Dacă firma la care ai lucrat încearcă să-ţi strice reputaţia în faţa colaboratorilor lansând diferite zvonuri despre tine, nu te impacienta. Iată mai jos câteva sfaturi care îţi pot fi utile:
Să presupunem că lucrezi într-un domeniu care necesită contactul permanent cu exteriorul companiei: publicitate, vânzări, marketing, comunicare, consiliere, intermediere, etc. Pentru unii dintre noi, conjunctura face ca plecarea dintr-o firmă să nu fie făcută în cel mai plăcut ton, indiferent că aceasta este influenţată de raporturile angajat – superior, angajat – companie, şef – angajat, angajat – colegi.
Dacă părăseşti o companie, sau eşti nevoită să o faci fără voia ta, s-ar putea ca oamenii de acolo, mai ales dacă lucrezi într-unul dintre domeniile menţionate mai sus, să încerce să lanseze în piaţa de profil, anumite mesaje defăimătoare la adresa imaginii tale.
Împreună cu psihologul particular specializat în psihologie organizaţională, Elena Dumitru, am întocmit o listă de sfaturi utile în această situaţie:
Niciodată nu răspunde cu un atac
Dacă auzi că un fost angajator sau coleg a lansat anumite zvonuri despre tine, nu onora acest lucru menţionând mai multe detalii despre acele zvonuri potenţialilor tăi clienti. Descriindu-ţi trecutul, nu faci nimic altceva decât să te oferi opiniei publice pentru a fi judecată.
Dacă te prezinţi la un interviu şi acolo eşti întrebată diferite lucruri despre fostul tău angajator, nu-l prezenta într-o lumină negativă plângâdu-te de diverse zvonuri lansare. Acest lucru te va face să „arăţi” ca un candidat plângăcios şi neprofesionist, ori gândeşte-te că angajatorii sau colaboratorii nu vor să angajeze persoane cu trecut contestabil sau cu probleme.
Cuvintele dor mai rău decât orice
Din păcate oamenii amari şi frustraţi din jurul tău îşi pot folosi puterea personală pentru a încerca să-ţi distrugă reputaţia „Oameni al căror interes este să *arunce cu noroi* în colegii lor vor exista întotdeauna, trebuie să înveţi să ignori astfel de comportamente şi să nu te angajezi în a le răspunde acestor oameni cu aceeaşi monedă. Adevărul va ieşi la iveală mai devreme sau mai târziu, aşa că ai încredere în tine şi demonstrează-le noilor angajatori că eşti o persoană profesionistă, responsabilă şi nicidecum aşa cum se zvoneşte”, sfătuieşte Elena Dumitru.
Întrerupe orice comunicare cu fostul loc de muncă
În cazul în care foştii tăi colegi sau chiar angajatorul tău lansează zvonuri nefondate, până în momentul în care tu îţi găseşti un alt loc de muncă, este indicat să contactezi un avocat care să te poată consilia în ceea ce priveşte stabilirea limitelor dintre zvonuri şi calomnie. Un astfel de avocat te poate ajuta să îţi recâştigi locul în industria în care activezi, acţionând în judecată persoanele care te calomniază şi demonstrând că acele zvonuri sunt total nefondate. „De asemenea, este indicat să nu contactezi foştii colegi, şefi sau colaboratori care te calomniază fără să fii reprezentată legal”, spune psihologul.
Treci peste acest comportament copilăresc şi fii pozitivă
Nu te lăsa afectată prea mult de acest comportament. Oamenii nu realizează cu adevărat consecinţele acţiunilor lor, decât atunci când trec la rândul lor printr-o astfel de experienţă şi văd cu adevărat cât de mare poate fi răul. Dacă circulă anumite zvonuri despre tine în domeniul în care activezi, ignoră-le şi fă-ţi treaba cât mai bine pentru a-ţi construi un statul de profesionist greu de atins de nişte zvonuri.
Foto: Shutterstock