Faptul că România e în criză, nu mai e o noutate pentru nimeni. Bugetele de cheltuieli personale sau familiare arată acest lucru cel mai bine. O gestionare atentă a veniturilor însă…
… poate face ca acest „gust” amar al crizei să devină puţin mai dulceag. Dacă la începutul fiecărei luni îţi faci o planificare a veniturilor şi cheltuielilor pe care urmează să le ai, vei obţine o schemă de cheltuieli calculate care nu te va mai pune în situaţia de a rămâne cu câţiva lei în portofel.
În felul acesta poate chiar vei reuşi să economiseşti bani în fiecare lună.
Iată în continuare câteva sfaturi care te pot ajuta să treci cu bine peste criza economică.
Planifică exact bugetul întregii familii
Cred că nu sunt prea mulţi printre noi care ţin o evidenţă exactă a veniturilor şi a cheltuielilor întregii familii. Întocmirea unui astfel de evidenţe te poate ajuta să ştii precis care sunt cheltuielile constante, unde se duc cei mai mulţi bani şi să aflii de unde poţi reduce cheltuielile. Aşa vei constata cu siguranţă că anumite cheltuieli lunare nu sunt justificate.
Prioritizează-ţi cheltuielile
Întotdeauna în capul listei de priorităţi trebuie să stea facturile de utilităţi, eventualele rate la carduri, la credite sau la leasing şi asigurarea transportului. Dacă până acum erai obşinuită să-ţi cumperi cosmeticele cu mult timp înainte de a le folosi, renunţă la acest obicei care îţi poate cheltui o groază de bani în fiecare lună.
Fă-ţi cumpărăturile la hypermarket!
Ştiu, ajungi seara târziu acasă şi din lipsă de timp preferi să-ţi faci cumpărăturile la micul supermarket din faţa blocului. Acest lucru adunat, la nivel de lună sigur te face să cheltui cu 200 de lei mai mult decât dacă ai fi mers la un mare centru comercial unde produsele sunt mai ieftine. Fă-ţi timp în week-end şi mergi la un hypermarket pentru cumpărături.
Nu cheltui bani impulsiv!
Chiar dacă vezi o pereche de cizme, o geantă sau un palton pe care ţi l-ai dori, verifică mai întâi lista de priorităţi şi vezi în ce măsură iţi permiţi să-ţi cumperi acel lucru.
Asta nu înseamnă să renunţi la plăcerea de a-ţi îmbogăţi garderoba, ci doar să amâni puţin momentul. Dacă vei face economi, următoarea lună banii îţi vor ajunge să-ţi cumperi şi obiectul vestimentar dorit.
Credite pe maximum 3 ani
Dacă eşti nevoită să-ţi faci un credit optează pentru unul în moneda naţională pe o perioadă de maximum 3 ani. Prospectează foarte bine înainte piaţa, alege cea mai mică dobândă existentă şi pe cât posibil fixă.
Apelează la cardul de credit doar când situaţia o cere
Avantajul cardurilor de credit este că îţi achită cheltuielile de fiecare dată fără să te întrebe când le dai banii înapoi. Dezavantajul este că-ţi cer dobândă, şi încă una mare. Chiar dacă într-o lună nu faci nici o plată cu cardul, banii rămaşi pe el se tot impuţinează pentru că dobânda este lunar extrasă de unitatea bancară.
Cu cardurile de credit este indicat doar să faci plata la comercianţi. În acest caz, cele mai multe bănci oferă o perioadă de graţie de aproximativ 60 de zile în care nu se percepe dobândă. Neindicat însă, este să extragi bani de pe el. Atunci, dobânda va fi percepută de către bancă exact din momentul extragerii.În concluzie foloseşte cardul de credit doar ca pe un ajutor până la următorul salariu. Nu-l privi ca pe un sac fără fund pe care-l poţi umple chiar şi peste 2 ani.
Foto: Shutterstock