După relaxarea restricțiilor, copilul tău student va (re)începe cursurile față în față, fie că e vorba de Iași, Cluj, București. Mai ales dacă ești o mamă care vrea să se asigure că deține controlul și că puiul ei, chiar dacă adult, va avea parte și la depărtare de toate condițiile necesare pentru a fi bine, atunci nu ar trebui să te mire că te simți neliniștită și că îți faci griji. Însă, în loc să te gândești la „n” scenarii în care copilul ar avea nevoie de ajutorul tău, mai bine te-ai gândi la o strategie inteligentă, impulsionându-l și încurajându-l să își dezvolte independența și să facă față situațiilor neprevăzute.
Cel mai important mod în care îl poți ajuta în studenție este să îl sprijini pe plan emoțional, să îi readuci aminte că trăiește una dintre cele mai frumoase perioade și că „deliciile” studenției, de la ieșiri în club cu colegii la chefuri în cămin nu trebuie să îi fie total străine. Important e să îl ajuți să înțeleagă că e bine să îmbine distracția cu școala, poate și cu o colaborare pentru a-și rotunji veniturile. Mai ales dacă e vorba de „un boboc” sau de un student în anul al doilea de studiu, e normal să ai emoții, însă nu trebuie să te arăți copleșită, căci acest lucru nu ar aduce cu sine nimic bun. Dincolo de a-l asigura de sprijinul tău necondiționat pe plan emoțional în această nouă etapă a vieții, nu e un secret că vei fi nevoită să faci eforturi suplimentare pentru a-l ajuta și material, studenția fiind o etapă în care copilul tău chiar are nevoie de resurse materiale de care (încă) nu dispune.
În acest articol, venim cu câteva idei prin care îi poți arăta concret că ești alături de el.
Electrocasnice „bune la casa omului”
Un student va avea o viață așezată sub indicele „rapidității”, va vrea să se îmbrace cât mai repede pentru a nu întârzia la cursuri, să mănânce ceva repede și să se încadreze în timp, ca mai apoi să răspundă afirmativ provocării de a se alătura grupului de colegi pentru o ieșire la terasă. Printre cursuri, timp petrecut cu cei de vârsta lui, poate chiar întreținerea unei relații, curățenia nu va reprezenta o preocupare pentru el și nici achiziționarea produselor necesare. Tocmai de aceea, un aspirator fara sac, ușor de transportat și de folosit, care funcționează fără acei saci care dau bătaie de cap oricui, îi va fi mai mult decât necesar. Dispozitivul nu ocupă mult spațiu, e o investiție pe termen lung, așa că nu ezita ca la început de an universitar să îi comanzi unul, chiar și dacă e vorba de un loc într-un cămin studențesc. Pe lângă acesta, întocmiți împreună o listă cu alte lucruri necesare, pe lângă caiete și rechizite. Un sandwich maker, un fier de călcat vertical și un ibric electric îi vor ușura semnificativ existența de student grăbit care „trebuie” să facă o grămadă de activități într-o singură zi.
Încurajarea pasiunilor
Vrea să învețe să danseze salsa, s-ar înscrie la înot și la cursuri de escaladă? Chiar dacă te-ai putea gândi inițial că școala ar trebui să fie o prioritate, este esențial ca un student să aibă și activități extracurriculare, mai ales că are parte de reduceri semnificative și de numeroase facilități de care ar fi bine să profite. Nu doar că astfel va fi mult mai determinat în procesul de învățare, dar va avea și o stare emoțională optimă și va învăța să fie disciplinat și multitasker. Nu e o soluție în fond să stea „conectat” doar la o lume virtuală prin intermediul rețelelor sociale, ci să își cultive pasiuni în viața de zi cu zi. E normal, toate acestea presupun mai multe cheltuieli, dar beneficiile sunt mult mai însemnate decât valoarea investiției.
Dincolo de aceste aspecte, oferă-i libertate, încurajează-l să ia singur decizii, nu îi reproșa dacă într-un weekend hotărăște să își însoțească colegii la mare în loc să tragă o fugă până acasă.
Sursă foto: unsplash.com
(P) Material publicitar realizat împreună cu Beko.ro
Ultima modificare august 25, 2021 11:16 am