De obicei, bărbaţii care vor să exprime superioritatea se remarcă prin obiceiul ca în timpul mersului, să-şi înalţe capul, cu bărbia împinsă înainte, ţinând mâinile aduse la spate, una din palme apucând cealaltă mână. Acest gest de superioritate – încredere se face în mod inconştient, iar cel care-l face are atâta încredere în el încât îşi expune părţile vulnerabile: stomacul, inima şi beregata.
Un alt tip de gest de superioritate este cel exprimat prin intermediul degetelor mari, atunci când oamenii stau cu mâinile la subraţ şi cu degetele mari înderptate în sus.
Oamenii recurg cel mai frecvent la gestul de etalare a degetului mare din buzunare şi, uneori, din buzunarul de la spate, atunci când încearcă să-şi ascundă atitudinea de superioritate. Gestul este utilizat şi de femeile ahtiate să domine sau de cele agresive.
Adepţii acestui gest se balansează adesea pe tălpi înainte şi înapoi, dorind să creeze impresia că sunt mai înalţi.
Aceste gesturi sunt cel mai des folosite de către şefi. S-a observat că cei nou numiţi în posturi de conducere încep de îndată să recurgă la asemenea gesturi, deşi înainte le foloseau rareori.
Poziţia unui şef care stă cu piciorul aruncat peste braţul scaunului exprimă nu numai faptul că cel în cauză posedă acel scaun sau loc, dar semnalizează şi o atitudine destinsă faţă de normele obişnuite de comportament.
Un alt gest des întâlnit la şefi este cel al picioarelor puse pe birou. Acesta manifestă lipsa de interes şi indiferenţa.
Multe dintre aceste gesturi se petrec zilnic în relaţia pe care o ai cu superiorul tău. Învaţă să le interpretezi şi pe viitor vei reuşi să înţelegi anumite lucruri care te vor ajuta în comunicarea şef – subaltern.