Noile expresii la modă par să fie «indice de referinţă» sau «rating de ţară». La nivel macro, sună rău. La nivel micro, ai vrea să afli cum te afectează pe tine
Recunoaşte că, în ultima vreme, ai început să dai importanţă din ce în ce mai mare ştirior financiare,
întrebându-te care e legătura dintre scăderea indicilor bursieri, cursul valutar şi dobânzile interbancare. Şi, mai ales, cum se va reflecta această legătură asupra veniturilor tale. Specialistul financiar de la GE Money îţi spune ce să faci în perioada de criză, în calitate de „simplu cetăţean”.
Bugetul sub lupă
Activităţile de zi cu zi au la bază un consum de informaţii financiare, iar cheia pentru a obţine beneficii din acestea stă în a le înţelege corect. În această perioadă, fii şi mai atentă ca de obicei la ce câştigi şi la ce cheltuieşti, încât să păstrezi un echilibru între consum şi „rezerve”. Iată câteva sfaturi.
1 Dacă ai deja un credit şi nu mai ştii exact ce ai semnat, scoate din sertar contractul şi urmăreşte cu atenţie în ce condiţii se poate modifica dobânda. Verifică dacă există o anumită periodicitate cu care aceste modificări pot avea loc şi, mai ales, vezi dacă există o referinţă (indice EURIBOR, LIBOR, ROBOR) sau o dobândă de referinţă a instituţiei de credit.
2 Dacă acum te-ai hotărât să iei un împrumut, verifică cine – în afară de prieteni – poate să-ţi dea un credit. Fă-ţi un calcul şi vezi „cât va costa” lunar împrumutul – dacă ai optat pentru o instituţie financiară. Apoi, verifică dacă instituţia e de încredere, ca să nu fie nevoie să devii specialist financiar pentru a înţelege toată schema procesului de creditare.
3 De obicei, te gândeşti că, dacă împrumuţi o sumă în valută, o să fie acoperitoare pentru cheltuielile pe care tu le faci, în mare parte, în lei. Dacă sursa ta principală de venit este în lei, atunci e bine să discuţi cu un consilier de credite despre cursul de schimb, fiindcă în ultimul timp „puterea” leului a fost sub aşteptări. E posibil ca „puterea” bugetului tău să nu o suporte astfel încât să poţi achita fără probleme o rată pentru un credit în valută.
4 Aşa cum te gândeşti la perioada de reduceri pentru cumpărături, la fel încearcă să îţi programezi economiile – fie că le păstrezi în cutia de bijuterii sau într-un cont bancar. Pune câte ceva deoparte, ca şi cum ai plăti o rată. Vei vedea cum, în timp, banii adunaţi îţi vor aduce o stare de siguranţă atunci când vrei să faci achiziţii mai importante.
5 Foloseşte-ţi sursa de bani – indiferent că e salariu, dividende sau credit – prin intermediul unui card, de debit sau de credit. Ai astfel încă un element de control al fondurilor tale, pentru că poţi consulta, în orice moment – la un ATM sau prin internet banking – ce sumă de bani ai la dispoziţie.