Dragoste, bani, sănătate, prosperitate, viaţă lungă. Ce ţi-ai ales? De fapt, DE CE ţi le-ai ales? Nu ştii că le poţi avea pe toate?
Dacă te încrunţi sau, dimpotrivă, zâmbeşti a neîncredere, gândeşte-te la majoritatea vedetelor sau la o persoană cunoscută pe care o admiri pentru că „are totul”. După cum poate că bănuieşti, bunătăţile lumii nu ţin de noroc, destin sau magie. Ele poartă şi aceste nume. Dar realitatea este mult mai simplă, dacă vrei.
Reality check: cu viaţa cum stai?
Starea în care te afli chiar acum – fericită sau nu, confuză, certată cu cineva drag: legătura în care te afli cu universul în acest moment al vieţii. Dacă eşti într-o perioadă bună, o recunoşti uşor: ai starea aia de bine în care îţi ies majoritatea lucrurilor pe care ţi le propui: te simţi bine în pielea ta, eşti veselă, ajungi la timp şi, ca prin minune, găseşti loc de parcare! Varianta rea o ştii deja, aşa că nu e nevoie să îţi aduc aminte de ea. Ai avut şi tu zile în care ai „început cu stângul” sau orice ai fi făcut nu îţi ieşea bine. Zile proaste când îţi scăpau obiectele din mână şi tot ce îţi doreai era să se facă mâine, să scapi de ghinion.
Află că stângul, biata pisică a cărei blană se întâmplă să fie neagră şi faptul că ai dormit pe burtă nu au nicio legătură cu momentele tale mai puţin strălucite. Simplul gând că vei avea o zi proastă aduce toate acele evenimente nedorite care însumează, într-adevăr o astfel de zi. Poate ţi se pare că nu e chiar aşa; aminteşte-ţi de toate momentele când îţi spuneai cât de ironic ar fi să te întâlneşti cu colega nesuferită chiar în drum spre serviciu sau să primeşti un telefon fix de la verişoara ta vorbăreaţă atunci când începe filmul pe care l-ai aşteptat toată săptămâna. Nu sunt coincidenţe: sunt lucruri pe care le atragi. Gândurile tale sunt atât de puternice. La fel se întâmplă şi când te gândeşti cu drag la o persoană cu care te întâlneşti întâmplător. Mai ţii minte ultima dată când ţi s-a întâmplat? Atunci erai în armonie cu universul.
Cum funcţionează?
Probabil că te întrebi care-i şpilul. Experţii în problemă spun că tot ce trebuie să faci e să-ţi doreşti ceva suficient de mult. Nu prea contează că e maşina visurilor tale sau un partener de viaţă – e suficient să îţi doreşti ca lucrurile astea să apară în viaţa ta. Poate la început va fi un pic mai greu, dar vestea bună e că nu trebuie să-ţi imaginezi şi modul în care ai putea să obţii asta, ci doar scopul final. Dacă eşti un pic sceptică de fel, află că faptul e dovedit ştiinţific: se numeşte profeţie autoîmplinită.
În momentul în care te aştepţi la ceva, te gândeşti şi anticipezi ceva (fie plăcut sau nu) îţi doreşti, vizualizezi, te gândeşti – se întâmplă. Sunt sigură că ai şi tu exemple. Dacă îţi place ideea şi vrei să auzi mai multe de la sursă, caută documentarul „The Secret”. Vei afla răspunsurile la întrebările pe care le ai. În caz că te întrebai, nu rămânem niciodată fără lucruri bune: resursele sunt infinite. De fapt, totul începe de la tine: dacă eşti în armonie cu tine însăţi, vei atrage lucrurile armonioase în viaţa ta. Dacă îţi sună prea a basm, evident, există şi reversul: de aceea se întâmplă lucruri negative. Cu cât te gândeşti mai mult la aspectele triste ale vieţii, cu atât ele se vor întâmpla mai mult. Rişti ceva dacă încerci să fii mai pozitivă?
Optimismul e un fraier!
Optimismul nu are o reputaţie prea bună. I se spune în fel şi chip: naivitate, lipsă de experienţă, copilărie. Oare de ce?
Încăpăţânare. Un optimist se încăpăţânează să vadă partea plină a paharului. Sigur că asta nu e mereu de folos – sunt momente în care trebuie să analizezi problema „la rece”, cu defecte şi dezavantaje cu tot. Într-o notă optimistă, poţi să îi spui perseverenţă. E o calitate importantă a optimiştilor, care nu se dau bătuţi la fel de uşor precum presimiştii.
Naivitate. La câte lucruri rele se întâmplă în lume, pesimiştii se autointitulează realişti. Sigur că nu e ok să îţi imaginezi că trăieşti la capătul curcubeului în ţara zânelor şi că războiul, foametea şi sărăcia nu există. Dar dacă priveşti şi partea bună a lucrurilor, vei descoperi că avem parte şi de momente fericite, cărora nu li se acordă atâta importanţă.
Scopuri intangibile. Dacă trăieşti într-o ţară săracă, şi afacerile nu sunt chiar punctul tău forte, nu o să te apuci să visezi că vei parca un bolid în garajul vilei tale cu piscină, construită într-o zonă cu preţuri piperate. Dacă eşti optimistă, îţi faci planuri mari. Care e diferenţa? În momentul în care ţi-ai stabilit nişte limite pe care nu le-ai atins, vei continua să speri. Altfel, te mulţumeşti cu ce ai.
Foto: Shutterstock