Dacă eşti bine pregătită şi „nu te dai” perfectă, ai şanse mari să primeşti postul. Interviul nu e un interogatoriu, nu fi încordată, totul e o trecere în revista a trecutului tău.
Este important pentru tine să realizezi acest lucru, astfel îţi va fi mult mai uşor să faci faţă situaţiei. Priveşte interviul ca pe o reclama a propiului brand. Trebuie să te promovezi cât poţi de bine şi cât mai aproape de adevăr, nu te da prea bună dacă nu eşti cu adevărat aşa, lucrurile vor ieşi mai târziu la iveală.
Dacă pe durata interviului reuşeşti să te „vinzi” cât mai bine şi să înţelegi nevoile firmei pentru care vrei să lucrezi, atunci targetul este pe jumătate atins. Ceea ce poate face diferenţa dintre tine şi un alt candidat este atitudinea, caracteristicile care se văd cu ochiul liber şi se regăsesc în comportamentul fiecăruia, prezenţa de spirit, valorile personale şi timpul pe care l-a acordat pregătirii pentru acest interviu.
Recrutorii apreciază foarte mult candidaţii care şi-au pregătit prezentarea şi care sunt în acelaşi timp şi flexibili pentru a se adapta oricărei situaţii neprevăzute pe care recrutorul ar putea-o genera în cadrul interviului, tocmai pentru a-i testa „adevaratul” potenţial.
Adaptarea atitudinii pe care o ai în timpul interviului la personalitatea celui care este în faţa ta, este esenţială. „Există diferite tipuri de manager cu care trebuie adoptată o atitudine diferită”, explică Andrei Dumitru, consultant în carieră freelancer.
„Absentul” este cel mai greu de convins. Dacă dai peste un astfel de manager, încercă să reprogramezi întâlnirea. În cazul în care nu se poate, focusează-te pe ceea ce consideri esenţial şi ai mare grijă la planificarea unui follow-up.
Tipul „prietenos” este foarte familiar. Ai grijă să nu exagerezi, mai ales pentru că el este cel care stabileşte limitele.
„Închizitorul” este calat pe întrebări închise. În cazul acesta trebuie să fii calmă şi să îţi aminteşti că, odată convins, te va susţine până la capăt.
„Raza laser” este tipic pentru managerul operaţional care are doar o linie de întrebări. Nu îl intreba nimic, lăsă-l pe el s-o facă.
Tipul „pistolarului” te mitraliază cu cinci întrebări pe minut, aparent fără legătură. Răspunde echilibrat, nu vei şti niciodată în ce fel te evaluează.
„Glonţul de argint” crede în magia unor întrebări cheie, două sau trei maxim. Răspunde simplu şi onest, lăsându-ţi timp de gândire.
Ce scoţi „în faţă”
La interviul de angajare trebuie să ştii să te pui în valoare dar pentru asta trebuie să-ţi cunoşti punctele tari. Vorbeşte mult despre competenţele în care excelezi dar aminteşte şi punctele slabe. „Nu te da” perfectă, pentru că reseacher-ii nu caută oameni perfecţi.
Există şase întrebări la care tu, înainte să mergi la un interviu, ar trebui să răspunzi, subliniind calităţile pe care le ai potrivit fiecărei dintre ele:
1. Ai ceea ce-ţi trebuie pentru a-ţi îndeplini îndatoririle? 2. Eşti compatibilă cu organizaţia noastră? 3. Înţelegi compania şi ţelurile ei? 4. Unde crezi că te situezi în comparaţie cu ceilalţi candidaţi? 5. Eşti „setată” pe job şi pe companie? 6. Vrei cu adevărat job-ul?
O altă întrebare frecvent folosită este, „Cum aduci tu valoare acestei companii, dacă te-am anagaja şi cum ar putea compania să-ţi aducă valoare ţie?” Dacă poţi găsi şi exemplifica cel puţin o calitate care să te califice în raport cu întrebările de mai sus, ai deja o lungime avans.
Greşeli de evitat!
Una dintre cele mai grave erori săvârşite la interviul de angajare constă în a adresa reproşuri sau a comunica diverse situaţii care pun într-o lumină nefavorabilă angajatorii actuali sau precedenţi.
Fiecare recrutor sau manager din faţa ta se poate imagina în acel moment ca fiind el unul dintre cei despre care se vorbeşte urât într-o altă discuţie, aşa că evită să-ţi bârfeşti angajatorul actual sau unul precedent, chiar dacă ai motive, n-o face!
Alte mari greşeli care te îndepărtează de obţinerea acelui post sunt întârzierea neanunţată sau mai rău neprezentarea, ţinuta inadecvată, minciuna, nesiguranţa în sine, vânzarea unei măşti, lipsa de interes, indecizia şi orientarea pe beneficii.
Încearcă să ţii cont de toate aceste lucruri şi şansele tale de a obţine acel post sunt din ce în ce mai mari.