Se vorbeşte tot mai mult despre dificultatea de a-ţi găsi un loc de muncă. Motivele sunt variate, incluzând economia precară, nepotismul, incompatibilitatea…
… sistemului de educaţie cu cerinţele economiei de piaţă. Dar pentru că pe acestea nu le putem înlătura (cel puţin nu în timp util) mă voi concentra asupra motivelor care ţin de propria persoană, pe care le-am împărţit în două categorii: de formă şi de fond.
În prima categorie intră prezentarea şi abordarea.
Asigură-te că CV-ul tău este actualizat şi fără greşeli. Asigură-te că ai menţionat atât numărul de mobil, cât şi adresa de email; dacă nu ai una profesională, creează-ţi un cont nou (nu e obligatoriu să foloseşti una de tipul nume_prenume@.., dar nici una de tipul pisi_scump2001@.. nu e cea mai înţeleaptă alegere).
Dacă adaugi o fotografie, asigură-te că eşti doar tu în imagine (fără iubit(ă), maşină sau căţel), în ţinută business (sau casual, dar nu trening sau costum de baie). Prima impresie contează.
Stabileşte punctual competenţele tale
Din punctul de vedere al fondului, trebuie să fii consecvent şi realist în acelaşi timp. Stabileşte punctual şi concret care sunt competenţele tale şi mizează pe ele. Există tendinţa de a scoate la înaintare tot felul de certificate şi traininguri sau proiecte fără tangenţă cu domeniul pentru care aplici – poate suna cinic, dar pentru angajator contează ce ştii să faci şi mai ales ceea ce vei face pentru organizaţia lui.
Un modul de recalificare poate fi o soluţie, dar numai dacă este intregat într-un sistem de reconversie profesională (adică şi practică). Şansele de a fi angajat în web design imediat după absolvirea unui curs de HTML când tu ai lucrat 5 ani în mase plastice sunt minime. În schimb studiile de specialitate te vor ajuta pentru un entry-level pe domeniul tău de unde te poţi dezvolta pe verticală şi pe orizontală.
În cele din urmă cel mai important factor eşti chiar tu – nu uita să ceri feedback după orice interviu (indiferent de rezultat) pentru a şti cum eşti perceput – poate eşti prea agresiv(ă), poate nu manifeşti suficient entuziasm, poate ţinuta ta nu a corespuns imaginii pentru acel post (poţi fi prea bine îmbrăcat(ă) în unele situaţii) sau poate că nu ai comunicat ceea ce ştii să faci.
Nu te mulţumi însă cu o singură opinie deoarece percepţiile sunt subiective. Trebuie să depui în a-ţi căuta de lucru acelaşi nivel de conştiinciozitate şi disciplină pe care i-l promiţi viitorului tău angajator. Asta te recomandă cel mai bine.
Nicoleta Ţurcanu este General Manager al Ava Human Resources.