care reprezintă aproximativ 2,5% din suprafaţa României.

Este locul unde Dunărea se varsă în Marea Neagră, în apropierea Grindului Caraorman, care în limba turcă înseamnă „Pădurea neagră”.

Declarată Rezervaţie a Biosferei în 1990 şi inclusă în lista Patrimoniului natural mondial UNESCO un an mai târziu, Delta Dunării găzduieşte peste 5.400 specii de plante şi animale.

Este a treia zoăa a planetei în ceea ce priveşte diversitatea biologică, după Marea Barieră de Corali din nord-estul Australiei şi Arhipelagul Galapagos din oceanul Pacific.

Întâlneşti aici 30 tipuri de ecosisteme, 284 de specii de animale şi plante sunt noi pentru România, iar alte 39 noi pentru ştiinţă, conform Institutului Naţional de Cercetare Delta Dunării.

Dacă nu te poţi aventura către inima Raiului, rămâi în estul ei, în localitatea Sfântu Gheorghe, situată pe canalul cu acelaşi nume.

Şi aici se face turism ecologic şi au loc anual festivaluri de film, muzica şi teatru. Te vor caza sătenii, majoritatea ucrainieni.

Nu este de ratat nici complexul lacustru Somova- Parches, şi el parte din Rezervaţie, o mini-Deltă cu o biodiversitate asemănătoare cu a surorii ei mai mare.

Aici găseşti o salbă de 11 lacuri înlănţuite între ele prin canale, a căror suprafaţă scânteie în lumină. Nu este de ratat nici o plimbare cu barca pe lacul Razim, care în ciuda suprafeţei mari, de peste 300 de kilometri pătraţi, are o adâncime de doar trei metri.

Dacă te urci pe vârful şalupei şi înfrunţi vântul, lumea este a ta. În Deltă este de ajuns să te duci odată, ca să te îndrăgosteşti iremediabil.

Cele două documentare de mai jos sunt realizate de germani pentru „Institutul Naţional de Cercetare Delta Dunării”.

Unul este despre oameni, locuri şi localităţi, iar un altul despre natură. Fiecare documentar este împărţit în trei segmente. Vizionare placută!

[flashvideo file=https://www.unica.ro/campanie/wp-content/uploads/movies/oameni1.flv /]

[flashvideo file=https://www.unica.ro/campanie/wp-content/uploads/movies/oameni2.flv /]

[flashvideo file=https://www.unica.ro/campanie/wp-content/uploads/movies/paradis1.flv /]

[flashvideo file=https://www.unica.ro/campanie/wp-content/uploads/movies/paradis2.flv /]

[flashvideo file=https://www.unica.ro/campanie/wp-content/uploads/movies/paradis3.flv /]

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale