Cursuri de formare profesională

.

Lucrător comercial, bucătar, agent de pază, acestea sunt meseriile cele mai căutate pentru care ANOFM organizează cursuri de formare profesională adresate şomerilor.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunţă că în luna iunie peste 4000 de persoane vor beneficia de cele 191 de cursuri de formare profesională oferite gratuit celor care nu au un loc de muncă.

Luna aceasta vor fi avantajaţi cei din Iaşi, Braşov şi Dolj, judeţele în care se organizeză cele mai multe cursuri de formare profesională. Cei din Iaşi pot face cursuri variate, de la mecanic auto, la sudor, recepţioner de hotel şi maseur.  Doljenii pot învăţa meserii ca frizer, coafor, asistent relaţii publice. În schimb, în Bucureşti se organizaeză doar două cursuri, de bucătar şi lucrător comercial.

La nivel naţional, cele mai multe locuri, 469, vor la cursurile de operator introducere şi validare date. Dar sunt peste 400 de locuri şi la cursurile de lucrător comercial. Se caută totusi şi bucătari, agenţi de pază, contabili, ospătari, inspectori de resurse umane.

Cine are dreptul la cursuri de formare profesională

Conform site-ului ANOFM, cursurile de formare profesională sunt menite să ofere celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă abilităţile necesare unei noi meserii, care să mărească şansele de a găsi un job. Se pot urma cursuri de meserii, cursuri de perfecţionare, dar si de iniţiere în termenii de bază ai economiei de piaţă. Cine doreşte, poate urma cursuri de pregătire pentru creare de întreprinderi mici.

Dar aceste cursuri sunt rezervate anumitor categorii: şomerilor indemnizaţi sau neindemnizaţi, refugiaţilor, celor care nu au putut găsi un loc de muncă după absolvire, după repatriere sau după eliberarea din detenţie.

Cu câţiva ani în urmă au primit dreptul de a participa la cursurile de formare profesională şi persoanele care revin din concediul pentru creşterea copilului, cele care şi-au recuperat capacitatea de muncă după pensionarea pentru invaliditate. Din mediul rural, pot participa cei care realizează venituri mai mici decat indemnizaţia de şomaj.

Dacă te înscrii la cursurile de formare profesionala ale ANOFM beneficiezi de rechizite şi manuale, dar şi de abonament gratuit la transportul în comun pentru drumul între domiciul şi unitatea de pregătire.

Cei care vor să se înscrie la cursuri de formare profesională trebuie să se adreseze agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă.

Situaţia somajului în aprilie 2010

Conform unui comunicat emis de ANOFM, la sfârşitul lui aprilie 2010 rata şomajului a fost de 8.07%, uşor mai scăzută decât în martie dar mai mare decât cea din aprilie 2009.

Totuşi, nu este cea mai mare rată a şomajului înregistrată pe luna aprilie. În aprilie 2002 ea s-a ridicat la 11,9%, în timp ce în 1991 şomajul a fost de numai 1,1%.

În cifre concrete, numărul şomerilor înregistraţi în aprilie a fost de 738.187, din care numai 441.000 au fost indemnizaţi.

Rata şomajului este puţin mai mică în rândul femeilor, 7,2%, faţă de 8.8% cea înregistrată la bărbaţi.

Judeţele cele mai afectate de şomaj sunt Vaslui (14.9%), Mehedinţi, Teleorman, Dolj şi Ialomiţa.
 
Foto: Shutterstock

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale