Poţi, cu uşurinţă, să ghiceşti gândurile celorlalţi şi îţi vin idei despre ce ar trebui să facă? Apucă-te de coaching.
Coach, în limba engleză, înseamnă antrenor. Indiferent că e de fotbal sau de şah. În cazul acesta, e vorba despre un antrenor personal, care te ajută să obţii succesul. El ştie etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru a-ţi îndeplini un anumit scop şi te supervizează până reuşeşti. Poţi să apelezi la un coach dacă vrei să-ţi depăşeşti o anumită problemă concretă din viaţa ta, cum ar fi: frica de a vorbi în public sau triste- ţea de pe urma unei despărţiri. În acest caz, ceea ce faci se numeşte „life coaching“. Dar tot de serviciile unei asemenea persoane competente are nevoie şi o companie care doreşte să-şi înveţe angajaţii să comunice mai bine sau să-şi organizeze timpul mai eficient. În acest caz, activitatea se numeşte „business coaching“.
Dat fiind că la noi în ţară nu există reglementări speciale în legătură cu această profesie, practic, oricine care are înclinaţii reale în comunicarea cu oamenii şi face nişte formări adecvate poate deveni coach. Am aflat toate acestea de la Carmen Moldoveanu, pe care am ales-o să ne dezvăluie secretele meseriei ei. Ea însă e psiholog.
Priveşte şi învaţă!
Pentru început, avem de lucrat cu un grup de angajaţi la o clinică de stomatologie. Sunt nişte tehnici speciale, care te învaţă să renunţi la o convingere veche şi limitativă, pentru a o înlocui cu alta, mai productivă. Participanţii asistă la un training unde le sunt prezentate metodele respective – partea teoretică, precum şi o demonstraţie. Apoi, pentru a pune şi ei teoria în practică, sunt împărţiţi în echipe de câte doi, iar noi – Carmen şi cu mine, în calitate de coach-i – trebuie să-i observăm şi să-i ghidăm din când în când, să le răspundem la întrebări. Totul e să înţelegi tehnica şi s-o aplici. E uimitor cât de rapid pot să apară rezultatele.
Coach-ul te vede!
Apoi, trebuie să observăm activitatea unuia dintre medicii din clinică, cu scopul de a-i da nişte repere
pentru îmbunătăţirea stilului de comunicare cu pacienţii, asistentele şi ceilalţi colegi. Adică, de-abia după ce asistăm la câteva consultaţii şi ne familiarizăm cu stilul lui de muncă putem să-i dăm un feedback în legătură cu ceea ce ar fi minunat să-şi dezvolte şi la ce ar fi mai bine să renunţe. M-am exprimat diplomatic? În calitate de coach, e musai să ştii să o faci! Apoi, coach-ul te cam „citeşte“ dintr-o privire. Felul în care te prezinţi, tonul vocii şi modul în care îi strângi mâna, cum relaţionezi cu ceilalţi îi dau acestuia o mulţime de amănunte despre tine. Adevărul este că doar o carte despre limbajul trupului nu e de ajuns.
Cursuri de coaching
Şi totuşi, cum ajungi coach? După ce te-ai convins că ai aptitudini, cauţi pe internet şi pe toate căile pe care le cunoşti cursuri şi formări. Multe dintre acestea sunt susţinute de antrenori specializaţi, care vin din străinătate şi sunt acreditaţi de diverse asociaţii şi fundaţii. Carmen, de exemplu, s-a format în cadrul International NLP Foundation Budapest. Cum îţi faci reclamă? Îţi faci relaţii în firme mari, unde poţi găsi clienţi pentru business coaching. Pentru life coaching, te poţi promova pe internet, dar 90% din clienţi vin din recomandări.