La job, responsabilitate mare, remuneraţie după buget. Dar ce te faci că bugetul scade şi nevoile rămân la fel? Cum faci să te menţii motivată pe timp de criză?
Nimeni nu munceşte pe gratis. Cel puţin teoretic însă, în vremurile de restrişte pe care le trăim, lucrurile par să se schimbe. Dacă până mai deunăzi umblau câinii cu covrigi în coadă şi permutările între servicii se făceau pe criterii de genul „ce maşină îmi dau acolo“, e clar că în vremurile actuale nu mai e cazul de aşa ceva. Pe vremea în care salariile scad şi beneficiile dispar, locul de muncă devine mai nesigur şi te confrunţi cu problema propriei demotivări. Practic, lucrezi la fel de mult (poate chiar încă mai mult) pe mai puţini bani şi mai puţine beneficii.
Pe locuri, fii gata…
În lupta cu propria motivaţie, e important ca tu să fii de partea ta. Poate sună puţin pretenţios, dar e mai adevărat decât alte posibile căi şi sfaturi. A fi de partea ta în jocul propriei motivaţii înseamnă să te cunoşti destul de bine şi să te accepţi. Din nou, lucruri de bun-simţ, dar care stau oare cu adevărat aşa cum ar trebui? Când ai reuşit ultima dată să îţi ierţi un eşec? Când ai reuşit să te bucuri ultima dată de determinarea cu care ai refuzat ţigara, prăjitura, perechea de pantofi care ar fi putut să îţi aducă fericirea momentană, dar o gaură ulterioară în stima de sine, în buget? Deci, pentru a te putea auto-motiva, e necesar să ştii exact ce te face să ţi se întoarcă rotiţele şi să meargă motoraşul.
În interior, în exterior
Există mai multe feluri în care poţi fii motivată. Ceea ce contează în primul rând e să găseşti sursa motivării tale: ea poate fi extrinsecă (venind de la lumea din afară) sau intrinsecă (venind din lumea ta interioară). Motivaţia extrinsecă e aceea care o precedă pe cea intrinsecă – de aceea copiii sunt învăţaţi prin recompense şi pedepse ce să facă şi ce nu. Motivaţia intrinsecă se contruieşte treptat, prin înglobarea de experienţe pozitive, pe bază de recompense, şi negative pe bază de pedepse. Ceea ce merge pentru ome-nirea întreagă poate fi aplicat şi pentru situaţia ta de la birou.
Împinge motivaţia la cote mari
OK, să zicem că motivaţiile extrinseci (anumite prime, bilete de vacanţă, diverse gratuităţi, bonuri de masă, tortul de ziua ta din partea firmei) s-au dus odată cu reducerile de buget. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţi la motivaţia extrinsecă: cu siguranţă că poţi să te legi de beneficii (fie ele şi mai mici) care totuşi au rămas. Pe sistemul motivaţia mică răstoarnă criza mare, bucură-te de lucrurile mici: pauza de cafea, telefonul şi maşina de serviciu, lucrurile care te înconjoară. Astfel de lucruri mici îţi pot face activitatea mai plăcută: sigur că papetăria frumos colorată nu va compensa lipsa unor bilete de vacanţă, dar ai fi surprinsă cât de bine îţi vor prinde zi de zi la muncă. Pentru că de la motivaţian extrinsecă o poţi mobiliza şi pe cea intrinsecă. Asta presupune să ai o stare de bine, de un oarecare echilibru (pe care îl poţi „păcăli“ cu toate lucrurile mici care ţin de exterior). Acest echilibru îţi permite să „cobori“ între principiile şi valorile tale şi să îţi reaminteşti de ce eşti acolo unde eşti: ce te-a determinat să ajungi în locul de muncă în care te găseşti, cât de ambiţioasă a trebuit să fii, care era imaginea ta despre tine înainte să reuşeşti ceea ce eşti acum din punct de vedere profesional. Poate nu pare mult, dar o reevaluare a situaţiei în care te găseşti aduce întotdeauna o perspectivă pierdută din vedere, unde poţi găsi o grămadă de resurse care să te motiveze în activitatea de zi cu zi.